To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Meditasi... apa pendapat anda?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sat Sep 12, 2009 5:44 pm

yang buat meditasi pun ramai...(mo lari suda tajuk bha..hahaha)
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sat Sep 12, 2009 9:38 pm

bulian wrote:
cehhhh membuhung saza ini carita ilmu2 ini..

terimakasih bulian... kalau kau tunjuk org dgn jari.. selalunya banyak lagi jari yg tunjuk diri sendiri... ini bukan kebetulan, kdg2 diri kita sndiri yg menolak diri sendiri... bagus la tu, tuduh la lagi.. lagi banyak lagi bagus sebab nanti malapetaka akan betimpa2 kepada diri sendiri...

cuba gia ko buat meditasi... tanya diri sendiri semula... kasi tau apa yg kau dapat.. Laughing
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 12:09 am

Sia ingat c bulian ni sakit mental lah ni atau at least ada paranoid..apa sj yg dia baca dlm forum ni tdk masuk di akalnya..baru sia jumpa manusia mcm ni..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 12:48 am

hihihihiiii padan muka sdh kana ban..... sia parsaya, kalou dia meditasi pun inda dpt konsentret pasal hidup dia busuk butul, bau taie sapi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 1:30 am

Mgkn dia baca2 jg post2 kta ni..brtambah marahlah dia ni..tp itu salah dia sendiri..siapa suruh dia jd org busuk hati dn brperangai setan..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 11:27 am

mimang dia ada basa tu..... lain kali dia guna komputer lain lg masuk sini, nt kalou inda ubah parangai, kana ban lg..... kalou pinda2 komputer lagi & kana ban lg, lama2 abis komputer sana indun inda buli masuk porum ilsf, hihiihihiiii..... buli basa2 sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 10:27 pm

pukutarap. wrote:
gaman, adakah meditasi yg butul2 sempolna? maksud sia yg samua indera inda bepungsi, hanya indera ka-6 sy yg membuai?

ini bergantung kepada si org yg buat mdditasi gaman. apakah objektifnya, matlamatnya dan sasarannya bermeditasi.

Saya tidak tau lah kalau bermeditasi kerana hal lain seperti contemplation to the gods. tapi meditasi dari sudut to enhance our psychic power..meditation should be done at least once per day and approximately an hour at least. selama mana kita meditasi maka semakin baik lah hasilnya.

dari segi pengukuhan kebolehan psikik yg meliputi telekinesis, telepati dan six sense. minda seorang manusia itu mesti sentiasa terbuai dalam gelombang alpha berfrekuensi 8–12 Hz. ini supaya jiwanya sentiasa mendapat petunjuk dari the higher inteligence (melayu saya enda tau nama dia).

Petunjuk yg saya maksudkan ini ialah sentiasa mendapat bisikan perkara2 yg akan terjadi, atau mungkin melihat sesuatu yg tidak terlihat secara mata kasar, menyampaikan pesanan telepati kepada sesiapa saja.

Jadi utk mendapat perkara seperti ini..tidak hairan di masa dulu org sanggup pergi ke gua2 bertapa bertahun2 lamanya.

P/S: thanks gaman, satu pertanyaan yg bagus cuma jwpn mungkin kurang memuaskan.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 10:29 pm

Tuan2 dan puan2 forumer yg di hormati..mari kita sama2 kembali ke tajuk topik sebenar. sementara perkara mengenai encik Bulian kita lupakan.

Ok back to topic. Smile
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 13, 2009 10:40 pm

bagus perbincangan ttg meditasi ni... nampak mcm simple tp bukan mudah pula..
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Mon Sep 14, 2009 4:05 pm

jd meditasi ni ngam sma org yg sabar seja la kan...klu yg mo kerja cepat jak mmg nda buli buat ni meditasi...bila kita bca ttng meditasi mmg nampak easy tp klu kita mempraktikkan mmg setahun dua pun nda mencapai matlamat kita...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Mon Sep 14, 2009 11:56 pm

syapun rasa meditasi ini bukan prkara yg snang utk dilakukan..ia perlukan konsentrasi, ketengan, kesabaran dn tdk kurang pnting ialah keyakinan..sb kalu tdk yakin dgn apa yg dibuat tu atau apa yg dimeditasikan, mmg tdk mnjadi..itulah yg kta slalu sbut tu; lain di meditasi, lain keluar..kuninglah, merahlah dsbnya..hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Tue Sep 15, 2009 9:40 pm

sia kalou meditasi, hihihihiiiii..... malu sia mo bgtau apa yg kerual di pikiran...... antah warna apa itu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Tue Sep 15, 2009 11:59 pm

Spoiler:
 

Begitu lah sebagiannya ceritanya..disini bila ada visualisasi seperti ini..otomatik minda kita tidak akan berkhayal benda2 lain. warna pelangi yg di maksudkan pula kerana itu melambangkan titik chakra kita..

P/S: oh ya tulisan saya hanya di baca oleh mereka yg mereply thread ini. subuk2 saja endada san..
Back to top Go down
tangkalamai
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 79
Location : Sandakan
Registration date : 2009-08-11

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Wed Sep 16, 2009 7:30 am

BUKANKAH MEDITASI INI 'AMALAN' UGAMA HINDU?
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Wed Sep 16, 2009 2:10 pm

bila sya gabungkan semua post mgenai meditasi ni, sya dapat fhm yg meditasi ni adalah ssuatu proses di mana kita dapat mengembangkan diri kita dgn cara membuat renungan & brdoa (tidak kira apapun kpercayaan seseorg). ini sya punya kesimpulanlah... hehe Razz

syapun ada dengar˛ meditasi ni biasa diamalkan oleh org˛ hindu. tapi d malaysiapun meditasi ni bukan lagi satu perkara yg baru. mnurut kwn sya yg seorg doktor, meditasi ni boleh mencegah & mnyembuhkan plbagai pnyakit. mcm sjenis teknik prubatan jugalah knon.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Wed Sep 16, 2009 7:33 pm

pd sia pula, meditasi ini inda semestinya ada kaitan sama ugama...... kalou kita diam2, duduk bagus2, pajam mata, dlm kaadaan tanang pikiran, sambil menumpukan pikiran kita..... itulah meditasi...... jd dia indada kaita sama ugama..... mungkin berdoa itupun merupakan 1 suntu meditasi......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Thu Sep 17, 2009 12:51 am

tangkalamai wrote:
BUKANKAH MEDITASI INI 'AMALAN' UGAMA HINDU?

Secara umumnya memang ya..tapi dlm kristian, jesus ada mengatakan..(secara kasarnya..) "jgn lah kamu bersembahyang di simpang2 jalan. tapi bersembahyang lah di tempat tertutup...", sebenarnya apa yg di maksudkan oleh tuhan jesus ini adalaah meditasi.

laa wrote:
bila sya gabungkan semua post mgenai meditasi ni, sya dapat fhm yg meditasi ni adalah ssuatu proses di mana kita dapat mengembangkan diri kita dgn cara membuat renungan & brdoa (tidak kira apapun kpercayaan seseorg). ini sya punya kesimpulanlah... hehe Razz

syapun ada dengar˛ meditasi ni biasa diamalkan oleh org˛ hindu. tapi d malaysiapun meditasi ni bukan lagi satu perkara yg baru. mnurut kwn sya yg seorg doktor, meditasi ni boleh mencegah & mnyembuhkan plbagai pnyakit. mcm sjenis teknik prubatan jugalah knon.

memang betul laa..pelopor yoga..raja yoga ada mengatakan..apabila kesedaran manusia itu betul lupa akan dirinya dalam meditasi..maka penyembuhan secara spiritual, fizikal dan emosional akan berjalan dengan sendirinya..

pukutarap. wrote:
pd sia pula, meditasi ini inda semestinya ada kaitan sama ugama...... kalou kita diam2, duduk bagus2, pajam mata, dlm kaadaan tanang pikiran, sambil menumpukan pikiran kita..... itulah meditasi...... jd dia indada kaita sama ugama..... mungkin berdoa itupun merupakan 1 suntu meditasi......
ya butul tu gaman..wah makin pandai gaman ni dalam paranurmal.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Thu Sep 17, 2009 6:56 pm

jgn begitu bah gaman, sia tumbuk kao nt, hihihihihiiiii...... inda mo kalah serita bah gaman......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Thu Sep 17, 2009 8:04 pm

hehehee...si tuan gaman ni pun macam komando juga bah sifat2nya..semua digunakan. menimbak, menumbuk..

bila saya tinguk balik tupi tuan gaman ni.. macam ada gaya2 askar juga tuan gaman..

Bah gaman, kasih tau bah kem mana lokasinya.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Fri Sep 18, 2009 1:44 am

hihihihiiii itu tupi tu ada jual sana kadai bah gaman, janis kain...... tp lama butul sdh sia pakai tu gaman...... tahan juga oo..... pasal ada sikarap2 malakat bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sat Sep 19, 2009 6:15 pm

Jadi kesimpulannya..meditasi ni bagus utk di amalkan..utk yg beginner saya rasa bagus buat seminggu 1 kali kah..cuma jangka masa tu paling minimum 15 minit lah..
Back to top Go down
tangkalamai
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 79
Location : Sandakan
Registration date : 2009-08-11

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sat Sep 19, 2009 11:39 pm

sejak saya terbaca artikel mengenai meditasi diruangan forum ini, saya telah mencuba sendiri..hasilnya masih kabur. setelah bertanya dan terjumpa seseorang yg ada pengetahuan dalam soal meditasi, saya mencoba lagi....hasilnya saya terasa ada diriku didalam AKU.dulu aku tidak kenal Dia, tapi sekarang aku sdh kenal.terasa ada daya HIPNOTIS yg muncul bersama gerak nafas dan minda.
kalau macam ini ada bakat sudah aku menjadi paranormal kan tuan orud hehehe... Smile
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 20, 2009 12:20 am

Meditasi itu adalah asas kepada aktiviti paranormal. kerana minda ahli paranormal bergerak dalam gelombang alpha waves. sedangkan alpha waves ini hanya boleh di ambil ketika meditasi.. semakin lama meditasi semakin baik..semakin juga lah intuisi kita bertambah tajam...

teruskan meditasi tangkalamai..antara tujuan lain menurunkan tekanan darah tinggi..hehehe.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Sun Sep 20, 2009 1:56 pm

meditasi kawan betapa kah itu? hehehe...
Back to top Go down
x-spy
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 183
Registration date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Mon Sep 21, 2009 12:04 am

ya libih kurang laitu tuan orut..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Meditasi... apa pendapat anda?   Today at 3:46 pm

Back to top Go down
 
Meditasi... apa pendapat anda?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Inspiration & Motivation-
Jump to: