To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Askar antara tujuh didakwa merempit

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Sun Sep 13, 2009 4:10 pm

sia curios jg betul ka askar indon ni yg ke4 terbaik dunia...tapi
sebenarnya mengikut carta terbaru yg sia dpt dr globalfirepower.com,
askar indon ni yg ke14 suda bha...d belakang usa, china, russia...jd
apa yg patut dorg banggakan? rupanya c bulian tue bukan jak
mentalitinya mc tahap yg paling rendah tapi sebenarnya dia tue nda
kenal numbur...no 14 pun buli jd no 4...kali dulu dia abis darjah satu
seja trus datang p malaysia...hahaha
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Sun Sep 13, 2009 9:14 pm

oh bulian ni tdk pandai kira rupanya...haahha..kena sikulah lg bulian ni pg tadika..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Sun Sep 13, 2009 10:46 pm

no.14??? hahahahahaaa... kalau betul antara yg terbaik, kenapa keganasan banyak berlaku di indon? kenapa banyak pengganas? kenapa banyak bom2? kenapa banyak pembunuhan org asing? kenapa banyak tumbuh kumpulan2 extrim?
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Sun Sep 13, 2009 10:58 pm

ally joe wrote:
sia curios jg betul ka askar indon ni yg ke4 terbaik dunia...tapi
sebenarnya mengikut carta terbaru yg sia dpt dr globalfirepower.com,
askar indon ni yg ke14 suda bha...d belakang usa, china, russia...jd
apa yg patut dorg banggakan? rupanya c bulian tue bukan jak
mentalitinya mc tahap yg paling rendah tapi sebenarnya dia tue nda
kenal numbur...no 14 pun buli jd no 4...kali dulu dia abis darjah satu
seja trus datang p malaysia...hahaha

mugnkin maksud bulian ni dari segi military manpower bah ni. http://www.globalfirepower.com/available-military-manpower.asp

anyway ally..org berkaitan askar atau polis saj selalu pigi website ni..mungkin ally ni pun askar ni..hehehe
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Sun Sep 13, 2009 11:07 pm

ya, mungkin maksudnya bilangan askar...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Mon Sep 14, 2009 12:46 pm

ya c all joe askal mngakali ni..baguslah kalu gtu, ada askar yg join kta..hehe..
klu blangan askar ramai tp tdk brkualiti..apa maknanya..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Mon Sep 14, 2009 3:20 pm

oh tidak...sia yg ayu pun kmu bilang askar ka...pigang pistol air pun sia nda berani mcm mana mo jd askar...hahaha...
askar ramai pun klu pommmm usa kc jatuh bom atom d indon hancur juga bha...nda pyh la mo bangga2...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 2:24 pm

oh kalu ayu tia buli masuk askar ka ally joe? buli ba itu..askar ayu namanya..hihi..
baru si ally joe mngaku dia ayu..mcmana mo jumpa dia ni scara real ar? hihi..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 5:42 pm

Rungkud wrote:
oh kalu ayu tia buli masuk askar ka ally joe? buli ba itu..askar ayu namanya..hihi..
baru si ally joe mngaku dia ayu..mcmana mo jumpa dia ni scara real ar? hihi..
senang seja bha tue tuan...ko buka jak mata basar2 klu jumpa sia...hahaha
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 9:20 pm

sungguh mudah ya..hehehe..tp mgkn ada cara yg lbh baik dr itu mangkali hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 9:26 pm

ally joe wrote:
oh tidak...sia yg ayu pun kmu bilang askar ka...pigang pistol air pun sia nda berani mcm mana mo jd askar...hahaha...
askar ramai pun klu pommmm usa kc jatuh bom atom d indon hancur juga bha...nda pyh la mo bangga2...
pistul apa yg kao barani pigang ally?
Rungkud wrote:
oh kalu ayu tia buli masuk askar ka ally joe? buli ba itu..askar ayu namanya..hihi..
baru si ally joe mngaku dia ayu..mcmana mo jumpa dia ni scara real ar? hihi..
inda rugi kao ni tuan kalou tejumpa si ally.....
Rungkud wrote:
sungguh mudah ya..hehehe..tp mgkn ada cara yg lbh baik dr itu mangkali hehehe..
aduinaaaa...... masam mamansing2lah kan tuan FM.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 9:32 pm

suda mahir ba dr tred masamana mo monguntik pmpuan hehehe..pansingan)))))
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 9:44 pm

hehe... syapun trus trbayang kalo ppuan yg ayu² pigi jadi askar. pigi hantar purigis saja o... budak² bilang. hehe...
Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 9:47 pm

apa itu purigis laa?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Tue Sep 15, 2009 11:40 pm

harap jgn pandang negatip dengan kenyataan saya ini. tapi saya tinguk kalau perempuan jadi polis/askar..sebahagiam dari keayuannya macam hilang lah. salah satu sebabnya kerana salah satu rukun dalam piagam polis ialah sentiasa memandang curiga kepada sesiapa saja tanpa mengenai mereka saudara kah atau orang lain.

Itu pasal kalau kita tinguk butul2...memang wajah2 polis dan askar ini memang berbeza dengan orang awam. kalau lelaki ke'macho'annya kelihatan bertambah tapi perempuan memang keayuannya hilang sedikit. kadang mereka cuba utk menjadi ayu..namun training 6 bulan itu, me'limit'kan mereka utk berbuat demikian..

BTW. pandangan peribadi saya saja. org lian mungkin ada pandangannya sendiri.
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Wed Sep 16, 2009 12:34 am

Rungkud wrote:
suda mahir ba dr tred masamana mo monguntik pmpuan hehehe..pansingan)))))
ikut umpan juga itu tuan klu memansing...hahahha
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Wed Sep 16, 2009 12:40 am

orud wrote:
harap jgn pandang negatip dengan kenyataan saya ini. tapi saya tinguk kalau perempuan jadi polis/askar..sebahagiam dari keayuannya macam hilang lah. salah satu sebabnya kerana salah satu rukun dalam piagam polis ialah sentiasa memandang curiga kepada sesiapa saja tanpa mengenai mereka saudara kah atau orang lain.

Itu pasal kalau kita tinguk butul2...memang wajah2 polis dan askar ini memang berbeza dengan orang awam. kalau lelaki ke'macho'annya kelihatan bertambah tapi perempuan memang keayuannya hilang sedikit. kadang mereka cuba utk menjadi ayu..namun training 6 bulan itu, me'limit'kan mereka utk berbuat demikian..

BTW. pandangan peribadi saya saja. org lian mungkin ada pandangannya sendiri.
ehhh...sama pla pandangan kita...hahaha...mmg perempuan yg jd polis/askar trus jd mcm lelaki bha...klu jd polis mngkin ada bgus sikit lagi la...tapi klu jd askar nahh...tangan pun bemasel...dorg p kerja pun mangkali nda la pakai lipstik...apa lg klu memaitung muka...paling² pun kna paitung pakai arang...gaya dorg pun mcm jd ganas ooo...ada kwn sia jd askar...dulu buli dikira ayu juga tapi sekarang betumbuk betampar suda sma tue kwn² dia yg lelaki...sia pun takut suda mo p dekat² dia... Very Happy
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Wed Sep 16, 2009 2:34 pm

pukutarap wrote:
apa itu purigis laa?

hahaaa... ni istilah wujud time budak² ba. dulu kami slalu main polis² vs parampuk / main askar² vs komunis . jadi kalo yg terlalu lembab tu kami brebut tdk mao jadi geng sbab nanti pigi hantar diri saja utk dibunuh, hehe... kalo yg pigi hntar diri saja tu lgsung tiada smangat brjuang, trus kami gelar hantar purigis.... Razz
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Wed Sep 16, 2009 2:41 pm

orud wrote:
harap jgn pandang negatip dengan kenyataan saya ini. tapi saya tinguk kalau perempuan jadi polis/askar..sebahagiam dari keayuannya macam hilang lah. salah satu sebabnya kerana salah satu rukun dalam piagam polis ialah sentiasa memandang curiga kepada sesiapa saja tanpa mengenai mereka saudara kah atau orang lain.

Itu pasal kalau kita tinguk butul2...memang wajah2 polis dan askar ini memang berbeza dengan orang awam. kalau lelaki ke'macho'annya kelihatan bertambah tapi perempuan memang keayuannya hilang sedikit. kadang mereka cuba utk menjadi ayu..namun training 6 bulan itu, me'limit'kan mereka utk berbuat demikian..

BTW. pandangan peribadi saya saja. org lian mungkin ada pandangannya sendiri.

ya btul tu, apa lagi kalo dorg masuk yg bhagia komando punya knon. kalo yg ppuan smpai pengsan² lagi dlm latihan tapi kena kasih biar saja. & yg lelaki pula knon, kbnyakan bila slesai latihan rmai yg hmpir² gila. tdk hairanlah bila dorg pigi jln² di mana² shopping complex kelihatan mcm pilak. kdg² mcm monyetpun ada.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Wed Sep 16, 2009 7:23 pm

laa wrote:
pukutarap wrote:
apa itu purigis laa?
hahaaa... ni istilah wujud time budak² ba. dulu kami slalu main polis² vs parampuk / main askar² vs komunis . jadi kalo yg terlalu lembab tu kami brebut tdk mao jadi geng sbab nanti pigi hantar diri saja utk dibunuh, hehe... kalo yg pigi hntar diri saja tu lgsung tiada smangat brjuang, trus kami gelar hantar purigis.... Razz
ooo itu pula purigis...... baru sia tau.....
[quote="laa"]
orud wrote:
harap jgn pandang negatip dengan kenyataan saya ini. tapi saya tinguk kalau perempuan jadi polis/askar..sebahagiam dari keayuannya macam hilang lah. salah satu sebabnya kerana salah satu rukun dalam piagam polis ialah sentiasa memandang curiga kepada sesiapa saja tanpa mengenai mereka saudara kah atau orang lain.

Itu pasal kalau kita tinguk butul2...memang wajah2 polis dan askar ini memang berbeza dengan orang awam. kalau lelaki ke'macho'annya kelihatan bertambah tapi perempuan memang keayuannya hilang sedikit. kadang mereka cuba utk menjadi ayu..namun training 6 bulan itu, me'limit'kan mereka utk berbuat demikian..

BTW. pandangan peribadi saya saja. org lian mungkin ada pandangannya sendiri.
parampuan yg masuk askar mimang akan ilang kaayuannya..... masam itu tebu, inda barapa manis sdh......
laa wrote:
ya btul tu, apa lagi kalo dorg masuk yg bhagia komando punya knon. kalo yg ppuan smpai pengsan² lagi dlm latihan tapi kena kasih biar saja. & yg lelaki pula knon, kbnyakan bila slesai latihan rmai yg hmpir² gila. tdk hairanlah bila dorg pigi jln² di mana² shopping complex kelihatan mcm pilak. kdg² mcm monyetpun ada.
aduinaaaa...... bisanyaaa......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Thu Sep 17, 2009 12:57 am

laa wrote:
orud wrote:
harap jgn pandang negatip dengan kenyataan saya ini. tapi saya tinguk kalau perempuan jadi polis/askar..sebahagiam dari keayuannya macam hilang lah. salah satu sebabnya kerana salah satu rukun dalam piagam polis ialah sentiasa memandang curiga kepada sesiapa saja tanpa mengenai mereka saudara kah atau orang lain.

Itu pasal kalau kita tinguk butul2...memang wajah2 polis dan askar ini memang berbeza dengan orang awam. kalau lelaki ke'macho'annya kelihatan bertambah tapi perempuan memang keayuannya hilang sedikit. kadang mereka cuba utk menjadi ayu..namun training 6 bulan itu, me'limit'kan mereka utk berbuat demikian..

BTW. pandangan peribadi saya saja. org lian mungkin ada pandangannya sendiri.

ya btul tu, apa lagi kalo dorg masuk yg bhagia komando punya knon. kalo yg ppuan smpai pengsan² lagi dlm latihan tapi kena kasih biar saja. & yg lelaki pula knon, kbnyakan bila slesai latihan rmai yg hmpir² gila. tdk hairanlah bila dorg pigi jln² di mana² shopping complex kelihatan mcm pilak. kdg² mcm monyetpun ada.

Memang betul tu Laa..ini serba sedikit mengenai modul latihan komando di malaysia..

Kursus asas komando dibahagikan kepada 4 peringkat utama iaitu:

1)LATIHAN PEMANAS BADAN
2)IKHTIAR HIDUP
3)LAUT
4)UJIAN AKHIR


LATIHAN PEMANAS BADAN

Ujian pemanas badan atau lebih dikenali sebagai peringkat kem berlangsung di Kem Sg Udang selama 5 minggu. Latihan di sini disebut pemanas badan untuk pelatih bersedia menghadapi latihan di peringkat seterusnya yang mungkin lebih mencabar. Pelatih akan diperkenalkan dengan kehidupan seorang komando dan dididik agar tidak kenal erti belas kasihan, terutamanya kepada musuh. Beberapa kemahiran rahsia juga diajar di sini. Antara latihannya seperti abseiling dari menara dan helikopter, latihan menembak, perubatan medan, penggunaan pelbagai senjata, bahan letupan, semboyan dan sebagainya. Antara syarat-syarat yang perlu dipatuhi sepanjang kursus selama 3 bulan ini, pelatih hanya boleh tidur selama lebih kurang 3 jam sahaja. Pelatih juga tidak dibenarkan mandi. Makanan yang diberikan tidak sempurna, tetapi berkhasiat.

Sementara latihan fizikal pula ialah:

1)Larian jarak jauh (76km) yang perlu dilengkapkan dalam 2 sesi iaitu siang dan malam, tidak melebihi 12jam.(Jumlah larian 152km)

2)Jalan lasak/laju 25km

3)Pandu arah pelbagai bentuk muka bumi(138km), juga dalam 2 sesi dan dalam masa yang ditetapkan.(Jumlah perjalanan 276km)

IKHTIAR HIDUP

Latihan ikhtiar hidup dijalankan selama 3 minggu melibatkan kawasan hutan dan paya. Peringkat ini adalah yang paling sukar dalam kebanyakan kursus komando. Ia memerlukan ketahanan mental dan fizikal yang amat tinggi. Tidak disediakan makanan. Pelatih diajar dan seterusnya berusaha untuk mencari makanan sendiri di kawasan sekeliling untuk terus hidup. Khemah juga tidak disertakan bersama. Pelatih hanya tidur di kawasan-kawasan selamat seperti di atas pokok. Latihan teknik ronda dalam kumpulan kecil dan segala ilmu peperangan hutan didedahkan. Aktiviti pandu arah dalam hutan sejauh 90km juga diwajibkan. Sebelum latihan di paya, sekali lagi pelatih akan mengharungi perjalanan pelbagai bentuk muka bumi sejauh 160km (tidak boleh lebih dari 3 hari) Antara syarat jalan jauh itu, pelatih tidak boleh berhenti berjalan kecuali buang air dan makan. Di paya, pelatih harus menanggalkan pakaian kecuali seluar dalam, seluruh tubuh mesti disapu dengan lumpur bagi tujuan mengelak dari dihidu atau digigit oleh hidupan liar di paya. Teknik bekukan kedudukan,operasi dan asas pertempuran di kawasan paya diajarkan. Tidak ketinggalan, ikhtiar hidup. Pelatih diberi beberapa batang mancis, parang dan seorang satu tempurung kelapa. Para pelatih juga perlu membuat tombak runcing sebagai alat tambahan untuk berburu.

LAUT

Pelatih akan dibawa kembali ke Kem Sg Udang untuk memulakan peringkat laut selama 2 minggu. Kemahiran paling asas yang diajarkan di sini ialah berenang di dasar laut, drown proofing dan teknik menahan nafas. Lain-lain seperti ikhtiar hidup laut, isyarat kod morse dan pertempuran di dasar dan permukaan. Aktiviti berkayak dengan kanu sejauh 20km dan pandu arah laut hanya 10km. Peringkat laut merupakan ujian paling ringan dalam kursus asas komando.

UJIAN AKHIR

Setelah kesemua peringkat diharungi, maka tamatlah sesi pembelajarannya. Tiba masanya untuk para pelatih menghadapi ‘ujian’ untuk dinilai apakah pelatih dapat mengaplikasikan apa yang telah dipelajari sebelumnya dengan sebaik mungkin. Terlebih dahulu pelatih akan diberi taklimat secukupnya untuk persediaan ujian akhir ini. Ia akan lebih bersifat realistik. Ia dipecahkan kepada 3 peringkat utama:

Peringkat perjalanan/Air gelap Maksud perjalanan di sini ialah perjalanan menuju ke kawasan operasi. Biasanya ia mengikut jalan sungai. Pelatih akan bertolak pada waktu malam dengan menggunakan kanu. Jarak perjalanan ini tidak tetap, mengikut berapa panjangnya anak sungai.

Peringkat operasi Tiba dikawasan operasi yg telah dikenal pasti, pelatih akan membuat satu serangan ke atas kubu musuh tersebut. Serangan itu sama seperti demonstrasi serangan pantai semasa hari penganugerahan beret. Cuma kali ini skalanya lebih besar dan kompleks.

Peringkat pelarian Setelah serangan berjaya dilaksanakan dan objektif tercapai, pelatih dipaksa sekeras-kerasnya berundur dari kawasan itu tanpa meninggalkan sebarang kesan. Mereka perlu melarikan diri dan mengelak dari dikesan oleh jurulatih yang bertindak sebagai musuh (bersenjata). Proses pembolosan ini dipanggil Escape & Evasion (E&E). Jarak pelarian biasanya mencecah 200km untuk pelatih sampai ke checkpoint yang ditetapkan. Sekiranya pelatih dapat dikesan dan tertangkap, jurulatih yang bertindak sebagai musuh tadi akan mendera dan menekan mental pelatih supaya membocorkan maklumat rakan-rakan pelatih lain yang berjaya mengelakkan diri. Sekiranya pelatih memberitahu apa-apa rahsia, maka beliau akan gagal keseluruhan kursus dan tidak layak memakai beret hijau. Ini disebabkan pelatih tersebut tidak tahan akan seksaan yang dikenakan. Oleh itu, sekiranya seksaan dalam latihan pun tak boleh tahan bagaimana pula nak menghadapi seksaan oleh musuh sebenar yang jauh lebih perit, bahkan sampai meragut nyawa. Terdapat pelbagai bentuk penderaan/penyeksaan seperti dipukul, dipaksa memakan najis, digantung dengan keadaan kepala di bawah & lain-lain. Sebagai tambahan, terdapat syarat-syarat yang perlu dipatuhi jurulatih dalam latihan penderaan ini. Antaranya ialah tidak boleh menyeksa rekrut sehingga menyebabkan kecederaan dalaman atau kematian.

Pelatih yang berjaya dan disahkan layak bergelar komando, mereka diberi kerehatan di sebuah kem tentera, iaitu di mana tempat berkhirnya proses E&E yang telah diterangkan sebelumnya. Juga memberi peluang kepada rekrut-rekrut baru komando tadi berhubung dengan keluarga dan membuat persediaan semasa hari penganugerahan.


P/S: macam mana? ada yang sanggup? hehehe..yg membuatkan pelatih selalu jadi gila ini ialah peringkat E & E..sampai kena suruh makan taik bah!



Last edited by orud on Thu Sep 17, 2009 8:01 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Thu Sep 17, 2009 1:06 am

Antara artikel lain lagi ialah:

Latihan Asas selama 3 bulan( makan tidak disediakan selama 3 bulan , tidur di sebarang tempat , sebab
takda katil dlm sepanjang 3 bulan ).Penyertaan adalah dikalangan lepasan rekrut yang telah tamat latihan asas tentera.........

1.Ketahanan Mental ( 2 minggu )
-Pelatih akan didera secukup-cukupnya.( dipukul , diikat , diseret , dipasung sepanjang 2 minggu )
-Tanpa makan dan minum dan pakaian selama 2 minggu
-Berjalan lebih 100 km ( mcm Kch/S.Aman ) dlm tempoh 1 hari mesti sampai.
-merangkak sehari / semalam di atas tar, sampai kulit megelupas.

2.Latihan Hutan
-Pakai seluar dalam masuk hutan selama 3 minggu.Berbekalkan hanya pisau.
-Tanpa makanan.

3.Latihan Laut.
-Dibuang jauh ke laut & berenang pulang ke pantai.
-Berkayak beratus2 km-sehari semalam.
-Tangan /kaki diikat dan dibuang ke laut.

4.Latihan Paya( paling ramai yg gagal )
-Meyusupi paya dan akar2 bakau yang boleh menyebabkan kaki tersepit .
-diam di kawasan paya selama 2 minggu - tanpa diberi pakaian


5.Lari & Lepas
-Pelatih diberi maklumat dan mesti tidak memecahkan maklumat.Pelatih mesti sampai ke destinasi.
-Biasanya dlm perjalanan pelatih akan ditangkap dan disuruh memberi maklumat.
-Akan didera sampai maklumat dibocorkan....kalau bocor pelatih akan gagal.......


Selama 3 bulan tidak diberi makan dan tidak tidur..........


Motto Pusat Latihan Komando-KEDATANGAN ANDA TIDAK DIUNDANG , RAGU2 SILA PULANG....

maksudnya , setiap pelatih sebenarnya akan didera sehingga tidak tahan dan minta pulang...kalau tahan
LULUS!!!!!!!!!!!

Bentuk deraan---RAHSIA!!Tapi cukup membuatkan seorang manusia jadi gila...........
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Thu Sep 17, 2009 6:58 pm

buli tahan kao ni gaman...... inda sak lagi, mimang kaoni askar......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Thu Sep 17, 2009 8:16 pm

mana2 lah gaman. nanti saya cerita pasal masak2 pula..kemudian tuduh lagi saya sebagai chef sana hotel. hehehe
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Fri Sep 18, 2009 1:42 am

hihihihiii.... tukang masak askar......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Askar antara tujuh didakwa merempit   Today at 9:25 pm

Back to top Go down
 
Askar antara tujuh didakwa merempit
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: