To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 power station didirikan di FELDA?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: power station didirikan di FELDA?   Wed Sep 23, 2009 1:50 pm

ituari najib bilang.. "orang lahad datu tolak arang batu.. orang sandakan tolak arang batu .. (power station berasaskan arang batu)... tidak apa.. kita terima power station arang batu itu di FELDA!!"...

Mantang2 lah FELDA itu dari malaya.. dia pikir FELDA di lahad datu itu mcm malaya sudah. org lahad datu dan sandakan tolak pembinaan power station berasaskan arang batu bukan kerana pencemaran di kawasan itu saja tapi lebih memikirkan perlombongan arang batu itu nanti. Kita sudah tau royati minyak cuma 5% sj. Berapakah nanti royalti arang batu yg sabah akan dapat??? adakah arang batu itu nanti digunakan untuk menjana letrik di pantai timur sabah atau selebihnya akan diekspot??... siapa yang mengaut untung sebenarnya??
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Wed Sep 23, 2009 3:34 pm

tau kanapa diurang butul2 mo tanaga arang batu? sabap kalou on sj, diurang sdh standby urang diurang yg kuntrul..... kana bg kontrek..... mimang usahasama dgn sarikat asinglah tp pamagang saham tarbasar diurang juga..... sabah nt masamana? lain kali sabah akan berakhir masam sana mamut.... tanah inda buli pakai, sungai juga inda beguna...... makan ikan pun inda barani.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Wed Sep 23, 2009 4:59 pm

duuuulu ... mahathir bilang hidro bakun buli menanpung bakalan tanaga latrik seluruh nagara. malah buli export ke indun......... apa sudah jadi dingan projek hidro bakun?
kalau saya diberi pilihan, saya sanggup tunggu bekalan letrik dari bakun untuk 1 dua tahun lagi drpd membenarkan perlombongan arang batu. Untuk sementara waktu biarlah bakalan letrik si sini (sdk) salalu putus2. Tapi saya rasa terkilan juga kenapalah kerajaan bn yg kaya raya tidak dpt menyelesaikan masalah letrik di sandakan?

pembinaan power station yg dijanakan oleh arang batu hanya merupakan satu lagi cara malaya merompak hasil sabah.
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Wed Sep 23, 2009 9:56 pm

lain juga ni semenanjung ar... pndai tirik juga. ngamlah tu org sabah tolak pmbinaan power station, kalo tdk mgkin semuapun dorg yg monopoli. baik dari segi keuntungan & peluang pkerjaanpun mgkin dimonopoli oleh dorg. org sabah juga yg terpinggir.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Fri Sep 25, 2009 2:53 pm

Prcaya atau tdk inilah hakikatnya bahwa power station itu hanyalah strategi pihak trtentu untuk mndapatkan sesuatu yg lbh brmakna dan menguntngkn mereka. Tdk masuk akal langsung bahwa Sabah atau mana2 negeri di Malaysia ini boleh mengalami krisis bekalan yg begitu mendesak. Ini krn, kta tdk kekurangan sumber bahan bakar krn kta adalah salah sebuah negara pengeluar minyak. Perkara ini ( krisis bekalan tenaga) sengaja dicipta oleh pihak trtentu ( kerjaan BN lah senang cerita) agar kelihatan bahawa Sabah mmg mengalami krisis tenaga eletrik, ini strategi prtama mereka. Strategi ke 2 ialah, kononnya kerajaan brsungguh2 mnyelsaikn masalah ini hgga timbul idea/cadangan utk mggunakan arang batu. Kita tau arang batu ini murah, tapi kita tau jg arang batu ini amat tdk baik utk alam sekitar dn jg manusia sekitarnya. Dan sb itulah pnduduk Sabah menentang habis-habisan cadangan ini.

Pihak trtentu ini tdk putus asa mencari taktik agar projek ini tdk trhenti tp dapt dilaksanakan. Mereka cuma mghadapi masalah substrat atau tanah utk mndirikan power station ini, bukan soal tentangan pnduduk Sabah krn mereka ini sudah diketahui amat jarang tunduk kpd desakan rakyat. FELDA ( Federal Land Development Authority) adalah jawapannya krn kerajaan negeri Sabah tlh memberi tanah seluas >< 150k hektar kpd Felda. Skrg projek merampas harta kekayaan Sabah akan dpt dijayakan oleh gerombolan ini tanpa dpt disekat lagi kecuali ada usaha pnduduk Sabah yg lbh brsungguh2.

Strategi ke 3; membina power station mggunakan arang batu. Sabah tdk ada lombong arang batu buat masa ini tp kita ada simpanan. Buat prmulaan mereka akan mengimport dr indonesia sbg keperluan utk operasi janakuasa. Industri smakin brkembang dn janakuasa perlu di up-grade ( strategi ke 4), bekalan arang batu import dr Indonesia tdk lg mncukupi. Sbgai jalan trakhir utk mnyelsaikn masalah bekalan bahan bakar arang batu, kta trpaksa korek simpanan arang batu kita di Lembah Maliau Basin. Masa itu, tdk ada lg pihak yg dpt mghalang dgn alasan janakuasa tdk akan dpt beroperasi dn banyak industri akan trjejas dan strusnya ekonomi Sabah akan lumpuh.

Maka trcapailah hajat, cita2 dan agenda trsembunyi mereka iaitu MERAMPOK DAN MENGAUT HASIL KAYU BALAK DI MALIAU BASIN. Krisis bekalan bukanlah isu sebenarnya, sebaliknya, itu hanyalah strategi rekaan khas utk membolosi Maliau Basin di mana trsimpanya hasil mahsul hutan yg brbilion nilainya. Mereka mmg pintar menyusun strategi demi utk memenuhi tuntutan nafsu serakah mereka. Saya berkerja dgn Felda (Gugusan Felda Sahabat, Tungku Lahad Datu) dan Lokasi yg dicadangkan itu tdk jauh dr station saya iaitu kurang dr 2km. Apakah usaha dn tindakan kita yg hanya sbg rakyat biasa jika brdepan dgn pemerintah yang gah, rakus dan zalim. Hanya satu harapan kta ialah dpt melengahkan projek ini sehingga PRU13 dan kta perlu pastikan pihak2 yg rakus tdk lg diberi kuasa krn mereka sebenarnya adalah PEMUSNAH yang maha hebat.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Fri Sep 25, 2009 5:11 pm

Mantap btl panarangan ko sdra rungkud. Harap2 ada ngo tmpatan (sabah) yg bgkit mntang prjek tu.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Fri Sep 25, 2009 10:39 pm

hihihihiiii..... aduinaaaa..... urang kuat sapp si tuan fm tu......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Sat Sep 26, 2009 2:37 pm

mana2 parti yg kuat menentang BN, di situla sia kuat..hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Tue Sep 29, 2009 3:44 pm

mimang kita suda tepikir 5 langkah ke hadapan mcm si tuan FM rungkud... dia suda tepikir 5 langkah ke hadapan...

ramai org bila tedengar ni janakuasa arang batu.. .trus dorang ingat tu asap dan turus dorang ingat tu pencemaran alam...!!! Betul ka pencemaran alam saja yg kita hadapi di sini? Bila EIA keluar... semua mcm ok la... impak sosial ok, impak masyarakat ok, impak kejuruteraan ok... mcm ok saja semua...!!! jadi kunun buli la bikin janakuasa arang batu ni pasal EIA bilang ok...!!

Siapa yg bikin EIA... kebanyakkan EIA adalah dibuat oleh budak2 yg baru graduate... dorang ke hulu ke hilir la kunun sari data dan buat kajian... apa la budak2 tu tau... dorang suda di "pimpin" utk tulis apa... pesaya atau tidak.. perna ba sia tebasa EIA yg kulitnya lain, tajuknya lain dan isinya lain.. pasal "copy pastE" punya kesilapan! Silaka....

jadi masalahnya bukan EIA, masalah nya sebenar iala... tuuu org2 rakus tu yg beliur suda nampak kayu2 balak di lahad datu/maliau basin... dan juga projek2 hiliran yg nilainya bilion dolar man... silaka!
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Tue Sep 29, 2009 3:45 pm

Rungkud wrote:
mana2 parti yg kuat menentang BN, di situla sia kuat..hehehe..
na... di kawasan yg sama pula kita ni...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Tue Sep 29, 2009 7:47 pm

tp kalou butullah mo kana buat sana pelda, mimang on sj tu, si najip baitu..... si musa amang pung bingkuk bah anu dia masam ikur anjing yg takut kana sarang anjing2 lain.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Wed Sep 30, 2009 1:57 pm

pukutarap wrote:
tp kalou butullah mo kana buat sana pelda, mimang on sj tu, si najip baitu..... si musa amang pung bingkuk bah anu dia masam ikur anjing yg takut kana sarang anjing2 lain.....

haha..tuan FM, kalu besakap biar tarang ba..apa? anunya..klu aku taip butul2 ni apa yg kluar ni ar..bintang ka? hhehe..tp tulah kta prlu brbuat sesuatu aga kta dpt mnyekat kerakusan kumpulan ini yg lan tdk ada kerja melainkan menjahanamkn bumi krn tuntutan nafsu..dorg ambilpun, dorg2 sj bebagi..rakyat kbanyakan sntiasa kmpunan..kalau betul demi utk mnfaat semua rakyat..mgkn kta jg prlu bg laluan kpd pmbangunan wlupun trpaksa mgorban sdkt alam skitar.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Wed Sep 30, 2009 11:53 pm

mimang ada kabaikan utk rayat la, tp pakit diurang pun mangambang juga..... jd itu bukan niat yg iklas tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: power station didirikan di FELDA?   Today at 4:38 pm

Back to top Go down
 
power station didirikan di FELDA?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: