To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Bisnes Tani

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Mon Jun 15, 2009 9:33 pm

Gaharu? inda tau la pula sya pasal gaharu ni, tapi kalau "garu"... mcm familiar saja...

apa yg sya tau pasal gaharu ni, ia berbau wangi, tp bukan kemenyan... ada siapa2 tau ka?
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Mon Jun 15, 2009 10:16 pm

keluar air liur saya baca post2 kamu ttg bisnes ni... tdk tau pula apa saya mau start bisnes..
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 16, 2009 10:50 am

SiokSondri wrote:
Gaharu? inda tau la pula sya pasal gaharu ni, tapi kalau "garu"... mcm familiar saja...

apa yg sya tau pasal gaharu ni, ia berbau wangi, tp bukan kemenyan... ada siapa2 tau ka?

Gaharu stkat yg tau adalah asas utk buat itu perfume..sb itu dia mahal..dgr crta smpai belas2 K..unit kiraan dia tdk tau pulak apa..gm ka, ml ka..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 16, 2009 5:05 pm

memang sekarang ini tdk dinafikan pertanian dpt menjana keuntungan yg lumayan jika diusahakan dgn betul. Jgn tengok lainlah, tanam sayur sj pun boleh untung banyak.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 16, 2009 7:52 pm

Bisnes tani adalah mrupakan enterprise yg perenial..tdk akan lapuk ditelan zaman dan tlh brkali2 menyelamatkn ekonomi sesebuah negara ktka kemelesetan ekonomi brlaku trmasuk negara kita Malaysia. Kalu kta masih ingat ketika kita mngalami inflasi pd thn 97-99, cuma bdang prtanian yg tdk trjejas terutama komoditi sawit, getah, koko dll..manakala sektor lain sprt pmbuatan, prkilangan, plancungan, prhotelan dan bbrapa produk & sektor prkdmatan yg lain..kbnyakannya tlh menyusut dgn teruk. Tggl lg prtanian ini, masih ada di kalangan masyarakat yg mngnggapnya tdk glamour krn cara ia dilaksanakan agak kritikal dan amat mncabar atau lbh tepat "dirty jobs".

Perlu diingat bahwa, bidang prtanian adalah brkait rapat dgn sumber makanan..semewah manapun hidup seseorang, esential dan fisiologi hayatnya berorientasi penuh dpd sumber makanan yg dtgnya dr bidang tani. Inilah anugerah Pencipta yg paling bernilai dan jika downstreaming dan diversiti nya kena gaya, bkn sj kta boleh cari makan, ttp boleh mnjadi jutawan tani.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 16, 2009 8:08 pm

boleh tahan hujahmu ini tuan rungkud... memang boleh tahan... saya klik ko...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 16, 2009 10:15 pm

atukoi rungkud... dalam btul perkataan kao ni... tapi sia tabik kau la pasal idea ko ttg pertanian ni.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 16, 2009 11:45 pm

Garadu wrote:
boleh tahan hujahmu ini tuan rungkud... memang boleh tahan... saya klik ko...

Trma kasih tuan Garadu atas pngiktirafan shgga beri 1 kredit pd sia..hihii.
Trima kasih jg pd tuan SS krn turut beri pujian yg akan mnjadi motivasi
kpd sia utk terus brhujah. Ilsf inilah media kta utk mempamirkn bakat2
yg trpendam..trima kasih skli lg..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 18, 2009 11:24 am

Rungkud wrote:
Skrg ini, org sibuk pasal tanam kayu gaharu pulak..tp ini tentu perlu tanah yg luas.
Lps tu, kayu gaharu ini mgkn lama baru boleh ambil hasilnya..tp apapun, siapa2 yg ada maklumat
kasi post sini supya kita dpt maklumat lgkap..manatau mo jg tanam itu kayu,

wah...kalu mo tanam ni gaharu, start la dari sekarang sebab memakan masa bertahun2 utk dapat itu hasil...cuma sia terfikir ada ka kilang memproses gahru di Sabah ni?
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 18, 2009 2:43 pm

Sia masih banyak maklumat ttg kayu gaharu..tp siapa brminat menanam, sia kenal satu org yg mnjadi pembekal bibit kayu gaharu. Harganya skitar rm5.00-7.00/pk.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 18, 2009 10:32 pm

Peluru_Sasat wrote:
Rungkud wrote:
Skrg ini, org sibuk pasal tanam kayu gaharu pulak..tp ini tentu perlu tanah yg luas.
Lps tu, kayu gaharu ini mgkn lama baru boleh ambil hasilnya..tp apapun, siapa2 yg ada maklumat
kasi post sini supya kita dpt maklumat lgkap..manatau mo jg tanam itu kayu,

wah...kalu mo tanam ni gaharu, start la dari sekarang sebab memakan masa bertahun2 utk dapat itu hasil...cuma sia terfikir ada ka kilang memproses gahru di Sabah ni?

berapa lama tunggu tu?

kalau sia ada tana 4 ekar tepi bukit dan agak landai buli majuka tanam ni gaharu?
Back to top Go down
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Thu Jun 18, 2009 10:57 pm

tiebisnes wrote:
Peluru_Sasat wrote:
Rungkud wrote:
Skrg ini, org sibuk pasal tanam kayu gaharu pulak..tp ini tentu perlu tanah yg luas.
Lps tu, kayu gaharu ini mgkn lama baru boleh ambil hasilnya..tp apapun, siapa2 yg ada maklumat
kasi post sini supya kita dpt maklumat lgkap..manatau mo jg tanam itu kayu,

wah...kalu mo tanam ni gaharu, start la dari sekarang sebab memakan masa bertahun2 utk dapat itu hasil...cuma sia terfikir ada ka kilang memproses gahru di Sabah ni?

berapa lama tunggu tu?

kalau sia ada tana 4 ekar tepi bukit dan agak landai buli majuka tanam ni gaharu?

yang sia dingar mengambil masa hingga 8 tahun untuk matang...ngam juga tu bos ko tanam yang ada bukit2 sikit sia rasa sebab ndak payah risau kalu banjir ni...bah, buli suda baitu kalu ada tanah...ndak rasa tu 8 tahun...skijap sija tu..
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jun 19, 2009 7:06 pm

Ya 8 thn tdk lama..knapa loan kereta 9 thn sanggup tggu. Kereta kalu 9 thn sudah buruk, tp kalu tanam gaharu, 9 thn suda tuai hasilnya. Bah, tiebisnes, menanamlah ko skrg. Kalu ko kota marudu, itu jual bibit dekat sj sama kau tu..di matunggong.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jun 20, 2009 1:29 pm

he he.. saya ni seluruh sabah juga ba... kdg2 p semenanjung, ada bisnes tu kdg2 sampai la p luar siiikit dari malaysia!

jd klu dimatunggong tu mimang sya slalu juga limpas... cuma inda tau pula ada jual bibit gaharu!

Kayu jati mcmana? ok ka lagi pasaran kayu jati ni, ada bibit baru dorang bilang hanya 5-6 thn saja buli tuai suda... ada info?
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jun 20, 2009 3:22 pm

Pasaran kayu jati sia kurang info..tp klu stkat 5-6 thn utk mo tuai hasilnya, buli ditggu tu.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 28, 2009 2:12 am

kayu jati dan gaharu kira macam yang long-term punya hasil....tapi apa bisnes tani yang short-term punya ah? pa macam kalu pisang? yang dalam 1 tahun 2-3 kali harvest punya stail...cuba kasi share2 idea kepada yang pakar...sebab sia ni urang kampung yang perlu nampak itu hasil secepat mungkin...tau2 la, ikan basung di pinampang pun RM8 satu tumpuk...tulung2 dulu urang susah macam sia ni....hihi
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 28, 2009 6:37 pm

Pisang merupakan tanaman yg berpotensi krn pasarannya semakin baik di prgkat stmpat. Ada seorg kwn sia, seorg peniaga yg menceritakan betapa tanaman pisang itu boleh memberi pulangan yg baik. Jumlah bilangan pokok yg dikira ekonomik ialah 5000 pokok. Pisang tdk terlalu susah dr segi penjagaannya, tumbuh subur di kawasan beriklim sprt malaysia. Jadi, rebutlah peluang ini.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sun Jun 28, 2009 10:47 pm

Rungkud wrote:
Pisang merupakan tanaman yg berpotensi krn pasarannya semakin baik di prgkat stmpat. Ada seorg kwn sia, seorg peniaga yg menceritakan betapa tanaman pisang itu boleh memberi pulangan yg baik. Jumlah bilangan pokok yg dikira ekonomik ialah 5000 pokok. Pisang tdk terlalu susah dr segi penjagaannya, tumbuh subur di kawasan beriklim sprt malaysia. Jadi, rebutlah peluang ini.

ngam ni rungkud, pisang mimang buli menjamin pendapatan yg tetap apabila ia diusahakan secara besar-besaran... ada juga ba sia bisnes pisang ni tapi pasarannya agak "kelam kabut" dan "kurang stabil"... sebabnya

a. ada orang tiba2 antar pisang jau lebih mura daripada yg kita biasa jual kepada "pelanggan tetap" kita tu... naaa dorang pun beruba haluan la

b. gulungan org yg membeli pisang ni ialah gulungan yg suka berhutang! terpaksa la ikut tune dorang tu. kalau main kasar... bisuk dorang indada uda di tempat dorang bisnes, lain orang suda. dorang uda pinda p tempat lain... lepas 3 bulan baru dorang balik tpt asal tu...

c. Pisang ni kena tabang ikut masa, kala kurang atau lebih masa... trus kualiti berubah, jadi sebenarnya keciciran kalau bisnes buah pisang ni agak besar sekitar 35%... jadi pendapatan kalau RM100 sebulan, tinggal RM700 saja...

walaupun begitu, ok juga bisnes ni kalau kita kontrol banyak tempat! kalau kontrol satu tempat saja, aduiiii... inda berasap dapur tapi berasap kepala!
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Mon Jun 29, 2009 7:23 pm

bisnes pisang mimang bagus, sentiasa ada urang membeli..... kaliu tinggal dakat bandar, bagus ni bisnes pisang, pigi bakal sana urang2 yg menjual kui.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 30, 2009 2:48 pm

Pembeli pisang terutama di KK buat masa ni ramai trmasuklah pemborong kecil2an yg akan menjualkan semula pisang itu kpd org lain atau dijual digerai2 pekan atau tamu. Sapa yg brniat utk jadi tauke pisang, boleh meneruskan usaha ini.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 30, 2009 3:08 pm

mcmana pasaran tu rungkud... sanang jual ka? apa jenis pisang yg dorang suka beli?
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Tue Jun 30, 2009 6:22 pm

Pasaran dia baik..mmg sanang jual..kadang2 bekalan tdk mncukupi. Kalu pembekal pandai, semasa bekalan kuran tp prmintaan meningkat, pembekal buli kasi naik itu harga sikit tu..itu senario biasa dlm sistem pasaran.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Fri Jul 03, 2009 11:44 pm

saya dengar pisang berangan banyak org mau... dan pisang yg bikin buat kueh...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Sat Jul 04, 2009 5:03 pm

Pisang yg digoreng tu yg ramai org mau..pisang goreng kaitu? Tanaman ini tdk susah dijaga, boleh tumbuh subur terutama dikawasan yg rendah dan rata.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Peluru_Sasat
Prebet
Prebet


Number of posts : 41
Registration date : 2009-05-31

PostSubject: Re: Bisnes Tani   Mon Jul 06, 2009 10:17 pm

Sori tobpinai sekalian sia lama ndak masuk ni ni thread....

Tuan Rungkud macam banyak pengalaman dia...terima kasih sebab kongsi2 pengetahuan sini...Pisang mimang sinang mo tanam tapi cuba kasi variasi sikit tanaman kita tu? Pa macam kalu serai sebab sia tinguk loan agro sinang sikit kalu ni serai?...Banyak urang Papar yang buat ni serai ni...Komen tuan Rungkud?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bisnes Tani   Today at 3:48 am

Back to top Go down
 
Bisnes Tani
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Business & Entrepreneurship-
Jump to: