To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 sabah negeri termiskin

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: sabah negeri termiskin   Sun Sep 14, 2008 6:49 pm

ada sesiapakah antara kita yg boleh menunjukkan statistik ttg ini?
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Sun Sep 14, 2008 7:18 pm

sebelum mengatakan sabah negeri termiskin...kita kena lihat juga dari segi apa sabah ini miskin...jika dilihat bentuk aktiviti yang berlaku di sabah,Pak B tidak nampak sabah merupakan sebuah negeri yang termiskin..dari segi pertanian sabah penuh dengan ladang ladang kelapa sawit,ladang getah dan beberapa jenis ladang lagi..sabah juga merupakan negeri pengeluar minyak di malaysia...pusat pusat perlancongan di sabah juga banyak dan beberapa tempat telah pun dimajukan...di bandar bandar utama pembangunan bergerak dengan pantas..kenderaan di jalanraya semakin hari semakin banyak...oleh itu dimanakan fakta yang menerangkan sabah negeri termiskin...sekarang ni pun rata rata rakyat sabah memiliki handset dan ramai sudah yang memiliki pc sendiri..adakah ini yang dikatakan termiskin...bagi Pak B..negeri termiskin adalah seperti di somalia dimana penduduknya hidup seperti mayat hidup,kebuluran..dan macam macam lagi penderitaan yang di hadapi oleh mereka...di sabah Pak B belum jumpa lagi kes seperti di somalia...bagi Pak B yang miskin sabanarnya adalah minda pemikiran kita yang sentiasa kurang mengambil tahu tentang hal hal ekonomi di negeri kita...kita hanya tahu menerima kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin pemimpin yang ada kepentingan politik...jika pemimpin politik tersebut menyatakan kita miskin kita bulat bulat menerima kenyataan tersebut walhal realitinya negeri kita bukanlah miskin sangat...negeri kita masih berdaya saing dengan negeri negeri lain di malaysia...sebenarnya berbillion duit kita dihantar ke semenanjung..kononnya untuk dibahagi bahagi sama rata dengan negeri lain di malaysia...cuba bayangkan duit itu kita guna sendiri..mungkin..mungkin kita boleh menjadi sekaya negara brunei....pikir pikirlah....
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Sun Sep 14, 2008 7:46 pm

hujah yg menarik...
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Sun Sep 14, 2008 11:03 pm

Kelapa Sawit siapa punya? pak long punya? Pak ngah punya? Pak Su punya kot?
Negeri sabah konon paling banyak kilang sawit di negara malaysia dan sabahlah kono yang pengeluar sawit terbesar di dunia? oh ya kilang2 sawit di seluruh sabah tu mak long punya? mak ngah punya? atau mak Suh punya kot?

oh ya satu lagi fakta menarik di lahad datu FELDA adalah seluar negeri melaka namun tak sampai 5% dari daerah lahad datu.. itu felda geng.. dalam 56 sahabat kalau tak silap ingatan pak cik ni... tak sampai 10 orang manager dan Assistan Manager adalah dari sabah.. smuanya pak long, pak ngah dan pak su dari semenanjung punya..

oh ada lagi.. dalam seluas negeri melaka dalam felda tu ribuan pekerja asing dan hanya beberapa saja orang tempatan kerana syarikat ni tak nak bazir wang nak bayar gaji kat orang tempatan sabah.. orang tempatan tak bertahan kerja sana kerana gaji memang sikitlah.... kalau orang tempatan buat salah memang senang saja orang cari...sebab cari saja di kampungnya..

tetapi kalau orang asing buat pelanggaran undang2 ya..tak yah lah nak cari..pasti dah balik kat negaranya....

untuk pengetahuan kita estet kat sabah banyak... KLK, PONTIAN, IOI, IJM, KWANTAS, TAMACO, LAM SOON, TSH, FELDA, HAP SENG, GOLDEN HOPE dan banyak lagi masih ada puluhan yang saya sendiri pun tak pernah dengar nama syarikatnya.. rata-rata syarikat itu semuanya berasal dari semenanjung yang milik sabah adalah Borneo SAmudera dan ini lagilah..semasa Monusa Aman jadi KM sabah tanah-tanah Borneo Samudera di Pinawantai Matunggong tiba-tiba orang kg ada dengar2 cerita tanah itu tak nak di kasi balik lagi dengan orang kampung... tanah nenek moyang mereka dan di kebas oleh kerajaan BN... pak muSALAH orangnya..yg bertanggungawab dalam hal macam ni..

Ya memang estet sawit di sabah adalah terbesar di dunia namun semua wang itu masuk di Tanah Melayu dan pekerja-pekerja asing bukan kat poket pak ngah dan pak long kiter.. poket mereka dengan keluarge mereka lah siapa lagi...


malang tak berbau kot cerita ni...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 1:25 am

Sebenarnya Sabah memang kaya dengan aset, tetapi keuntungan dari aset2 tu banyak yang keluar dari Sabah seperti cerita si bush tu. Sikit yang balik untuk pembangunan Sabah sendiri. Mereka ni mengukur kemiskinan dari segi pendapatan dalam keluarga. Di Sabah ni kemiskinan tegar yang mereka sebut2 sangat ramai. Itulah sebabnya Sabah dicop sebagai negeri termiskin di Malaysia. Dua daerah yang termiskin di Sabah, dan di Malaysia amnya, no. 1: Pitas, no. 2: Tandek.
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:03 am

betullah ape awak cakap ni tuan bush..... negri kite sabah memang banyak aset, tp semuanye milik paklong, pakngah, paksu...... itu belum lg yg milik maklong, makngah, maksu, maknyah...... memang dah habis kite ni, takde ape2 lagi...... itule pemimpin2 kite ni, hebat sangat berpolitik, hingge segalenye tergadai..... spt bong bocor tu, die hepi nampak orang puji2 die, sorong2 die, die tak sedar paklong, pakngah, paksu nampak die spt org bodoh je...... dah bodoh, nak buat macam ne.....kannn......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:12 am

Saya baca2 pos si gaman ini, macam saya mo tergigit lidah oo. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:22 am

ape awak cakap nie gaman??? ape yg gigit2 lidah tue?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:30 am

tak de ape gaman, cumer berkaitan dgn perubahan loghat tu..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:35 am

oo itu ke? sebab saye ikut crite tuan bush ttg felda tue..... di sane ramai paklong, pakngah, paksu, maklong, makngah, maksu, maknyah..... ramai betul, hingge tak terkire.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:42 am

oh ye ke.. ramainye sedare mare yer. beribu2 lemon lah katakan gitu. hihi Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 2:46 am

oo..... gaman pun pandai juge ye..... ingatkan aku sorang jeee.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 7:34 pm

smat petang smue.. aku baghu jer buka posa ni.. aku buka kat waghung maknyah tu he he he sampaikan maknyah pun ada share kah pukuktarap he he he...

orghang kat cni m'mang ghamei sanget ehh.. mintak sdekoh pun ader, pegrhagut pun ader... ni sebab ni.. pak cik kene hati-hati cket ni..

m'mang tak dapekt kiter sangkali..negherhi sabo'o ni asektnye banyak etapi hang tak nampak aper2 pun hasil masuk kat kiter... aduhai sayang seribu kali sayang..ikan duyung, ikan dugong..bung bocor sabah jadi lanjang bocor he he he big foot yow! yow! ha ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 10:54 pm

tersenyum panjang saya membaca cerita kamu... lucu...
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Mon Sep 15, 2008 11:24 pm

bighorn wrote:
tersenyum panjang saya membaca cerita kamu... lucu...

ha ha ha bigfoot hiphop yow yow..boleh bah kalo ko
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: sabah negeri termiskin   Today at 10:49 am

Back to top Go down
 
sabah negeri termiskin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Politics-
Jump to: