To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Polis bantuan kena tukar Uniform..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 9:30 pm

Quote :

Untuk makluman Arahan YDH Inspektor Jeneral Tan Sri KPN menghendaki pakaian seragam PB yang baru diubah berkuatkuasa 1.11.2009 telah termaktub dalam Perintah Tetap KPN. Uniform dwarna baju biru cerah dan seluar navy blue.

Apa pandangan rakan2 mengenai hal ini?
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 9:39 pm

mungkin itu pulis inda mau baitu sama masam pulis butul..... inda mau kana rabut identiti la katakan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 10:10 pm

yang saya dengar keputusan ini adalah kesan dari suruhanjaya penambahbaikan polis.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 10:19 pm

jd gaman, bilalah kunun kamu start pakai itu unipom baru? Smile atau pakai sdh sikarang?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 10:24 pm

1hb bulan sebelas ni kali...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 10:45 pm

wah siok oh..... apa sdh pangkat kao gaman? suba serita sikit2 pasal ini pulis bantuan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 11:02 pm

isk isk bukan pulis bantuan bah saya ni gaman..

Cuma saya rasa bagus juga lah kena tukar..banyak kes2 polis bantuan ini berlagak macam polis regular dan menggertak2 org ramai..ada kes tu.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Aug 29, 2009 11:12 pm

butul tu gaman..... biasalah tu, kalou sdh pakai unipom, aduinaaaa balagak sdh..... masam ada saturang yg sia kanal, kalou mamparkanalkan diri, dia bilang dia si Kapten ...... puiiiiiieeee..... mo muntah sia dingar...... padahal pulis bantuan sj......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Aug 30, 2009 1:56 am

Prlu diingat pulis bantuan ni trdiri drpd org2 yg trcicir akademi atau kelulusan rndahlah snang cerita. Mreka memiliki kelas mntality yg jg rendah; oleh itu mereka cepat brpuas hati dn maka itulah apabila mereka dpt unipom sbgitu tntulah mereka akn jd eksen sdkit. Tdk apalah, biarkn mereka dgn perangai dn sikap mereka itu sb dr segi sumbangan, mereka jg mnyumbang kpd keselamatan aset, nyawa dn ketenteraman awam . Dn biasanya jg, mereka trdiri dpd org2 veteran sb yg lbh muda ada pilihan lain. Dr segi unipom tu, itu satu prkembangn yg baik, skurang2nya mereka nampak lbh segak sdikit supaya dipandang tggi sikit oleh org lain.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Aug 30, 2009 10:54 am

hihihihiii..... marahlah si gaman tu kao bilang pulis bantuan randah sikit IQ..... Very Happy kalou ada mana2 pulis bantuan yg masuk sini (salain dr si gaman), turus dia kasi kerual pistul dia tu mo menimbak.... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Aug 30, 2009 6:19 pm

Dia bkn pulis bantuan ba dia tu..kalu pulis bantuan pun msti yg brpangkat tggi..inspiktur ka bgitu..hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Aug 30, 2009 8:30 pm

tp betullah, bila sama uniform, tdk tau mana 1 polis betul...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Mon Aug 31, 2009 9:09 pm

Saya rasa mimang perlu polis bantuan ini kena tukar uniform..banyak kelakuan mereka memalukan polis saja. lagipun tukar uniform saja. kuasa2 polis masih ada pada mereka, jadi klu ada pulis bantuan sini enda payah menangis psl selepas ni enda bulih sudah memakai pakaian pulis.. Very Happy
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Mon Aug 31, 2009 10:48 pm

kalau dorang inda pakai apa2 lagi sia suka..... Laughing
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 7:38 pm

dorang ni kalau sdh pakaian polis, temberang betul... maka2 elaun rm1-3 sj sejam, ituoun hujung2 minggu sj...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 8:21 pm

yalah... betul tu. kdg² melebih² lagi dari org pulis btul².
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 9:36 pm

dalam akta polis memang ada di peruntukan perlantikan Polis bantuan, kadet polis, sukarelawan polis dan polis penjaga. dan pada bila2 masa ketua polis negara boleh mengerakan keempat2 kumpulkan ini utk menjalankan kerja2 polis regular.

Berbanding dengan dengan SP, KP dan Polis penjaga yg secara langsung memang terikat kepada arahan polis pusat, polis bantuan pula cuma mendapat kuasa polis utk berautonomi di kawasannya sendiri, bermakna selain menjalankan kerja2 dari majikan (BSN, Bank Negara dll) polis bantuan juga boleh menjalankan tugas2 polis dan setau saya mereka memang ada bil saman dari polis.

sebenarnya isu ini timbul bukan setakat perilaku sesetengah polis bantuan yg eksyen2 tapi ada satu kejadian di bank negara di mana seseorang pegawai polis berpangkat tinggi tidak di beri salute oleh polis bantuan...(tinguk diurang punya eksyen!) pegawai polis pun enda diurang salute ooh! itu belum lagi kes polis bantuan tnb yg tertembak sesama sendiri..dan apa yg saya nampak lah kebanyakan polis bantuan ni tidak fit! perut buncit..ketara betul tiada stamina. fit ini bukan maksud saya dari fizikal saja, tapi fit yg saya maksudkan ini ialah fit luar dalam..seorang polis kalau menyamar bukan polis pun..polis yg lain tau dia tetap seorang polis juga. kenapa? itu rahsia lah. mau tau masuk polis dulu..

nah sekarang yang saya dengar diurang kena pakai uniform polis lama ooh..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 9:50 pm

pukutarap. wrote:
butul tu gaman..... biasalah tu, kalou sdh pakai unipom, aduinaaaa balagak sdh..... masam ada saturang yg sia kanal, kalou mamparkanalkan diri, dia bilang dia si Kapten ...... puiiiiiieeee..... mo muntah sia dingar...... padahal pulis bantuan sj......

baru saya nampak pos tuan gaman ni..dan serita tuan gaman macam bagus juga ini dikembangkan lagi sbgi perkongsian bersama..

soalan saya ialah siapa kah yg mengaku kapten tu? polis bantuan kah?

Perasaaan tak dalam polis tiada pangkat utk kapten ini? sebabnya kapten ini adalah trademark utk army saja..dalam kanun keseksaan memang menjadi kesalahan kepada sesiapa saja utk menggunapakai apa2 yg diperuntukan kepada askar contohnya uniform dan pangkat. pangkat kapten adalah tauliah dari sulutang, Setakat kementerian dalam negeri tiada hak utk melantik sesiapa saja sebagai kapten.

Bah gaman. kasih tau seritamu siapa mengaku sebagai kapten tu..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 9:52 pm

pukutarap. wrote:
hihihihiii..... marahlah si gaman tu kao bilang pulis bantuan randah sikit IQ..... Very Happy kalou ada mana2 pulis bantuan yg masuk sini (salain dr si gaman), turus dia kasi kerual pistul dia tu mo menimbak.... Laughing

adiiihhh didihhh gaman..kalau saya tulis inglish adalah urang sakap saya sigu inglish..saya serita psl pulis bantuan ada juga urg ingat saya pulis bantuan..wahhh seronok jadi org misteri ni tuan gaman..hahaha.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 10:19 pm

si gaman tau butul pasal pulis ni...... baguslah, masam2 pula kita sini, ada sigu, ada patani masam sia, ada engineer, ada student, ada tiebisnes, ada pulis..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 10:22 pm

sudah ku agak tuduhan seterusnya gaman..hahaha
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 10:26 pm

gaman, kao parna tejumpa pulis bantuan yg eksen ka? Very Happy sebulum ini, mimang sama sj butulkah unipom kamu? Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 10:30 pm

hihihi..ketawa saya sama kau ni gaman.. faham butul saya kalau ko mau menyiasat sudah..mimang selalunya enda berenti kalau enda dapat info..hihihihi..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 10:44 pm

hihihihiiii..... tp butul bah gaman, sama butulkah baju kamu sama yg pulis bantuan? Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Sep 01, 2009 10:56 pm

dia mcm ni gaman..pulis bantuan dan pulis regular ni dari segi kuasa tiada beza baitu. yg membezakan ialah polis bantuan ada kawasannya sendiri dan tidak melebihi dari kawasan yg di takrifkan sementara kuasa polis regular sah utk semua wilayah di malaysia..

Bermakna memang tiada kekurangan polis bantuan dari segi uniform, cuma logo di sebelah kiri / kanan adalah berbeza dengan pdrm. kalau polis bantuan tnb nah logo yg diurang pakai logo tnb sajalah. itu merlambangkan autonomi mereka..

Sebenarnya antara lain penubuhan polis bantuan ni selain sebagai satu sokongan kepada polis, polis bantuan juga sepatutnya bertindak jambatan mesra antara polis dan org awam..

Bagaimana pun lain yg di rancang lain yg jadi. tu pasal selalunya polis bantuan klu mohon jadi polis regular (khabar angin lah) memang susah..ini membuktikan seperti sudah ada bibit tidak senang hati pihak polis kepada mereka.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Today at 12:14 am

Back to top Go down
 
Polis bantuan kena tukar Uniform..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: