To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Polis bantuan kena tukar Uniform..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 15, 2009 1:52 pm

bagi saya , biarlah ditukar uniform PB berbeza dengan regular ..ada sebabnya kenapa ia berlaku , samada betul atau tidak , samada kita setuju atau tidak ..

1] wujud rasa tercabar dalam sebilangan anggota PDRM , mereka rasa tidak puas hati atas beberapa sebab .
2] wujud sebilangan anggota PB yang gila kuasa , nakal ...berlagak polis dan menyalahgunakan kuasa dan uniform yang ada
3] menimbulkan kekeliruan pihak awam , mereka tidak dapat membezakan antara Pb dengan regular ..mana SP ,MMT ,

banyak lagi sebab lain , namun biarlah ianya menjadi tugas pihak atasan untuk berbahas dan menyelesaikannya ..

perangai /sikap , mentaliti , gaya hidup, disiplin setiap PB adalah berbeza mengikut syarikat mana mereka berkhidmat , gaji dan kemudahan lain sesama mereka juga berbeza mengikut kemampuan majikan , sebagai contoh TNB gajinya tidak sama dengan PB PETRONAS , gaji PB pelabuhan tidak sama dengan gaji PB Bsn , begitu juga dengan Felda atau Pos Malaysia dsb ..

kemampuan majikan masing2 menyediakan latihan yang mencukupi , ilmu yang tinggi , juga antara sebab perbezaan segala itu , saya ada kawan PB kerja dengan PETRONAS , gajinya cukup lumayan , segala elaun OT juga tinggi , dorang ada segalanya yang diperlukan sebagai seorang PB , bukan untuk memujinya tapi realitinya disiplin mereka juga bagus ...meski ada seorang dua yang nakal dan ligat ,
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 15, 2009 6:31 pm

kao pangkat apa sdh tuan romeo?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 15, 2009 8:47 pm

ha ha ..ini kali kedua sudah tuan p tarap tanya apa pangkat saya , kalau dalam bahasa bajau 'pangkat' itu pinggang ...

baru mau cari pangkat bah ni tuan , banyak sudah borang saya isi mohon pangkat tapi masih belum dapat Sad
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 15, 2009 9:00 pm

Ada anggota polis sendiri sebenarnya agak cemburu juga psl PB tukar uniform ni. pendapat mereka, kalau setakat uniform blue-black tu, bukan polis saja pakai kastam, bomba dan sbginya pun pakai unform blue black tu juga.

ada antara polis ni terutama yg veteran lebih suka memakai uniform lama spt yg PB akan pakai ini.

Enda tau lah... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 15, 2009 9:14 pm

aiiikk ..begitukah pulak ? bikin bingung juga ni , ada anggota PDRM yang suka ada yang tidak ...biarlah dorang dengan hal masing2 , yang penting dorang menjalankan tugas masing2 dengan jaya ,

tapi memang betul , Bomba ..jabatan Laut , kastam , naju macam lebih kurang ja kaler dengan uniform PDRM ..kalau dorang cuma pakai half , sekali imbas macam sama ja
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Mon Nov 16, 2009 5:02 pm

mgkin pasal takut ada saingan bah ni..... ikut ati diurang, diurang mau sj ini pb kana kasi stop..... tp nasip baik pihak2 atasan tatap mau ini pb..... jd yg kunsu2 sini bawah, inda buli buat apa2lah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Mon Nov 16, 2009 8:36 pm

klu sia, sesara ringkas nya, bagus kasi tukar itu unipom pulis bantuan, sabap ada diantara diurg yg perasan yg diurg ini pulis butul2 ... tambirang bah
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Mon Nov 16, 2009 10:41 pm

apa yang saya faham , PB ini memang ada kuasa polis , merisik dan menangkap , menguatkuasakan undang2 tapi hanya dalam premis yang ditentukan ja , seperti PB airport untuk kawasan airport , PB Petronas dalam premis Petronas ddan begitulah seterusnya PB yang lain , tapi apabila diluar ..mereka tiada punya apa2 power , kalau menangkap pun dengan menggunakan kuasa awam , tangkapan awam namanya ...apapun pihak PDRM berhak memangil mereka pada bila2 masa sekiranya tenaga mereka diperlukan dalam melaksanakan tugas2 polis ,

dalam setandan pisang tidak semuanya baik , begitu juga dengan mereka ini , ada yang nakal dan ligat ..melakukan bebagai kenakalan , menyamar polis , melakukan roadblock dsb .. menghukum mereka secara total suatu yang tidak tepat kerana bukan kesemuanya berperangai demikian ,
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Fri Nov 20, 2009 12:51 am

pukutarap wrote:
mgkin pasal takut ada saingan bah ni..... ikut ati diurang, diurang mau sj ini pb kana kasi stop..... tp nasip baik pihak2 atasan tatap mau ini pb..... jd yg kunsu2 sini bawah, inda buli buat apa2lah.....

manakah enda sakit ati gaman..prebet PB saja basic dekat2 rm2500.oo bah. sedangkan polis regular dalam lingkungan 800-900 saja..bukan setakat org atasan gaman..perkara ini penubuhan polis bantuan ni memang sudah termaktub dalam akta polis. mau tidak mau misti ada. samalah mcm kadet polis, sukarelawan polis, polis simpanan dan polis pengiring/penjaga..mereka ini mesti ada sebagai pelengkap kepada pasukan polis yg sedia ada.

jerryg wrote:
klu sia, sesara ringkas nya, bagus kasi tukar itu unipom pulis bantuan, sabap ada diantara diurg yg perasan yg diurg ini pulis butul2 ... tambirang bah

iya ini pun betul juga..kadang tu tinguk urg pun macam perasaan dia polis butul sudah..

romeo wrote:
apa yang saya faham , PB ini memang ada kuasa polis , merisik dan menangkap , menguatkuasakan undang2 tapi hanya dalam premis yang ditentukan ja , seperti PB airport untuk kawasan airport , PB Petronas dalam premis Petronas ddan begitulah seterusnya PB yang lain , tapi apabila diluar ..mereka tiada punya apa2 power , kalau menangkap pun dengan menggunakan kuasa awam , tangkapan awam namanya ...apapun pihak PDRM berhak memangil mereka pada bila2 masa sekiranya tenaga mereka diperlukan dalam melaksanakan tugas2 polis ,

dalam setandan pisang tidak semuanya baik , begitu juga dengan mereka ini , ada yang nakal dan ligat ..melakukan bebagai kenakalan , menyamar polis , melakukan roadblock dsb .. menghukum mereka secara total suatu yang tidak tepat kerana bukan kesemuanya berperangai demikian ,

Tuan romeo izinkan saya mengutarakan sedikit pemahaman saya mengenai polis ini.

ok, ini sebagai tambahan info kepada info yg sedia ada lah.

Polis bantuan tidak ada kuasa polis sebenarnya..cuma polis bantuan ini bergantung kepada akta 1959 PROTECTED AREAS AND PROTECTED PLACES Akta 88, OFFICIAL SECRETS ACT 1972, Akta 574 PENAL CODE dan kanun prosedur jenayah.

Dalam akta kawasan larangan dan tempat larangan..dalam satu tahap PB atau pengawal keselamatan ini boleh membunuh mengikut kadar yg bersesuaian dengan keadaan pada masa itu.
Akta 298, seksyen(3)
Authorization of guards and watchmen
3. The Inspector General of Police, any Chief Police Officer and any police officer of or above the rank of Assistant Superintendent
empowered in that behalf by the Inspector General of Police or a Chief Police Officer, may authorize any person performing the
duties of a guard or watchman in a protected area or a protected place to exercise the powers of an authorized officer under this
Act.

Ok dalam seksyen 9:

Special powers in protected areas and protected places
9. Any person who attempts to enter or who is in a protected area or a protected place and who fails to stop after being challenged three times by an authorized officer so to do may be arrested by force, which force may if necessary to effect the arrest extend to the voluntary causing of death.

Arahan dalam akta ini adalah yg di keluarkan oleh IGP dan mana2 menteri yg layak dalam pemberian kuasa kepada mana2 jaga dan polis. Bermakna dalam akta tersebut..sekuriti dan polis adalah berkongsi kuasa, sama dan setara.
Polis mendapat kuasa dari igp sementara sekuriti pula dari seorang menteri, menteri mana? Mana2 sahaja menteri yg menerajui KDN. Perlu diingat lesen polis dan lesen syarikat kawalan keselamatan adalah sama iaitu dari KDN. Askar saja yg berbeza sedikit prosedur dia.

Dalam kanun keseksaan pula..bermula dari seksyen 441 sehingga seksyen 462..semuanya menerangkan mengenai kesalahan pencerobohan..dan disini lah akan terbit istilah tangkapan awam. Dan banyak lagi yg saya tidak sempat tulis disini. Kesimpulan saya ialah polis dan sekuriti sekiranya masing2 tau hak mereka..mereka adalah setara, Cuma kelebihan polis ini ialah mcm tuan romeo cakap, tiada sempadan dan batas kuasa selagi mereka duduk dimalaysia dan bekerja sebagai polis malaysia.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Fri Nov 20, 2009 9:25 am

betul , sangat setuju dengan pendapat tuan Mod ...satu penerangan dan fakta yang betul , lengkap , boleh memberi kefahaman serba sedikit pada mereka yang hendak mengetahui ,
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Nov 21, 2009 6:29 pm

sia butul2 setuju klu uniporm pulis bantuan kana tukar. ada bah satu urg yg sia kanal butul parangai dia ... mengada2 urg bilang. dia anggap dia itu pulis butul2. tambirang lagi tu ... Mad
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sat Nov 21, 2009 6:44 pm

siapun ada kanal saturang yg butul2 tambirang..... kalou dia parkanalkan diri, dia bilang... "sia kapten....." padahal pulis bantuan sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 22, 2009 5:57 pm

memang tamberang itu orang tuan , polis mana ada pangkat kapten ..ha ha , saya yang baru abis sekolah ini pun tau juga pangkat kapten cuma dalam tentera atau jabatan laut , atau pilot ..
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 22, 2009 6:20 pm

hihihi ... enda malu ka diurg buat begitu ah? masam la kita ini enda ada pengetahuan langsung ... diurg anggap kita ini enda tau yg mna pulis butul2 dan pulis bantuan Mad
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 22, 2009 8:47 pm

kapten bula sipak kali.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Mon Nov 23, 2009 12:10 am

hihihiiii..... mimang tambirang dia tu..... dia inda mangaku pulis pun nampak juga tambirangnya......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
x-spy
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 183
Registration date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Nov 24, 2009 12:13 am

saya tinguk masam enda batukal2 lagi unipom diurang tu..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Tue Nov 24, 2009 11:57 am

akan ditukar juga tu ..belum pasti bila , mungkin tahun depan
Back to top Go down
putra_ries
Prebet
Prebet


Number of posts : 2
Registration date : 2009-11-15

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 9:41 pm

munkin bju tidak di tukar bah,pb akan keja d balai polis pas ni ...diorg di beri tok kja polisn jugak bah...kita tg k saja Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 9:55 pm

tahun depan , start 1 januari dorang akan pakai baju baru ...sudah diberi surat pekeliling pada semua majikan yang punya PB , kad kuasa dorang juga mungkin akan ada perubahan , mungkin ..
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 10:35 pm

ari tu cakap 1 hb 11, sekarang tukar lah pekelilingnya jadi 1 januari pula..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 10:47 pm

aduinaaaa..... tau butul kamu parkambangan ini pb ah...... inda sak lagi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 10:48 pm

bila ko sampai gaman?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 11:00 pm

sampai dr mana gaman?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Sun Nov 29, 2009 11:00 pm

sampai sini lah..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Polis bantuan kena tukar Uniform..   Today at 3:45 pm

Back to top Go down
 
Polis bantuan kena tukar Uniform..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: