To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 1:52 am

Kenapa ya? Apakah amalan ini perlu di teruskan, memandangkan kebanyakan Sino-Kadazan ini bukan pandai berbahasa cina pun.
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 1:57 am

ramai urang KDM suka kawin cina pasal..
1. untuk kasanangan durang
2. buli dapat banyak duit
3.buli pakai pakai karita basar
4.buli tinggal rumah basar ada aircond
pindik kata hidup sanang linanglah...hihihi Smile
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 2:03 am

Tapi ada juga sesetengah org Cina, sungguhpun bangsa ini ada antaranya yg bukan kaya pun, tapi demand utk dia terlalu tinggi dikalangan gadis2 KDM. (maaf klu ini tidak betul) dgn harapan asal bangsa ini misti jadi kaya punya.

Tapi contra dari saya ini mengenai dari segi fizikal. mungkin kah istilah pindik2 tagap ini di sebabkan oleh hasil percantuman KDM-Cina?
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 2:12 am

alphawaves wrote:
Tapi ada juga sesetengah org Cina, sungguhpun bangsa ini ada antaranya yg bukan kaya pun, tapi demand utk dia terlalu tinggi dikalangan gadis2 KDM. (maaf klu ini tidak betul) dgn harapan asal bangsa ini misti jadi kaya punya.

Tapi contra dari saya ini mengenai dari segi fizikal. mungkin kah istilah pindik2 tagap ini di sebabkan oleh hasil percantuman KDM-Cina?

kemungkinan itu mungkin memang ada...sebab kalau imbas balik asal usul orang sabah memang bangsa KDM berasal dari negara sebelah sebelah china... Smile
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 2:18 am

Mengikut Pak B sendiri, patutkah hal ini berlanjutan (kahwin cina/KDM)? kadang2 kesian bah, ada saja sumandak cantik KDM, semua jatuh di tangan Apek2 semua ini. yg pemuda KDM tinggal gigit jari saja. kesian saya tinguk.

Mana yg PB suka, kahwin KDM-cina kah atau dgn OM?

Honestly minta maaf kepada semua lah kalau sakapan saya ini nanti akan menyinggung perasaan siapa2 yg membacanya.

Kenapa org putih di amerika lebih suka berkahwin dgn Negro berbanding org cina?

Sebenarnya org cina di pandang tinggi di sabah saja..jgn pigi jauh lah, cukup di semenajung saja pun org cina tidak laku. laku sesama dia urang saja lah. sementara perempuan tercantik cina pula akan jatuh di tangan lelaki melayu atau india.

sehhh!!! di sabah saja terbalik!
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 2:46 am

ini kemungkinan berkait rapat dengan faktor ekonomi...kalau dilihat dengan mata kasar di semenanjung..kaum melayu 'terbelah'...keutamaan diberi kepada orang melayu...orang cina di sana mungkin ada sedikit diskriminasi..sebab pemimpin melayu dari era Tungku Abdul R sehinggalah Mahathir memang ingin memajukan bangsa melayu...orang cina terpaksa bekerja kuat untuk menyaingi orang melayu...untuk mendapat tender orang melayu akan diberi keutamaan...tetapi di sabah...orang kita tidak ada daya saing...orang kita lebih suka duduk tanpa melakukan apa apa...pemimpin kita juga malas untuk memajukan orang sendiri...jika ada tender keutamaan akan diberi kepada orang cina...sebab apa?...sebab orang cina di sabah kaya raya...dengan memberi tender kepada orang cina...pemimpin kita akan mendapat 'komisen' yang cukup lumayan...tapi orang kita tidak mampu untuk memberi 'komisen' kepada pemimpin kita...paling tidak pun orang kita pula yang minta komisen daripada pemimpin...sabab itulah orang kita lebih suka mengahwinkan anak perempuan mereka kepada orang cina...biarpun kepada asuk asuk yang sudah tua bangka...
Back to top Go down
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 3:29 am

satu lagi sebab, peranakan cina KDM ni biasanya buli dapat penerimaan dan layanan yang sama macam bumiputera. saya masi ingat dulu time saya matrikulasi, ramai juga yg sino KDM. itu yang sina2 mau tu.

satu lagi, biasanya anak2 peranakan ni pintar2 ba. hee...

Nota: program matrikulasi hanya untuk bumiputera saja. Sino KDM dikira bumiputera?
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 2:42 pm

bushido wrote:
Sebenarnya tidak ada bukti KDM berasal dari China. Itu hanyalah teori sahaja. Kadang2 teori yang tak ada bukti ini pula di gunakan oleh orang seberang menidakkan keperibumian KDM.

Bukan kadang2 lagi bush, tapi itu sudah jadi salah satu senjata mereka kasih kana kita balik kawang. Mad
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 5:39 pm

saya mengenali beberapa perempuan kdm yg boleh dikatakan cantik, body pun ada, cuma sekolah memang tdk baiklah... setakat spm sj... tiba2 bila saya jumpa balik, mereka telah berkahwin dgn lelaki cina, veteran lg tu... muka jgn ckplah... dulu mereka setakat perempuan kampung, sekarang ni mereka driving kereta2 besar & mahal... adakah ini adalah antara faktornya, inginkan kehdiupan yg mewah?
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 6:22 pm

niche wrote:
saya mengenali beberapa perempuan kdm yg boleh dikatakan cantik, body pun ada, cuma sekolah memang tdk baiklah... setakat spm sj... tiba2 bila saya jumpa balik, mereka telah berkahwin dgn lelaki cina, veteran lg tu... muka jgn ckplah... dulu mereka setakat perempuan kampung, sekarang ni mereka driving kereta2 besar & mahal... adakah ini adalah antara faktornya, inginkan kehdiupan yg mewah?

zaman sakarang duit adalah sagalanya...hensem macam mana pun lelaki tu tapi kalau poket sentiasa nipis...mimang susah mau mendapat perhatian parampuan...tapi kalau poket sentiasa tabal...untunglah lelaki tu...pilih saja yang mana satu...misti balumba lumba parampuan mau...apalagi kalau hensem...tambah tambahlah saham naik....hihihi Smile
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 6:36 pm

betul juga...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 8:56 pm

Saya agak tidak setuju bah perkahwinan Cina dan KDM ini. dari segi keturunan ndak cantik bah! banyak kekurangan. tapi saya amat manyukung kalau KDM kahwin urang putih. Very Happy
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sun Sep 14, 2008 9:12 pm

kalau sudah suka kawin sajalah..tia kiralah apa bangsa pun..kalau sudah kawin pandai pandai lah jaga ati pasangan masing masing..hihihi Smile
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Tue Sep 16, 2008 4:34 pm

harap maaf, kerana perbincangan asal usul kdm semakin menarik, sya telah mewujudkan topik khas ttgnya.

KDM asal dari mana?
http://ilovesabah.forumotion.net/sabah-f24/kdm-asal-dari-mana-t85.htm

teruslah kita berbincang ttg Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Tue Sep 16, 2008 8:53 pm

Pak Belalang wrote:
kalau sudah suka kawin sajalah..tia kiralah apa bangsa pun..kalau sudah kawin pandai pandai lah jaga ati pasangan masing masing..hihihi Smile

ya betul tu pak B..
sebenarnya kalau cina di semenanjung mereka suka kawin lelaki sabahan. ramai kawan2 saya sekolah dulu kawin cina di semenanjung.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Fri Oct 24, 2008 9:21 pm

macamana pulak kalau ramai porompuan KDM kawin pilak?saya tingu sokitar persekitaran saya,fuhh...banyak bah yang tarkawin free dengan pilak!porompuan kita sakap,diurang bukan pilak tatapi malayu dari lahad datu,tawau atau sandakan.inilah masalah kalau informasi tantang malayu pilak atau generasi terapung tidak sampai ke corong talinga mereka.lain lagi yang porompuan kita yang satakat manjadi baju pakai buang kapada sina atau bangsa lain yang borduit...kasian bah.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sat Oct 25, 2008 12:36 am

Melayu Pilak? aii nah baru saya dengar ini perkataan..
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sat Oct 25, 2008 11:37 am

takkan tidak tau....lama suda bah ini hal.itu pilak-pilak yang dapat ic tu kan bukannya bangsa pilak lagi tapi malayu.diurang pun tidak mangaku pilak,jauh sakali.tingulah UMNO,siapalah penyokong sabanar diurang itu,malayu juga.tapi satahu kita samua,dulu malayu di sabah sikit saja bah.sakarang ini malayu dari negara jiran mula ambil kegalamouran dengan barkawin dengan porompuan KDM.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sat Oct 25, 2008 7:22 pm

sia ada tau babarapa urang kita yg kawin sama pilak..... sia tingu itu lalaki bida2 juga, galap inda ensem lansung...... karaja tukang2 bikin rumah juga.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sat Oct 25, 2008 7:23 pm

malas sudah momilak bah tu pilak ha ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Sat Oct 25, 2008 9:31 pm

diurang taget dapat ic bah itu,paling panting,dapat waris tanah basar.itu diurang punya puint basar itu.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?   Today at 4:38 pm

Back to top Go down
 
Kenapa Orang KDM Ramai Kahwin Bangsa Cina?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Ladies Talk-
Jump to: