To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 pelajar malaysia kurang standard di indonesia

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 10:38 pm

minggu lalu saya baca di daily express ttg 1 universiti perubatan di indonesia yg mengatakan pelajar2 dari malaysia sangat rendah standard berbanding pelajar2 lain... jd konon universiti tersebut terpaksa menghentikan pengambilan pelajar dari malaysia atas sebab ini... apa komen kamu?
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 10:54 pm

iya kah? saya pernah terjumpa saurang indon yg mengklaim dirinya lulusan universitas di indon..

Bila saya suruh dia selesaikan satu matematik simple saja..enda pula dia bulih buat.
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 11:11 pm

ya, ini saya baca di nespwpaer daily express beberapa hari lalu... saya cuba cari itu srtkbr tp susah pula mau cari balik itu topik... dlm cerita tersebut, itu presiden perubatan (tdk tau apa nama itu pertubuhan) sini malaysia berabis menafikan yg sistem pelajaran sini malaysia rendah standard... nt saya cuba cari lg itu newspaper..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 11:22 pm

kalau diurang cakap inglish pun ketara butul loghat jawanya.
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 11:28 pm

bahasa drang pun banyak perkataan english yg telah di'indonesia'kan...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 11:36 pm

betul tuan gontulak..saya kadang2 baca2 artikel dari indon ni..banyak yg saya tidak faham tambah2 yg inglish di indonesia kan.

oh ya dan satu lagi..buat apa juga bah student kita mo belajar di indon ini.

saya dapat rasakan ada 2 golongan bah yg menghantar nakanya bersekolah di indon..

1. ibubapanya memang keturunan indon..seperti mana org cina dan india yg fanatik dengan barang2 dari negara asal mereka juga..hal ini pun boleh berlaku dengan org keturunan indonesia di malaysia.

2. Pelajar dari malaysia yg mengikuti kursus di indon adalah pelajar bidang agama saja. kalau dari segi kejuruteraan, sains, kimia..apa sangat lah indon tu!
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 11:52 pm

ataupun... biasanya pelajar2 yg memohon masuk u di indonesia adalah mereka yg kurang bagus keputusan... kalau negara lain tdk diterima.. jd tiada tempat lain kecuali indon sb sana sj yg senang masuk... kena2 lg kalau di indon sangat mementingkan keuntungan hingga mengabaikan kualiti... saya ingat dulu ada sekumpulan yg lulusan pendidikan dr indon tp tdk diterima oleh malaysia... dr segi lojik, kualiti pendidikan di sana memang sangat rendah, sb kalau tinggi, sdh tentu ramai cendikiawan & bijakpandai yg boleh meningkatkan reputasi indeonsia tinggi di mata dunia... tp kenapa reputasi sangat rendah?
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Sep 13, 2009 11:55 pm

sebenarnya begini...


di indonesia... semua pelajarannya adalah dalam bahasa indonesia, termasuk la pelajaran perubatan. rujukkannya semua dalam indonesia sebab tu pelajar kita ramai yg pening2 di sana, terpaksa ambil masa untuk momentum balik tu pelajaran kerana halangan bahasa. Saya ada anak buah yg mimang pintar dan baru saja tamat pelajarannya dlm perubatan di sana, baru bertugas baru2 ni di hospital kerajaan di KK... halangannya adalah "bahasa"...


lain dgn di malaysia, semua rujukannya dlm BI jadi senang la kita belajar sebab mimang BI kita jauh lebih standard dari kebanyakkan negara membangun.

masalahnya bukan rendah standard tapi telah di lebel sbg rendah standard... ni la indon!!!! suka kasi manipulasi hal2 mcm ini..
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Mon Sep 14, 2009 9:09 am

Minta maaf tp sia trpaksa brsetuju kenyataan bahwa pelajar yg blajar di Indon ni ada masalah pncapaian akademik atau skurang2nya tdk mndapat tmpat di tmpat2 lain. Crita akademik sana brkualiti rendah, bukn baru tp sudah lama. Kalu biddang agama, ya sia stuju, di sana bagus. Sayapun prnah trjumpa dgn graduat indon yg bkrja dgn sia di ldng..dia mngaku dia graduat..tp tdk nampak kebijaksanaannya..yg sia nampak mmg dia suka brdebat dn suka timbulkn polemik.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Mon Sep 14, 2009 3:58 pm

taraf pendidikan d indon memang rendah dan banyak negara yg tidak mengiktiraf graduan2 dr indon wlupun yg sdh pangkat Drs...sia ingat ada 1 cikgu sia duuuluuuu msa sia sekolah menengah...dia tue suda ada phd bha...gelaran pun doktor suda...tapi phd dia ni dia dpt d indon...msa sia form 1 dia tue penolong kanan hem di skolah...sampai skrg setelah bertahun2 sia meninggalkan skolah, pangkat dia turun pla p jd guru biasa seja lg walhal dia ni buli dikira buli tahan juga utaknya...sdgkan guru2 lain yg bru ada degree suda naik jg pengetua...klu ikut senioriti mmg dia layak jd pengetua tp disebabkan phd dia tue dr universitas indon maka smpi skrg dia nda naik2 pangkat...nah...ini terbukti sistem pendidikan d indon nda berkualiti dan nda diiktiraf...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Tue Sep 15, 2009 12:04 am

Sia tdk tau apa produk yg bagus di indon hgga rakyatnya bangga separuh mati..kebanggan yg tdk brfakta dianggap dungu krn tdk mempunyai nilai bandingan dgn yg lbh baik. Mgkn itulah standardnya..apapun awek2 indon mmg mengancam keselamatan dlm seluar..hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Tue Sep 15, 2009 9:39 pm

produk indada tuan..... amah/pambantu rumah sjlah..... mantang2 banyak nagara minta amah drpd diurang......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Wed Sep 16, 2009 12:07 am

itu pun pembantu rumahnya selalu membuat onar dengan majikan..
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Wed Sep 16, 2009 12:24 am

balik pd topik...sia rasa la kan..yg menarik pelajar malaysia utk belajar d indon adalah yuran pengajian yg murah...gara˛ mo bergelar graduan luar negara trus p belajar d indon...nah...skrg suda balik malaysia, sijil nda kena iktiraf, dapat kerja pun lebih kurang jak mcm yg lepasan spm d malaysia...manyasal teda guna...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Wed Sep 16, 2009 3:11 pm

SiokSondri wrote:
sebenarnya begini...


di indonesia... semua pelajarannya adalah dalam bahasa indonesia, termasuk la pelajaran perubatan. rujukkannya semua dalam indonesia sebab tu pelajar kita ramai yg pening2 di sana, terpaksa ambil masa untuk momentum balik tu pelajaran kerana halangan bahasa. Saya ada anak buah yg mimang pintar dan baru saja tamat pelajarannya dlm perubatan di sana, baru bertugas baru2 ni di hospital kerajaan di KK... halangannya adalah "bahasa"...


lain dgn di malaysia, semua rujukannya dlm BI jadi senang la kita belajar sebab mimang BI kita jauh lebih standard dari kebanyakkan negara membangun.

masalahnya bukan rendah standard tapi telah di lebel sbg rendah standard... ni la indon!!!! suka kasi manipulasi hal2 mcm ini..


sya brsetuju dgn c kawan sioksondri. btul tu, kalo yg org˛ sabah pigi sana mgkin ada senang sikit lagi, tapi kalo org˛ smenanjung pigi sana, mgkin trlalu sukar bagi dorg. senang lagi blajar english drpd blajar indon kali. hehe... Laughing
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Wed Sep 16, 2009 7:42 pm

urang sabah pigi sana susah juga pasal nahu kita inda sama..... sabah & samananjung dua2 akan ada masalah......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
sabah ba
Guest



PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Fri Feb 04, 2011 5:47 pm

saya indak lama lagi akan melanjutkan pelajaran saya dalam bidang kedoktoren di indonesia. sebenarnya, kualiti kedoktoren di indonesia juga bagus dan sama dengan kualiti kedokteran tempatan drunken jadi, kita yang layak dapat ke indonesia bukan bermaksud tak dapat apply ke universiti tempatan. semua pun sama bha. tapi untuk pengetahuan semua, bukan semua universiti indonesia diluluskan oleh kementerian malaysia. hanya 13 universiti di indonesia yang diluluskan untuk bidang kedoktoren. universiti yang diluluskan itu adalah hebat dan setaraf dengan konsep pendidikan kedokteran di negara kita. hampuskalan sifat pandang rendah anda semua. sekian terima kasih, salam sabah dari orang sabah bah ni lol! study
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sat Feb 05, 2011 8:59 am

gontulak wrote:
minggu lalu saya baca di daily express ttg 1 universiti perubatan di indonesia yg mengatakan pelajar2 dari malaysia sangat rendah standard berbanding pelajar2 lain... jd konon universiti tersebut terpaksa menghentikan pengambilan pelajar dari malaysia atas sebab ini... apa komen kamu?
Anonymous wrote:
saya indak lama lagi akan melanjutkan pelajaran saya dalam bidang kedoktoren di indonesia. sebenarnya, kualiti kedoktoren di indonesia juga bagus dan sama dengan kualiti kedokteran tempatan drunken jadi, kita yang layak dapat ke indonesia bukan bermaksud tak dapat apply ke universiti tempatan. semua pun sama bha. tapi untuk pengetahuan semua, bukan semua universiti indonesia diluluskan oleh kementerian malaysia. hanya 13 universiti di indonesia yang diluluskan untuk bidang kedoktoren. universiti yang diluluskan itu adalah hebat dan setaraf dengan konsep pendidikan kedokteran di negara kita. hampuskalan sifat pandang rendah anda semua. sekian terima kasih, salam sabah dari orang sabah bah ni lol! study
hai... mgkin anda salah faham sedikit ttg topik ini... berdasarkan post tuan gontulak yg dibacanya melalui daily express, bukan kita yg merendah2kan taraf universiti indonesia... tp mereka di sana (universiti perubatan) yg menghentikan pengambilan pelajar2 dr malaysia, kononnya pelajar2 malaysia kurang berkualiti... harap anda membaca keseluruhan mesej sebelum membuat komen... sb utk jd doktor, haruslah mempunyai minda yg 'menyeluruh'... apapun, semoga anda berjaya mencapai cita2 anda...
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Feb 06, 2011 5:54 pm

biar laba indon anggap pelajar malaysia kurang standard...kita pun boleh cakap benda yg sama terhadap pelajar indun yg dtg belajar di negara kita... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Sun Feb 06, 2011 6:57 pm

hihihihihiiii..... siapa bilang indun indada kualiti? sabap tulah ramai diurang sini, pasal diurang bekualiti...... Very Happy kalou inda bekualiti, sdh lama kana halou balik indun..... kan tuan orut..... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Tue Feb 08, 2011 2:05 am

itu la bah kalou masing-masing dengan pendapat sendiri....apa pun sy rasa tidak asi indun sakap begitu...diurang juga yang tetapkan standard kelayakan kan.............. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Tue Feb 08, 2011 11:49 am

malasia mana buli maju kalou indada indun peliping..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Tue Feb 08, 2011 1:50 pm

Mungkin indun pikir, parajal malasia yg pigi barajal di indun inda layak masuk u di malasia sendiri ..apa lagi di erupa..jd tiada pilihan kesuali indun. TAPI kalau begitu, bererti unibositi indun inda setaraf dgn unibositi malaysia dan erupa karana menerima parajal yg inda layak masuk U ..hihihihii...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: pelajar malaysia kurang standard di indonesia   Today at 5:54 pm

Back to top Go down
 
pelajar malaysia kurang standard di indonesia
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: