To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Mon Oct 19, 2009 1:28 pm

kalau pasal cerita macam ni...senang betul kamu melencong...wahahahaha...
apa laaa...

alasan perempuan pakai seksi inda bule pakai...durang pakai seksi sebab itu la yg lelaki mau...kalau pakai yg serba bungkus...emmm..nasib po kalau tu muka cantik..kalau inda jangan harap...tapi bila suda seksi ...yg lelaki lain lagi yg dia mauuu...aiyarr...komplikated and komplesibel betulllll..mataiiiiii
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Mon Oct 19, 2009 6:59 pm

hihihiiiiii inilah sia suka si monkey, pandai malawan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Mon Oct 19, 2009 11:40 pm

kes rugul yang betul2 rugul mimang adil sangat2 tu lalaki kana hukum. putung t**i pun inda apa. tapi tuduhan rugul pada hal sama-sama mau adalah tidak adil jika lalaki saja yang tanggung. Misalnya kalau di kampung2 yg inda pakai kuuut utk setel ini parkara, biasanya kana sogit 1 ikur karabau (kalau inda lebih).. tapi kalau parampuan pun sabanarnya mimang kemaruk nak kena.. sapatutnya parampuan pun kana bayar saparuh drpd danda.

hehehe...inilah kalabihan parampuan.. kalau lalaki yang pigang2 dia mesti dibilangin salah. tapi kalau parampuan yang pigang2 lalaki?? pasti didiamkan saja pasal inda dianggap satu kasalahan.
mungkin hanya satu dalam 50,000 kes parampuan yang rugul lalaki.. kalau ada lah.. Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Mon Oct 19, 2009 11:51 pm

bagi saya , samada perempuan itu berbungkus atau tidak ...kalau perogol mau rogol , rogol jugak ! sedangkan budak kecik yang belum tau apa2 pun dirogol apalagi kalau perempuan yang sudah besar , lawa , ada gunung kinabalu yang melawa ..

soal pakaian , yang ketat macam nangka dibungkus , yang longgar macam layang2 ..yang gitu gitu , berbalik kepada orang perempuan sendiri yang merelakan dirinya di ekploitasi oleh keadaan , pakaian yang dedah dedahan hanyalah salah satu sebab merangsang perogol , disamping menggambarkan seolah2 perempuan itu biasa dot dot ..

menyalahkan lelaki semata2 bagi saya tidak adil , ibarat benang dengan jarum , kalau benang goyang tapi jarum diam benda tidak jadi , kalau jarum goyang2 tapi benang mau masuk pun tidak boleh juga ..dua2 ada salah
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Tue Oct 20, 2009 8:01 pm

inda tau kanapa asal ada rugul, lalaki kana gari dulu, sampai balai baru serita..... mungkin pasal lalaki yg ada 'kuasa' merugul manakala parampuan indada..... mungkin karana parampuan dianggap lamah dan sanang dirugul maka lalakilah yg salah kalou ada rugul..... kaloulah kunun2 parampuan yg merugul, kasi mabuk itu lalaki, lapas tu rugul itu lalaki, lapas game over, tariak2 mangaku kana rugul..... sia parsaya, sadar2 itu lalaki dlm lukap sdh...... lapas tu kana ukum lg jail babarapa taun..... indada saturangpun yg tepikir yg itu parampuan yg merugul...... sampai mati itu lalaki kana tudu merugul..... kalou buli kana tatoo lg 'perugul' sana dahi kapala...... yg si parampuan, mansari lg paluang merugul..... dingan tirik yg sama...... yg kompom salamat......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Tue Oct 20, 2009 8:14 pm

kes parampuan rugul lalaki mimang hampir tiada samasekali bah tapi mungkin 1/4 drpd tuduhan rugul adalah kes suka sama suka...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Tue Oct 20, 2009 9:56 pm

Yorut_orut wrote:
kes rugul yang betul2 rugul mimang adil sangat2 tu lalaki kana hukum. putung t**i pun inda apa. tapi tuduhan rugul pada hal sama-sama mau adalah tidak adil jika lalaki saja yang tanggung. Misalnya kalau di kampung2 yg inda pakai kuuut utk setel ini parkara, biasanya kana sogit 1 ikur karabau (kalau inda lebih).. tapi kalau parampuan pun sabanarnya mimang kemaruk nak kena.. sapatutnya parampuan pun kana bayar saparuh drpd danda.

hehehe...inilah kalabihan parampuan.. kalau lalaki yang pigang2 dia mesti dibilangin salah. tapi kalau parampuan yang pigang2 lalaki?? pasti didiamkan saja pasal inda dianggap satu kasalahan.
mungkin hanya satu dalam 50,000 kes parampuan yang rugul lalaki.. kalau ada lah.. Very Happy

di arab sepa yg merogol kena putung t**i tu aman.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Tue Oct 20, 2009 10:49 pm

ada kes , sorang guru lelaki , sekarang masih dalam penjara atas tuduhan merogol pelajar perempuan berumur 17 tahun ..semua orang menyalahkan dia tanpa tahu kisah sebenar ,

pelajar itu sebenarnya memang bohsia , tidak datang sekolah 3 bulan tanpa alasan , apabila diselidiki rupanya lari dari rumah tinggal dengan boyfriend , ..

guru lelaki itu biasa pergi pub hujung minggu , kebetulan berjumpa dengan budak perempuan ini , lepas minum2 , kepala pun high sudah ..guru tu ajak2 ayam budak tu ikut balik , rupanya budak itu pun memang gatal ngikut guru tu , sampai dirumah terus bersukan , biasalah ..

Boyfriendnya bengang dan cemburu , atas nasihat kakak budak perempuan itu dorang buat laporan polis , akhirnya ditangkap dan dituduh merogol , bicara punya bicara ..guru tu kalah sebab budak tu baru 17 tahun , masih bawah umur ..

sekarang budak itu senang lenang dengan boyfriend baru , boyfriend lama sudah kena reject , guru itu kena buang kerja sebab masuk sana Universiti berpagar ..

asal kes rogol , selalu lelaki juga yang salah dan kalah ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Wed Oct 21, 2009 7:56 am

romeo wrote:
ada kes , sorang guru lelaki , sekarang masih dalam penjara atas tuduhan merogol pelajar perempuan berumur 17 tahun ..semua orang menyalahkan dia tanpa tahu kisah sebenar ,

pelajar itu sebenarnya memang bohsia , tidak datang sekolah 3 bulan tanpa alasan , apabila diselidiki rupanya lari dari rumah tinggal dengan boyfriend , ..

guru lelaki itu biasa pergi pub hujung minggu , kebetulan berjumpa dengan budak perempuan ini , lepas minum2 , kepala pun high sudah ..guru tu ajak2 ayam budak tu ikut balik , rupanya budak itu pun memang gatal ngikut guru tu , sampai dirumah terus bersukan , biasalah ..

Boyfriendnya bengang dan cemburu , atas nasihat kakak budak perempuan itu dorang buat laporan polis , akhirnya ditangkap dan dituduh merogol , bicara punya bicara ..guru tu kalah sebab budak tu baru 17 tahun , masih bawah umur ..

sekarang budak itu senang lenang dengan boyfriend baru , boyfriend lama sudah kena reject , guru itu kena buang kerja sebab masuk sana Universiti berpagar ..

asal kes rogol , selalu lelaki juga yang salah dan kalah ..

Itulah bah saya bilang, mungkin 1/4 drpd tuduhan kes rugul sebenarnya adalah kes suka sama suka atau gatal sama gatal. Tapi nasib malanglah lalaki yang kana begini..bagus kamurang lalaki2 muda yang masih 'kuat gaga perkasa' tu..berhati-hati..hehehehe...
Yang paling bagus jgan terpikir pun buat benda tu, walau tiada yg nampak..pasal yg di atas sana pasti nampak semua perkara yang tersembunyi.
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Wed Oct 21, 2009 11:58 am

romeo wrote:
ada kes , sorang guru lelaki , sekarang masih dalam penjara atas tuduhan merogol pelajar perempuan berumur 17 tahun ..semua orang menyalahkan dia tanpa tahu kisah sebenar ,

pelajar itu sebenarnya memang bohsia , tidak datang sekolah 3 bulan tanpa alasan , apabila diselidiki rupanya lari dari rumah tinggal dengan boyfriend , ..

guru lelaki itu biasa pergi pub hujung minggu , kebetulan berjumpa dengan budak perempuan ini , lepas minum2 , kepala pun high sudah ..guru tu ajak2 ayam budak tu ikut balik , rupanya budak itu pun memang gatal ngikut guru tu , sampai dirumah terus bersukan , biasalah ..

Boyfriendnya bengang dan cemburu , atas nasihat kakak budak perempuan itu dorang buat laporan polis , akhirnya ditangkap dan dituduh merogol , bicara punya bicara ..guru tu kalah sebab budak tu baru 17 tahun , masih bawah umur ..

sekarang budak itu senang lenang dengan boyfriend baru , boyfriend lama sudah kena reject , guru itu kena buang kerja sebab masuk sana Universiti berpagar ..

asal kes rogol , selalu lelaki juga yang salah dan kalah ..


kotoooo....sepa suruh pigi pub....memang soooiiiiii la nasib dia terjumpa tu budak ppuan...
pengajaran bagi si guru lelaki ni...tunjukkan nilai moral yg baik kepada anak2 murid.jangan masuk pub....bukan tidak bule enjoy...tapi kalau maksud mo aramaiti..kalau mo araimaiti..araimati saja di rumah ....tapi tu laa...di rumah gia mana ada ppuan pakai skirt pindik sampai aras buntut....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Wed Oct 21, 2009 7:05 pm

saya pula membayangkan tekanan yang dia hadapi , anak ramai ..servis sudah belasan tahun , hutang belum habis bayar , bini malu mana mau tapuk tu muka , mulut orang macam air mengalir tidak pandai berhenti bercakap , cerita pendek jadi panjang ..

kurang pasti berapa tahun dia didalam jail tu , tapi saya rasa kalau keluar pun umur dia masa itu sudah diambang persaraan ..

cerita pasal rogol ni , ada nama dia rogol saja , ada pula cubaan merogol , ada pula akta rogol dengan kerelaan , ada lagi kerelaan tanpa rela ..

rogol luar tabiie pun ada , saya pun tdk tahu apa dan macamana rogol luar tabiie ni ...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Wed Oct 21, 2009 8:02 pm

romeo wrote:
ada kes , sorang guru lelaki , sekarang masih dalam penjara atas tuduhan merogol pelajar perempuan berumur 17 tahun ..semua orang menyalahkan dia tanpa tahu kisah sebenar ,

pelajar itu sebenarnya memang bohsia , tidak datang sekolah 3 bulan tanpa alasan , apabila diselidiki rupanya lari dari rumah tinggal dengan boyfriend , ..

guru lelaki itu biasa pergi pub hujung minggu , kebetulan berjumpa dengan budak perempuan ini , lepas minum2 , kepala pun high sudah ..guru tu ajak2 ayam budak tu ikut balik , rupanya budak itu pun memang gatal ngikut guru tu , sampai dirumah terus bersukan , biasalah ..

Boyfriendnya bengang dan cemburu , atas nasihat kakak budak perempuan itu dorang buat laporan polis , akhirnya ditangkap dan dituduh merogol , bicara punya bicara ..guru tu kalah sebab budak tu baru 17 tahun , masih bawah umur ..

sekarang budak itu senang lenang dengan boyfriend baru , boyfriend lama sudah kena reject , guru itu kena buang kerja sebab masuk sana Universiti berpagar ..

asal kes rogol , selalu lelaki juga yang salah dan kalah ..

atukoi... ada bini sudah pula tu sigu? buli˛ ada masa lagi dia pigi pub, ank bini kasih tggal sja di rumah. mgkin slain tu student selalu sudah dia bawa ppuan lain. mcm ngam juga itu dia terkena mcm tu, yg di atas sntiasa adil trhdp apa yg kita buat.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Wed Oct 21, 2009 8:17 pm

ya...kalau mimang betul ramai suda gadis2 jd mangsa dia..ngam juga dia kana hukum barat. Tapi kalau itu kali pertama..percubaan selingkuh pertama..kasian juga siikit. Anak2 dia pun kena tempias menanggung malu. hilang tampat bergantung anak2 lagi.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Wed Oct 21, 2009 11:00 pm

guru lelaki ini kebetulan berjauhan dengan bini dia , sekolah tempat dia mengajar itu diluar daerah , hujung2 minggu baru bini jumpa mangkali ..

tapi , memang segala yang kita lakukan akan terbongkar jua akhirnya , kita tidak akan mampu menyembunyikan selamanya , lebih2 perkara jahat , curang dan menipu isteri/suami pasti akan ketahuan juga , ..berbagai cara tuhan akan tunjukkan kejahatan itu , samada lelaki atau perempuan ,

mungkin itulah balasan Tuhan , setelah diberi peluang untuk taubat sekian lama tapi tidak juga sedar2 ..
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Thu Oct 22, 2009 10:26 pm

monkey wrote:
romeo wrote:
ada kes , sorang guru lelaki , sekarang masih dalam penjara atas tuduhan merogol pelajar perempuan berumur 17 tahun ..semua orang menyalahkan dia tanpa tahu kisah sebenar ,

pelajar itu sebenarnya memang bohsia , tidak datang sekolah 3 bulan tanpa alasan , apabila diselidiki rupanya lari dari rumah tinggal dengan boyfriend , ..

guru lelaki itu biasa pergi pub hujung minggu , kebetulan berjumpa dengan budak perempuan ini , lepas minum2 , kepala pun high sudah ..guru tu ajak2 ayam budak tu ikut balik , rupanya budak itu pun memang gatal ngikut guru tu , sampai dirumah terus bersukan , biasalah ..

Boyfriendnya bengang dan cemburu , atas nasihat kakak budak perempuan itu dorang buat laporan polis , akhirnya ditangkap dan dituduh merogol , bicara punya bicara ..guru tu kalah sebab budak tu baru 17 tahun , masih bawah umur ..

sekarang budak itu senang lenang dengan boyfriend baru , boyfriend lama sudah kena reject , guru itu kena buang kerja sebab masuk sana Universiti berpagar ..

asal kes rogol , selalu lelaki juga yang salah dan kalah ..


kotoooo....sepa suruh pigi pub....memang soooiiiiii la nasib dia terjumpa tu budak ppuan...
pengajaran bagi si guru lelaki ni...tunjukkan nilai moral yg baik kepada anak2 murid.jangan masuk pub....bukan tidak bule enjoy...tapi kalau maksud mo aramaiti..kalau mo araimaiti..araimati saja di rumah ....tapi tu laa...di rumah gia mana ada ppuan pakai skirt pindik sampai aras buntut....

isk isk monkey..butul2 sakapan saurang sigu ooh..kan gaman PT? Very Happy
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Thu Oct 22, 2009 10:29 pm

Bukan lah saya menukung rogol ini..saya pun ada kakak, adik dan saudara mara perempuan juga..

Tapi sebaik2nya..hukuman rogol yg ada sekarang ini harus dikaji semula supaya adil kepada kedua2 pihak..

macam contoh cikgu di atas..saya rasa sigu tu macam teraniaya.

oh ya psl seorang cikgu minum ni saya rasa tidak efek pekerjaan dia lah..pasal dia minum waktu luar tugas..pendapat saja aah monkey.. Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Fri Oct 23, 2009 10:33 am

kes2 begini , kadang2 bergantung macamana bijak dan hebat peguambela beraksi dengan hujah dan strategi , ada peguambela yang ala kadar ja , malah menekan anak guamnya pula ..seperti kes yang berlaku disabah dulu , hangat cerita tu ..

selain itu , adanya saksi dan bukti yang kuat juga penting ...


setuju pendapat Tuan Orud , ada fasa2 dan ayat2 tertentu dalam kanun keseksaan dan kanun acara jenayah berkenaan rogol dan hukumannya yang sudah sepatutnya dipinda , kerana ternyata ia lebih memihak kepada perempuan ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Fri Oct 23, 2009 7:50 pm

itulah, masam sia sakap yg lalu, mungkin pasal parampuan yg kana rugul, maka undang2 mambarat kpd kasalahan lalaki..... suba kalou lalaki yg biasa kana rugul, nah parampuan pula yg rasa undang2 inda adil..... suma itu sjlah, masam yg salalu balaku, kalou suka sama suka main bula, tp lapas tu si parampuan tepikir mo pigi lapur pulis, gerenti si lalaki kana gari, sana balai baru serita.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Fri Oct 23, 2009 9:28 pm

agak˛ susah juga kali org yg buat ni undang˛ d malaysia ni kan? buli˛ juga mangkali licin kepala dia msa buat ni undang˛ kita. study
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Fri Oct 23, 2009 10:42 pm

enda susah jugak kali tu Laa. psl kebanyakan undang2 di malaysia ni di ceduk dan diubah suai sedikit dari sistem perundangan britain. macam di sabah ni perundangan dan kehakiman kita banyak merujuk kepada sistem common law of england..

mangkali lah saya main agak2 seja bah.. Very Happy
Back to top Go down
Bazooka
Prebet
Prebet


Number of posts : 55
Registration date : 2009-01-29

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Fri Oct 23, 2009 10:56 pm

senang sj bah buat undang2... mula2 buat peraturan asas... spt dilarang merogol... denda 2 tahun... tp lepas tu ada kriteria2 lain spt rogol bawah umur, org tua, bini org, rogol isteri... semua ini ada dinilai peruntukan utk undang2... pembentukan undang2 memerlukan jangkamasa lama... pemurnian demi pemurnian mengikut peredaran masa... dulu mungkin denda rm10 sj... sekarang tdk sesuai sb duit senang cari... maka dinaikkanlah ke rm1000... umpama begitu... lgpun, memang betul bhw undang2 kita banyak merujuk kpd undang2 britain, jd tinggal kasi murni ikut selera kita di malaysia sj... mana2 yg rumit, boleh minta nasihat britain...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Sat Oct 24, 2009 3:40 am

maklumlah , kita ini bekas jajahan British ..walaupun British sudah balik tapi sebahagiunakan an dari kerja, budaya , undang2 dsb , masih ada dan digunakan oleh kita , mana2 negara pun begitu ..sedikit sebanyak peningalan penjajah tetap ada ,

dahulu , memang kita mengikut sepenuhnya undang2 British tapi sekarang tidak lagi , sudah banyak yang telah digubah mengikut kesesuaian semasa , beberapa undang2 baru telah ditubuhkan dan ada juga yang telah dimansuhkan , ada juga yang dibuat penambahan ,

membuat dan mensahihkan sesuatu undang2 itu melalui beberapa fasa , bermula dari cadangan ..kemudian dibincangkan diparlimen , diParlimen saja ia akan melalui pelbagai perbahasan dan kajian , setelah diputuskan oleh parlimen barulah dibawa kepada Agong , Agong mempunyai masa tertentu untuk meluluskan undang2 yang telah didraf , [kalu tidak silap 40 hari] kalau agong tidak sign , ia sekali lagi akan dibawa ke parlimen untuk dikaji dan dibahas , selepas itu dibawa kepada Agong sekali lagi , kalaupun agong tidak sign juga , ianya akan dimaktubkan sebagai undang2 ..

contoh undang2 yang telah digubah [ditambah ] ialah hukuman gantung , 39B kanun keseksaan , British punya cuma cakap hukuman gantung , bermakna akan digantung tapi kalau tidak mati ianya telah terlaksana dan orang itu telah bebas , apabila dibuat penambahan ia berubah kepada Hukuman gantung SAMPAI mati ..selagi belum mati belum dikira sah ,

ada berlaku zaman British , orang tu digantung tapi bila dicheck masih hidup , malah ketawa ..samada berlaku kesilapan teknikal atau kerosakan alat gantung ,
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Sat Oct 24, 2009 9:58 am

jd babalik kpd hukuman rugul, rasa2 kamu perlukah karajaan kasi ubahsuai ini undang2 rugul? masam sia sakap, kalou kao kana tudu merugul, indada ampunan, masa kao mananam padi pun pulis dtg sj gari dulu, sana balai baru serita..... bulum pun tantu kao basalah pun urang sdh anggap kao perugul.... waloupun nt tebukti inda basalah, itu title masi malakat di pikiran urang yg kao tu perugul..... taulah sikarang ini, dgn hanya kesilapan teknikal turus kao inda salah waloupun basalah..... katalah 1 parampuan kana rugul, dan kebetulan kao ada sama2 dia malam itu tp lapas kao jalan barulah dia kana rugul.... tp indada saksi nampak kao bila kao pulang..... dan itu parampuan bilang kao yg rugul pasal dia suka kao..... cek dna pun indada pasal sdh susi..... barabis kao manangkis pun susah pasal cctv ada muka kao babarapa minit sebulum itu kis rugul..... dan biasa pulis akan sakap kaolah yg suspek utama pasal kaolah yg last kana nampak barsama dia...... jd karana bukti2 menjurus kpd kao, kompom kaolah yg masuk panjara......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Sat Oct 24, 2009 11:24 am

rogol ini banyak cabang , ada yang dinamakan rogol saja , ada pula rogol dengan kerelaan ..ada kerelaan tanpa kerelaan , tapi masih dikira rogol , macamana tu ??? setiap itu hukumanya berbeza ..

lain2 , cubaan merogol , rogol dengan kecederaan , rogol luar tabiie ..

bagi saya , harus dilakukan beberapa perubahan pada akta2 rogol yang tertentu , undang2 ini harus sentiasa berubah mengikut kesesuaian kerana yang membuat undang2 adalah manusia bukan Tuhan , setiap perbuatann manusia itu boleh diubah dan digubal ..

adakala undang2 lama itu hanya sesuai pada masa tersebut tapi tidak lagi pada masa kini , perubahan sikap masyarakat menjadi antara sebab kecacatan sesuatu undang2 apabila dilaksanakan ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Sat Oct 24, 2009 1:25 pm

pukutarap wrote:
jd babalik kpd hukuman rugul, rasa2 kamu perlukah karajaan kasi ubahsuai ini undang2 rugul? masam sia sakap, kalou kao kana tudu merugul, indada ampunan, masa kao mananam padi pun pulis dtg sj gari dulu, sana balai baru serita..... bulum pun tantu kao basalah pun urang sdh anggap kao perugul.... waloupun nt tebukti inda basalah, itu title masi malakat di pikiran urang yg kao tu perugul..... taulah sikarang ini, dgn hanya kesilapan teknikal turus kao inda salah waloupun basalah..... katalah 1 parampuan kana rugul, dan kebetulan kao ada sama2 dia malam itu tp lapas kao jalan barulah dia kana rugul.... tp indada saksi nampak kao bila kao pulang..... dan itu parampuan bilang kao yg rugul pasal dia suka kao..... cek dna pun indada pasal sdh susi..... barabis kao manangkis pun susah pasal cctv ada muka kao babarapa minit sebulum itu kis rugul..... dan biasa pulis akan sakap kaolah yg suspek utama pasal kaolah yg last kana nampak barsama dia...... jd karana bukti2 menjurus kpd kao, kompom kaolah yg masuk panjara......
siapa2 yg kana tuduh begini ... butul2 sui oo.. tak pasal2 kana rutan, kana pecat, kana danda beribu-ribu..lapas tu kana jel lagi..sui betul, kan? kamurng pikir adakah beberapa kes seperti ini terjadi di malaysia atau seluruh dunia?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?   Today at 5:52 am

Back to top Go down
 
Adil kah hukuman rogol kepada lelaki?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: