To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Aug 31, 2009 12:41 am

kawan2... ni saya jumpa dlm satu laman web, tergerak hati untuk ingin mengetahui idea semua pasal... sia rasa mcm betul ba ni barang...
Mad
Quote :
Saya merupakan peminat filem-filem keluaran tempatan.

Memang ramai kaum bumiputera Malaysia Timur pada masa ini yang tidak mahu lagi menonton drama-drama tempatan yang selalu menampilkan pelakonpelakon Melayu.

Malah, ketika menonton drama ataupun ke panggung wayang untuk menonton filem Melayu, saya selalu diejek oleh rakan-rakan saya.

Saya tidak dapat menyalahkan mereka. Bukan filem atau drama Melayu tidak berkualiti tetapi pada masa sekarang ini kita saksikan rancangan televisyen sangat jarang sekali menampilkan artis, pengacara atau pelakon yang berbilang bangsa.

Rancangan yang menampilkan pelbagai kaum ini hanyalah pada perayaan tertentu atau konsert khas.

Tidak seperti pada tahun sebelum 1970-an, ramai para penghibur yang berbilang bangsa yang diminati oleh segenap lapisan masyarakat.

Selepas pemergian seorang pengarah filem terkenal Yasmin Ahmad yang selalu mengarahkan filem-filem berunsurkan patriotik dengan menampilkan para pelakon yang berbilang bangsa, saya kurang yakin ada pengarah yang berfikiran matang seperti beliau lagi.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Aug 31, 2009 11:21 am

butullah..... baru sia parasan, mimang kana kuntrul 1 bansa sj..... siapun masam inda minat lansung tingu pilem malayu..... patutlah majuriti suka tingu pilem indon..... kalou serita2 pilem malayu, banyak bekisar pasal serita kerualga, sinta2...... bukan ramai yg suka tingu pilem2 begini......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Aug 31, 2009 11:48 am

Sia yg langsung tdk minat tgk drama ka, filem ka atau apa2 yg tmpatan punya ( melayula tu bla sebut tempatan) lgla tia mo tgk. Tp isoal minat bukn isunya disini..isunya ialah, penguasaan 100% oleh melayu dlm filem atau drama..kalu adapun trlalu sdikt. Jd dari sini sj kta suda tau bahwa org melayu ini mmg suka monopoli tanpa mahu brkongsi dgn org lain. Dan dasar inilah yg diamalkn UMno yg dibawa mlalui BN. Dasar yg menindas kaum lain.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Aug 31, 2009 6:58 pm

jgn bilang filem melayu, tv1-3 pun saya jarang tengok sdh... biasanya saya tengok awani 501 shj... lebih neutral...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Aug 31, 2009 8:55 pm

hahahaa..bagus ni thread, pasal saya dari dulu lagi tidak tinguk pilim melayu..melayu pada saya satu bangsa asing walaupun sebumbung satu negara. dengan jalan cerita yg buat hati panas saja, hero misti kalah, pelakun mesti ada penyakit itu lah ini lah. rumah banglo lah..kereta mahal2 lah.. dan karenah2 pelakunnya yang blum pun popular sangat sudah perasaan macam pelakun hollywood.

To be honest selepas zaman p. ramlee, saya tidak pernah lagi tinguk pilim melayu yg betul ada statrting yg bagus dan ending yg menjadi ingat2an selepas saya menontonnya, sebaliknya apa yg saya rasa ialah perasaan kesal kerana membuang duit macam itu saja.

bagaimana pun hal ini mungkin boleh di pertimbangkan sekiranya pelakon2 dari sabah dan sarawak diserapkan bersama.. ini apa yg saya tinguk pelakun cina dan india saja di samping para pelakon melayu, apa dia org ingat org cina dan india saja kah ada selain bangsa melayu di malaysia ini?

Come on lah..berbanding cina dan india yg memamg susah mo tinguk pilim melayu, sebeanrnya pasaran filem2 melayu ada lah sabah dan sarawak juga. bermakna penonton sabah dan sarawak dalah setara dengan penonton melayu kepada pilim melayu..

So..ambil pelakun2 dari sabah dan sarawak utk berganding bersama..org sabah dan sarawak ni pun satu..kalau saya lah kalau pilim melayu dan pelakun melayu saja..bah kasih diurang2 sajalah tinguk.

Lebih bagus saya tinguk pilim urang putih nampak keseriusan diurang dalam menghiburkan org ramai.
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Aug 31, 2009 10:58 pm

betul tu... kalau tingu filim org putih... bukan yg putih saja belakun, yg itam2 pun belakun juga.. malah jadi pelakun terkenal lagi.. siap becium2 lagi sama pelakun perempuan org putih... mimang dorang inda peduli bangsa... yg penting pilim tu jadi box office...!

ni di malaysia... siiiinta saja ceritanya! mcm mo muntah suda sya tingu ni pilim sinta... sampai menagis2 lagi kunun pasal putus sinta la, pasal kana bemadu la.. puiiii pui... Razz
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Tue Sep 01, 2009 8:34 am

sia pula salalu ijik2 org yg talampau tingu pilim malaysia... bikin katawa ba tingu filem malaysia terutama yg berlatar belakangkan cinta.. mcm kana buat2 ba... indada trill, tau suda kesudahannya dan lagi... mimang la, semua pelakun2nya melayu jiwang semua... biasalah!
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Tue Sep 01, 2009 7:34 pm

1 lg faktor kenapa filem melayu tdk best ialah dorang betul2 mengamalkan prinsip berjimat cermat... kalau babak kereta rosak terbakar, dorang guna kereta mainan, kasi cepat itu filem... kalau babak driving, kereta tdk jalan, goyang2 sj dlm bengkel, lampu kana kasi main2 supaya mcm atas jalan konon, kalau nampak real tdk apa juga, ini ketara betul dlm bengkel... dorang minat lg buat filem hantu, mentang2 org malaysia ni memang percaya betul dgn hantu... tdk tau berapa tahun sdh saya tdk menonton filem melayu, ada pun kerana terpaksa bila 'teriklan' sedutan filem di TV...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Tue Sep 01, 2009 8:28 pm

hahaaa... cian o pgarah˛ pilim melayu kalo mcm tu. dan satu lagi yg paling bikin meluat kalo sya, iaitu tidak kira tua2 ka, muda2 ka, mesti knon brmake up santik2 kalo belakon. msti knon kelihatan smpurna btul2, nmpak btul tidak real. time2 tidurpun brmake up juga knon. apalah.... hehe... Smile
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Tue Sep 01, 2009 9:20 pm

Lagi satu mcm mana filem mau berkembang..nampak paha sikit sudah kena ban!!!
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Tue Sep 01, 2009 10:08 pm

sabap itu rayat malasia lebih suka tingu pilem indon drpd pilem malasia..... kalou malasia, kalou buli mo masuk karung guni sambil balakun supaya indada apa2 kulit yg kana nampak..... malayu sendiri pun tingu pilem indon.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Sat Sep 05, 2009 5:38 pm

smua yg kamu post tue 100% betul dan sia sokong...dan dr pemerhatian sia la kan...jalan cerita dan lakonan kebanyakan filem dan drama melayu sebenarnya melambangkan cara kehidupan sebenar dorg...contoh mcm cerita hantu, dorg d malaya mmg taksub btul sma perkara˛ mistik ni...dgr bunyi burung pun dia blg ada penunggu suda...dan yg cerita pasal becinta, putus cinta,bermadu dan kawin cerai tue mmg suda jd asam garam bg msyrkt durg...tgk seja artis˛ melayu, ari ni kwin bisuk cerai suda...yg penulis skrip tue nda malu kaitu ahh...dorg mcm membuka pekung di dada bha kan...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Sun Sep 06, 2009 12:53 pm

butul, inti serita pilem2 malasia mimang pasal apa yg balaku dlm hdup diurang..... diurang sabanarnya tampa sadar kasi tau urang2 lain masamana bansa diurang..... sinta2, gadu2, sarai2, hantu2, jiwang2..... itulah inti bansa diurang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Sun Sep 06, 2009 5:52 pm

ally joe wrote:
smua yg kamu post tue 100% betul dan sia sokong...dan dr pemerhatian sia la kan...jalan cerita dan lakonan kebanyakan filem dan drama melayu sebenarnya melambangkan cara kehidupan sebenar dorg...contoh mcm cerita hantu, dorg d malaya mmg taksub btul sma perkara˛ mistik ni...dgr bunyi burung pun dia blg ada penunggu suda...dan yg cerita pasal becinta, putus cinta,bermadu dan kawin cerai tue mmg suda jd asam garam bg msyrkt durg...tgk seja artis˛ melayu, ari ni kwin bisuk cerai suda...yg penulis skrip tue nda malu kaitu ahh...dorg mcm membuka pekung di dada bha kan...

Mana ada rasa malunya lg dorg tu ally..kemaluan bkn prkara pntg lg bg dorg..yg pntg duit masuk poket..pandai cari makan la konon..shgga maruah bangsa trgadai.. Dan sia sndiri mmg langsung tdk minat dgn filem, drama dn apa2 yg melayu punya production..kecuali P.Ramli punya..itu masi sia tgk lg..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Mon Sep 07, 2009 9:35 pm

ya, lapas jaman p ramlee, sikit sdh pilem2 malayu yg dikira bagus...... yg lain2, bagus lg sia tingu katun doraemon.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Tue Sep 08, 2009 5:11 pm

klu filem p.ramlee, lelaki nda pkai baju pun teda mslh...duduk2 isap sigup pun teda mslh...klu filem melayu zaman skrg, sikit2 kna ban laa...finas nda kc lulus la sebab bnyk adegan2 yg nda baik la kunun...last2 filem2 yg tembus dtayangkan smua yg mengada2 jak cerita...sikit2 alasan durg filem tue nda menepati ciri2 org melayu yg kununnya msih tebal sifat sopan santunnya....tapi tgk pelakon dia sikit2 kena tangkap basah...sikit2 becerai...rampas merampas suami dan mcm2 la...mcm mana la bha industri perfileman mo maju....
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Wed Sep 09, 2009 9:40 pm

buli juga ba tu kalo negara malaysia ni sudah mncapai tahap negara maju mcm di sblah barat. sya rasa ada juga ba kali para pgarah tu trfkir buat kelainan dlm bidang prfileman sini tapi mgkin modal yg tinggi & lokasipun kurang sesuai. mgkin sebab tulah kali dorg cnderung mghasilkan filem yg dorg rasa mndapat smbutan dari masyarakat sndiri shja. tapi kalo syapun, bila sya tukar˛ channel tv atau astro semuapun filem˛ malay yg jiwang˛, bagus lagi sya tengo cartoon. hehe.... Laughing
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Thu Sep 10, 2009 9:30 am

ally joe wrote:
klu filem p.ramlee, lelaki nda pkai baju pun teda mslh...duduk2 isap sigup pun teda mslh...klu filem melayu zaman skrg, sikit2 kna ban laa...finas nda kc lulus la sebab bnyk adegan2 yg nda baik la kunun...last2 filem2 yg tembus dtayangkan smua yg mengada2 jak cerita...sikit2 alasan durg filem tue nda menepati ciri2 org melayu yg kununnya msih tebal sifat sopan santunnya....tapi tgk pelakon dia sikit2 kena tangkap basah...sikit2 becerai...rampas merampas suami dan mcm2 la...mcm mana la bha industri perfileman mo maju....
sia suka ayat kao ni allyjoe...... butul tu, diurang mo bgtau dunia yg diurang kunun masi tinggi nilai2 murni tp hakikatnya apa yg balaku inda begitu..... bilangan panagih dadah paling ramai sini malasia pun diurang juga.....
laa wrote:
buli juga ba tu kalo negara malaysia ni sudah mncapai tahap negara maju mcm di sblah barat. sya rasa ada juga ba kali para pgarah tu trfkir buat kelainan dlm bidang prfileman sini tapi mgkin modal yg tinggi & lokasipun kurang sesuai. mgkin sebab tulah kali dorg cnderung mghasilkan filem yg dorg rasa mndapat smbutan dari masyarakat sndiri shja. tapi kalo syapun, bila sya tukar˛ channel tv atau astro semuapun filem˛ malay yg jiwang˛, bagus lagi sya tengo cartoon. hehe....
siok bah katun..... inda mati2...... sabap tu urang2 malasia sendiri suka lg tingu indun drpd pilem sendiri..... pasal inda serunuk lansung bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Thu Sep 10, 2009 5:15 pm

dan jgn lupa...tukang bom dan kc mati urang plg palui d asia tenggara pun org dorg juga....
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Thu Sep 10, 2009 11:53 pm

paling palui? tdklah... doranglah yg paling berani... bukan setakat kasi mati, tp kasi bom lg sampai hancur... pernah dengar cerita pembunuhan begini? tdk pernahkan... baru sini malaysia...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Wed Sep 16, 2009 5:08 pm

oiii... dlm industri prfileman mcm besa˛ sajapun, jiwang˛ lagi. tapi kalo membunuh buli˛ jugalah... kan bagus kalo dikasih lakon cara membunuh mcm tu, tdk juga org boring tgo filem jiwang. Smile
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Wed Sep 16, 2009 6:29 pm

tingu si altantuya, parnah kamu dingar tampat lain begitu, kasi mati lapas tu bom kasi ansur? inda parnahkah... baru sini malasia...... tampat lain sukuplah kalou sdh mati..... itulah sia bilang diuranglah paling barani & brutal sini dunia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional   Today at 3:44 pm

Back to top Go down
 
Filem tidak menyumbang utk integriti Nasional
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: