To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Bisnes Tani

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Bisnes Tani   Wed Jun 03, 2009 8:26 pm

Ada yang di sini sedang mengusaha ka bisnes tani? Cuba share2 dulu pengalaman korang...manatau sia buli ber'guru' rabbit
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Wed Jun 03, 2009 11:03 pm

betul tu...banyak jenis ni bisnes tani ..

infact saya ada bikin sikit2 utk banyak hal... tapi kan indada satu pun yg berjaya, mcmc sya pun mau cari guru juga ni..... Mad
Back to top Go down
Mojibap
Prebet
Prebet


Number of posts : 59
Registration date : 2009-01-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 04, 2009 12:12 am

aku minat jugak ni cume belum ade peluang...
Back to top Go down
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 04, 2009 10:38 am

Sia punya kawan ada ikut talk pasal penanaman cili di kk bulan lepas (May)...then dia invest dalam rm5k utk start ni cili...semua alat2 termasuk seeds disediakan oleh pihak penganjur...macam bagus juga la sebab dorang yang tulung tanam, pasang tangki etc...tanaman adalah dalam bentuk fertigation dan syarikat itu sendiri yang akan membeli balik (macam contract farming la kunun)...
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 04, 2009 11:11 am

bagus itu ptojek tu... tp rm5k mcm banyak uga tu... berat hati mo bagi...
Back to top Go down
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 04, 2009 11:27 am

ya RM5k mimang banyak tu buss...tapi tingauk la macam mana itu kawan nanti...kalu dalam masa 3 bulan kana bili balik semua itu hasil, sia picaya dalam setahun mimang balik itu mudal si kawan...yang pinting ada contract farming atau sentiasa ada permintaan...sikarang ni pertanian la salah satu peluang yang buli diperkembangkan di Sabah yang dicintai ni..mangkali kalu buat sendiri buli adjust juga itu modal pigi di bawah rm1000...sikit2 kita pai itu lap-lap pu..hehe

ada juga kawan sia buat itu cendawan tapi bukan alang2 modal dia tu..RM20k initial capital dia Shocked ...tapi kalu rajin tatap sija buli berjaya ba kan...sorow po buli kasi cash ninja king bikin angkat hasil tanaman...haha
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 05, 2009 1:48 pm

Peluru_Sasat wrote:
Sia punya kawan ada ikut talk pasal penanaman cili di kk bulan lepas (May)...then dia invest dalam rm5k utk start ni cili...semua alat2 termasuk seeds disediakan oleh pihak penganjur...macam bagus juga la sebab dorang yang tulung tanam, pasang tangki etc...tanaman adalah dalam bentuk fertigation dan syarikat itu sendiri yang akan membeli balik (macam contract farming la kunun)...

Sia mmg sangat minat dgn bisnes tani, ia amat dekat dgn jiwa saya. Saya tau banyak peluang bisnes lain sprt internet dsb, tp sia lbh minat agriculture.

Tuan Peluru_Sasat, bulika ko kasi contact sia dgn ko punya kawan tu? Sa mo tau lbh lanjut ttg penanaman cili itu. Sia rasa tanaman cili mudah diurus dan menguntungkan sb dr segi substrate, kita tdk perlu tanah yg luas dan pekerja jg tdk berapa ramai yg diperlukan.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 05, 2009 1:54 pm

bisnes tani memang menguntungkan kalau rajin & bagus pengurusan...
Back to top Go down
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 05, 2009 3:14 pm

Rungkud wrote:
Sia mmg sangat minat dgn bisnes tani, ia amat dekat dgn jiwa saya. Saya tau banyak peluang bisnes lain sprt internet dsb, tp sia lbh minat agriculture.

Tuan Peluru_Sasat, bulika ko kasi contact sia dgn ko punya kawan tu? Sa mo tau lbh lanjut ttg penanaman cili itu. Sia rasa tanaman cili mudah diurus dan menguntungkan sb dr segi substrate, kita tdk perlu tanah yg luas dan pekerja jg tdk berapa ramai yg diperlukan.

buli ba buss...sia rasa kalu ko mo p tinguk tu tampat trus pun buli...kalu ko di area donggongon buli nampak juga tu tampat dia tanam...mimang betul tu bila ko cakap kita tidak perlu kawasan yg besar untuk start ni cili...nanti sia kasi upload gambar2 yang sempat sia ambil sebab mo minta kebenaran dari dia dulu...hehe...sia buli atur masa nanti utk kita ramai2 p tinguk tampat dia...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 05, 2009 3:26 pm

Bah..bagus rancangan ko ni peluru_sasat..tp sia bukan area donggongon, sia di lahad datu skrg ini tp slalu balik KK jglah, mgkn bln 8 sia balik ni. Ko upload tu gambar, jd kta boleh tgk dan akan mnjadi pemangkin utk start projek ini. Nanti sia pm ko no tel sia.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 05, 2009 9:24 pm

Tobpinai...mari kita atur masa pigi tampat kawan sia...sebagai urang Sabah, misti saling membantu kasi maju sesama kita...jangan luki' ilmu...nanti sia pm ko...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 05, 2009 9:45 pm

Ini yg kita mau, saling bantu membantu utk memajukan diri. Ilmu bkn utk disimpan tp utk diajar kd org lain. Kalu ada smngat mcm ni, tdk mustahil kita boleh maju di masa depan.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jun 06, 2009 12:19 pm

prujik penanaman cili sedang meluas di Pitas... kawan2 saya di sana bilang mereka dapat kursus dan bantuan teknikal dalam penanaman cili... saya sangat minat dalam bidang tani bah ini..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jun 06, 2009 1:04 pm

bushido wrote:
prujik penanaman cili sedang meluas di Pitas... kawan2 saya di sana bilang mereka dapat kursus dan bantuan teknikal dalam penanaman cili... saya sangat minat dalam bidang tani bah ini..

wah baguslah...cuba tanya kawan ko bos apa badan/syarikat yg membantu durang tu...sia berminat juga ni..

skrg ni banyak juga yang buat ini penanaman cili...sia dingar2 14hb June 2009 akan diadakan talk pasal penanaman cili bertempat di Asia City, Kota Kinabalu...perlu bayar rm100 utk ikut kursus tu sia rasa...tapi sia akan confirmkan balik details dia nanti...sebelum tu, ni gambar pembakar semangat yang sia sempat ambil (quality gambar kurang sebab guna kamera henpon Laughing )


kalu korang tinguk setiap polibag terdapat tiub yg kicik2...itu bertujuan utk proses penyiraman la kunu'...ndak payah lagi ko susah2 siram setiap pokok...ok mari kita tinguk dari mana punca air itu datang (rujuk gambar bawah)...



nah ini la tangki simpanan air utk proses penyiraman secara otomatik...korang nampak ka tu main switch? di sana ada 'timer' supaya itu tangki otomatik kasi salur air keluar...korang guyang kaki sambil siopon pun buli...maju butul ba tiknuluji sikarang kan...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jun 06, 2009 7:28 pm

wow peluru... buli tahan oo info ni. mcm buli bikin, kalau inda cukup modal... buli kungsi2, inda banyak sia nampak...
Back to top Go down
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jun 06, 2009 7:50 pm

ya ba...kalu modal ndak cukup, buli juga kungsi2 dulu sama kawan (yg buli kana trust la)...ambil pengalaman dulu...kalu suda champin, buli suda buat sendri...oh ya..sebagai info tambahan, yg dalam gambar tu, durang pakai sabut kalapa (yang telah dikisar hancur) sebagai pengganti tanah utk tanam tu cili...itu buli dibeli dengan harga lebih kurang RM28 utk satu karung...itu cili sampai berbuah la di dalam polibag...ndak payah lagi transfer pigi tanah...tempoh matang ada la jugak dalam 3 bulan gitu...

Pa macam?? Macam sinang kan kalu mo buat...perlu kawasan yang kicik sija utk taru itu anak2 pokok...yang penting sebelum tiba musim tuai, cari dulu buyer sedia...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 07, 2009 3:17 am

Dlm bidang tani, pasaran yg slalu mnjadi masalah dan faktor penggagal. Tp, harap dgn ada krjasama dgn firma trtentu, masalah ini dpt diselesaikan. Sia cuma mo tggu signal, kalu ada peluang dan pasaran trjamin, dlm masa trdekat sia mo start ni.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 07, 2009 8:02 pm

waduhhh paluru sasat ndak menyasar paluru ko ni kali he he
saya pun minat dengan penanaman cili. kalau ko sudah ikut ini kursus boleh saya kursus sama ko kah?? saya bayar juga bah.... biasalah ni saya ni sibuk bah.. kerja
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 07, 2009 8:15 pm

nampak ni gambar... kalau tu cili bebuah nanti inda kana makan burung ka tu buahnya... sebab depn rumah sia ada sia tanam juga tapi abis kana makan burung...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 07, 2009 8:16 pm

sia dengar di kudat dan pitas ramai yg tanam ni cili api... mungkin tuan bushido buli kasi gambar kalau ada peluang la... mo tau juga ba ni hal... Laughing
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 07, 2009 8:37 pm

waduh waduh.... ada pula cerita bisnes di sini ya.. salam untuk semua, sya org baru di sini tapi nampak tread ini, saya mau join juga la, mana tau dapat ilmu membisnes...
Back to top Go down
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Mon Jun 08, 2009 10:14 am

Rungkud wrote:
Dlm bidang tani, pasaran yg slalu mnjadi masalah dan faktor penggagal. Tp, harap dgn ada krjasama dgn firma trtentu, masalah ini dpt diselesaikan. Sia cuma mo tggu signal, kalu ada peluang dan pasaran trjamin, dlm masa trdekat sia mo start ni.

Ya butul tu...pasaranla yang paling penting sebab tanam banyak2 pun ndak guna kalu ndak kana bili...itulah mangkali misti ada stail yang ndak tau malu dan tahan tukul...hehe...tanya sija restoran2, pemborong2, kawan2, pengilang2 etc untuk kasi besar lagi pasaran kita...ya paling bagus sia rasa survey2 dulu ba kan pasaran...

bushido wrote:
waduhhh paluru sasat ndak menyasar paluru ko ni kali he he
saya pun minat dengan penanaman cili. kalau ko sudah ikut ini kursus boleh saya kursus sama ko kah?? saya bayar juga bah.... biasalah ni saya ni sibuk bah.. kerja

hehe...ok ba...sia pun masi lagi baini belajar2 dan tengah survey dulu pamacam ni bisnes cili ni...buli juga sia share2 ba apa sija maklumat dari kursus tu nanti...sementara ni masi blank lagi sia ni...tapi ko buli start suda baini bisnes dengan mencari pasaran dulu... pirat

SiokSondri wrote:
nampak ni gambar... kalau tu cili bebuah nanti inda kana makan burung ka tu buahnya... sebab depn rumah sia ada sia tanam juga tapi abis kana makan burung...

ya ba kan...ni burung la customer kita yang paling setia ndak kira masa...erm kalu pasal tu sia pun kurang pasti pamacam mohalang durang...kalu tutup pakai kelambu pun susah juga kan sebab cili ni perlu direct sunlight...forumers lain mungkin ada idea pa macam mo kasi salasai ni...kalu pakai ginsok pun susah juga sebab mahal ba peluru...haha Laughing

SiokSondri wrote:
sia dengar di kudat dan pitas ramai yg tanam ni cili api... mungkin tuan bushido buli kasi gambar kalau ada peluang la... mo tau juga ba ni hal... Laughing

ya ngam la kita kasi upload gambar2 sebagai pembakar semangat...kita tangkap urang2 Kudat sama Pitas untuk kasi established connection kita...bagus juga tu kalu ramai connection...si bushido tu mangkali diam2 ubi berisi tu...silap2 dia ni towkey Tani suda ni..hihihi

tiebisnes wrote:
waduh waduh.... ada pula cerita bisnes di sini ya.. salam untuk semua, sya org baru di sini tapi nampak tread ini, saya mau join juga la, mana tau dapat ilmu membisnes...

Hi welcome tiebisnes to ILSF...bah jangan segan2 ah...ko kasi share apa sija maklumat mengenai Tani di sini...ndak semestinya cili sija tapi apa sija la yang berkenaan Tani ni... afro
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 11, 2009 12:42 pm

ba... he he ...banyak suda pula post saya ari ni...... Laughing
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 11, 2009 12:44 pm

admin, suba kunu kau tingu mcmana mo kasi "upgrade" tread bisnes ni, sebab sya nampak mcm byk post yg berbentuk bisnes tpi dlm satu lum sum saja.......

cth: bisnes tani banyak hal spt cili, getah, kelapa sawit, kolam ikan, ikan masin, ikan bilis... inda tau la... ni utk cadangan improvment akan datang la.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Mon Jun 15, 2009 11:10 am

Skrg ini, org sibuk pasal tanam kayu gaharu pulak..tp ini tentu perlu tanah yg luas.
Lps tu, kayu gaharu ini mgkn lama baru boleh ambil hasilnya..tp apapun, siapa2 yg ada maklumat
kasi post sini supya kita dpt maklumat lgkap..manatau mo jg tanam itu kayu,
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Bisnes Tani   Today at 9:57 am

Back to top Go down
 
Bisnes Tani
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Business & Entrepreneurship-
Jump to: