To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
newpips
Prebet
Prebet


Number of posts : 61
Location : Kota Belud
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sat May 23, 2009 10:51 am

ba... mari kita serita bisnes, mana la tau ada chan mau bisnes di masa akan datang! Yg penting kita angan-angan dulu.... tapi yg suda bisnes sedia buli juga kungsi la... mana tau ada chan sya mau jadi macai-macai... tukang chap kong... Laughing
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sat May 23, 2009 1:35 pm

Sia tia prnah lg busines sb asyik mkn gaji sj...tp ada jg angan2 matjenin ni mo bisnes di masa akan dtg..masa skrg ni pun kalu ada cans..mo jg. Sia brangan2 mo bisnes kadai makan, sb sia brpendapat ini bisnes yg mguntungkn, tdk prlu ramai pekrja dan lokasinya cuma satu.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sat May 23, 2009 8:54 pm

menarik ni cerita, sya ni bukan bisnesman tapi selalu juga terlibat dlm bisnes..

rungkud, di mana kunun kao mau bikin ni kedai makan ni? apa strategi kau? dan berapa modal kunun yg kau perlu? (mana tau.... Laughing )
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sat May 23, 2009 10:05 pm

saya kalau ada modal & tanah, saya mau tanam sayur besar2an... pasti ada pembeli...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun May 24, 2009 11:42 am

simbabalad wrote:
saya kalau ada modal & tanah, saya mau tanam sayur besar2an... pasti ada pembeli...

di mana kau sadang2 mau dapat tanah ni simbalad? Tanam sayur ni mcm di kundasang saja akan menjadi... itupun kana upah "om" baru tanaman menjadi.
Back to top Go down
Mojibap
Prebet
Prebet


Number of posts : 59
Registration date : 2009-01-31

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun May 24, 2009 1:22 pm

pertanian memang sngat menuntungkan, i pun kalau ada pluang, nak bertani jugak...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun May 24, 2009 5:23 pm

SiokSondri wrote:
menarik ni cerita, sya ni bukan bisnesman tapi selalu juga terlibat dlm bisnes..

rungkud, di mana kunun kao mau bikin ni kedai makan ni? apa strategi kau? dan berapa modal kunun yg kau perlu? (mana tau.... Laughing )

Sya tgk dr segi placing...inanam agak baik krn populasinya lps tu purchasing power dia baik. Tp sya tgk masalahnya ialah mo dptkn tempat/kedai itu. Modal diperlukan minima dlm 20k.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Rambabi
Prebet
Prebet


Number of posts : 55
Registration date : 2009-01-31

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun May 24, 2009 5:48 pm

bisnes kedai mkn ni, aduhhh susah jugak tu... kalau dah stabil, ok, tp mase mule2 tu, memang teruk jugak... apepun, semoge berjaye le ye tuan...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun May 24, 2009 8:00 pm

kalu ko ada pngalaman en rambabi..tulung kasi tunjuk sikit.. Laughing
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun May 24, 2009 10:17 pm

Rungkud, 20k inda sukup tu sebab setau sayala, kalau mau bisnes kedai makan, mesti cuba survive 6 bulan dulu baru stabil terutama mao bayar gaji, sewa dsb. Baru beli barang2 sudah 20K oooo... icebox, dapur, tempat buat kupi, pinggan mangkuk, ubahsuai tempat, beli bahan mentah, bayar deposit kedai, bayar utk chif cook...... inda sukup ooo...

Makanan apa yg kau rasa kau mau jual, pasal kalau setakat nasi sampur saja mcm inda buli maju tu.. bisnes sekarang mesti ada konsep asas dan specialitinya. Indakan main tarajun saja....

mau tanya lagi... berapa kao anggar pendapatan besih yg kau target satu bulan tu?
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Mon May 25, 2009 12:19 am

Ttg anggaran modal tu, ada kwn sia sina ba kasi tau tu..tp sia sndiripun tia kompiden sukup kalu stkat 20k, paling kurangpun sia rasa dlm 30k. Anggran keuntungan bersih bulanan yg sia targetkan ialah dlm 5k..tia payahlah banyak2 sngat kan.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
newpips
Prebet
Prebet


Number of posts : 61
Location : Kota Belud
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Mon May 25, 2009 5:34 pm

bagus pula ni cerita bisnes ni rungkud. Apa la plan kau ni... saya pun ada niat mau bisnes ba ii tapi tidak kesampaian sampai skarang ni. Inda tau mau bisnes apa... mangkali bisnes karaoke buli menjadi kali...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Mon May 25, 2009 8:01 pm

real la ko punya niat ni rungkud... mo sari bisnes partner ka?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Mon May 25, 2009 11:10 pm

saya pun minat kalau kedai makang....
konsepnya yang murah punya bukan yang restoranlah..

konsep murah ini maksud saya ialah mau yang separuh open air punya...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Tue May 26, 2009 10:40 am

bagus ni cerita... tp sy ada sikit kelainan...... tu beliau mo sy buka company contractor ba kunun... tp sy mo kerja dulu cari pengalaman... tp ada sy punya plan mo gnadakan modal ni.... abis time sy balik nanti ada kawasan yg menuai padi suda... dorang tanam 2 kali setahun ba kunun... jd pasal pembeli ni dorang belum berapa terrer lagi mencari... ada pn terpaksa mo menungu... jd sy mo p menjadi pembeli tu padi.... mo jual... manatau klu suda jd beras kadai ada juga yg temakan d sini .... elkekekekekek.... banyak bisness buli buat... modal tu perkara kedua... yg duluan adalah usaha.... klu ada usaha yakin la bahawa modal tu akan muncul d depan mata.....
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Tue May 26, 2009 9:32 pm

Mo start bisnes, tdk smsti brmula dgn bisnes besar..cuba mula dr kecil dulu supya kalu gagalpun, tdk brpa rugi.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun Jun 07, 2009 8:45 pm

SiokSondri wrote:
Rungkud, 20k inda sukup tu sebab setau sayala, kalau mau bisnes kedai makan, mesti cuba survive 6 bulan dulu baru stabil terutama mao bayar gaji, sewa dsb. Baru beli barang2 sudah 20K oooo... icebox, dapur, tempat buat kupi, pinggan mangkuk, ubahsuai tempat, beli bahan mentah, bayar deposit kedai, bayar utk chif cook...... inda sukup ooo...

Makanan apa yg kau rasa kau mau jual, pasal kalau setakat nasi sampur saja mcm inda buli maju tu.. bisnes sekarang mesti ada konsep asas dan specialitinya. Indakan main tarajun saja....

mau tanya lagi... berapa kao anggar pendapatan besih yg kau target satu bulan tu?

he he... betul ni. saya pernah buka kedai makan / restoran di Kota Marudu tetapi terpaksa tutup kedai (suda jual dgn kedai2nya sekali) sebab tidak terkawal, pengajaran yg saya dpt ialah

a. kalau mau buka kedai (makan), kita harus sentiasa ada di kedai tersebut, tidak boleh kasi tinggal-tinggal sebab pekerja2 kita mesti ambil hal punya
b. kalau mau kasi tinggal2pun pastikan ada bisnes partner yg ngam/jujur utk jaga tu kedai

kedai makan sya tu mimang laku tapi entah kenapa... mcm indada untung pasal kena makan org lain...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Mon Jun 15, 2009 1:17 pm

Itulah sbnya..sia lbh cenderung ke bisnes tani. Rasanya, dlm bdg ptanian, kurang sikit risikonya. Tp bisnes ni dgn kerugian sbnarnya sudah sinonim ba..bisnes, adakalanya rugi dan bnyak kala utg jg.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
shinx86
Prebet
Prebet


Number of posts : 2
Registration date : 2011-10-30

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun Oct 30, 2011 10:38 am

Bisnes memang byk bah...tapi ada bisnes yg buleh buat part time ka?
Back to top Go down
arman
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 141
Registration date : 2011-05-05

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Sun Oct 30, 2011 11:05 pm

banyak tu... hehe... Very Happy
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Fri Nov 11, 2011 4:06 pm

kalau sa pula, sa mo buka bisnes kasi baik motorsikal n kereta..yg berkaitn sama kenderaan la.pasal ini barang kan sentiasa ada org perlu..skarang ni kereta makin banyak..nda pcaya, tenguk la jalanraya..jammed saja pasal tlampau banyak kereta.sdah kena buat jejambat, terowong masi lagi jammed...amai sana kmpung buka bengkel kecil sebelah rumah.ada sja kereta mo kasi baik..teda istilah 'oh, ko anak buah, jadi kasi duluan'' ikut giliran...yg rusak tu bukan susah, buka dan ganti ..itu saja.tapi oleh kerana MALAS, maka antar la woksop..duit di poket dia lagi tabal dari sa..sentiasa ada mo disaluk..poket sa tabal time ujung bulan, pandai kampis ikut hari... tidak pun sa buka kedai IT sbab skarang ni, ia jadi satu keperluan...tenguk la mcm mana.
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Wed Nov 16, 2011 4:05 pm

saya mau buka kebun sawit sb...

1. harganya ok juga
2. hanya perlu bayar gaji bulan dgn pekerja, tdk spt getah yg terpaksa bahagi 2 pendptan
3....
Back to top Go down
catwang
Prebet
Prebet


Number of posts : 17
Registration date : 2012-02-08

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Mon Apr 08, 2013 5:46 pm

hai smua.. sy tgh plan nk start bisnes i dan jual baju wanita. sebab kita pompuan jgak, mesti lebih tau ape ponpuan lebih suka.. hehe dan pompuan pon lebih suka shopping, jd market pon besar ckit lah kan? bisnes nie i buat bersama2 dgn member i.. cuma jual online jer, dpt jimat kos sewa tu.. dn bulan depan kita akan pigi ke china utk masukkan stok2 tu.. hihi~
Back to top Go down
tungkelly
Prebet
Prebet


Number of posts : 53
Registration date : 2011-08-22

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Tue Apr 09, 2013 5:52 pm

ingat buat busness inline ni dapat jimat cost sewa, tapi bnayak lagi kos seperti kos corier, kos internet dan kos telepon tak kira lagi...
i cadangkan u cari mobile phone punya business plan untuk u punya perniagaan dan pastikan ada data dan roaming svs yang u pun keluar negara ambil stock...
U dengan member aje cukup untuk run business??? kalau memang tak cukup kena ambil orang...
Cash flow cukup?? cash flow kalau tak cukup susah pulak, nak duit cari pun tak lak..
Back to top Go down
jerung
Prebet
Prebet


Number of posts : 7
Registration date : 2013-04-03

PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Wed Apr 10, 2013 6:50 pm

pergi sampai china untuk ambik stok? boleh cover kos ke. tiket penerbangan, hotel dll. Dah la roaming call balik mahal lagi.
Pastikan ada modal yang mencukupi, kalau tak nanti susah.
i pun baru balik dari Korea, kena keep contact ngan client i, bil telepon tu mahal.
baik u cari business mobile plan yang berbaloi, yang ada roaming, tak susah sangat nanti kalau nak call balik dari luar negara.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?   Today at 9:27 pm

Back to top Go down
 
Kalau dapat chan bisnes, apa bisnes kamu mau bikin?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Business & Entrepreneurship-
Jump to: