To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 puspakom wajip 1 januari 2010

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 04, 2009 8:55 pm

sikarang ini hangat serita pasal wajip puspakom kerita2 umur 15 taun ka atas bila mo renew rodtek..... silaka punya karajaan, kasi susa rayat miskin pula...... butul2 silaka..... alasan mo kurangkan eksiden kunun padahal mo kasi jual kerita proton.... silaka......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 04, 2009 9:17 pm

alasan yang inda munasabah. kalau kita tingu ..kabanyakan karita iksidin semuanya karita baru2 lawa2 masi santik. jarang karita buruk2 iksidin.

bah..inda masalah baitu kalau di malaya..tapi kalau di sabah..aduina kasian saya pada diri sendiri..abis la tu suzuki jeep saya..alamat inda pass punya kalau kana test di puspakom. dan saya pasti ramai lagi yg mcm saya pakai kerita lama ini...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 04, 2009 9:20 pm

ini bukan di malaya sj tp seluru nagara...... kesian urang2 kg masam sia yg ada kerita tua..... idea diurang si ong tee keat lah ni..... sikarang ramai butul yg manantang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 04, 2009 9:26 pm

saya rasa tujuan utama diurang ialah mau kasi laku proton dan yg sewaktu dengannya (kerita buatan malaysia). Kalau setakan ban tu kerita buruk2 daripada memasuki bandar raya masih ok lagi sikit...
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Thu Nov 05, 2009 6:05 am

hmmm ... baru samalam sia bersarita pasal puspakom sma kawan sia. dia ini ada honda acord dan kerita dia ini suda 17 tahun. butul2 dia susah hati oh sabap kerita dia ini masi santik dan klu sia tingu masam baru dia bili kamarin bah. lagi sandi dia ini sudah berumur 82 tahun, orang uk, sudah lama di sabah.
ada lagi satu kawan sia, dia ada rangerover (ngam ka sebutan dia nih?), sudah lebih 20 tahun dia guna itu kerita, masih bagus bah, inda ada cacat cela.

jadi, takkan diurg mau jual kerita diurg kan? sia rasa keputusan puspakom itu betul2 tidak masuk akal bah. mein paksa org suda dorg nih. Evil or Very Mad
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Thu Nov 05, 2009 2:55 pm

mimang butul2 inda masuk akal bah..... ada kira2 1 juta kerita umur 15 taun ka atas sini malasia...... siapa yg guna kerita lama ini? urang2 kayakah? sini sabah, kerita lamalah yg manjadi kerita utama di kg2..... puspakom mana sj ada? sandakan, kk, keningau, tawau, ld datu ada..... jd kalou urang sana ranau telupid pigi puspakm di mana? pigi sana kk/sandakang? dgn kerita lama? dgn duit yg sukup2 sj? hibat butul ini idea karajaan..... hbat + palui...... alasan mo kurangkan eksiden kunun, puiiiiii..... tarus taranglah bah mo kasi laku kerita buatan malasia yg harganya samamahal dgn kerita impot.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Thu Nov 05, 2009 5:04 pm

banyak butul yang manantang idea tu. Adakah patut kadai jual spare part terpakaipun mau kana tutup? Kalau kerita lama macam mau dilupuskan apa akan jadi dengan peniaga spare part terpakai? semua gulung tikar lah..
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Thu Nov 05, 2009 7:28 pm

ya bah kan, makin lama makin tamak pula puspakom. sia jalan2 sana centre point, kebanyakan pemandu teksi bersakap pasal isu ini. sia pigi sana country height pun itu juga isu yg dorg sakap. lain sarita la klu org2 kaya, bila2 dorg boleh bili kerita baru. tapi persoalannya sikarang, bagaimana org2 yg dikg yg berpendapatan randah bili kerita baru? Kerajaan bagi bantuan? Puspakom bagi bantuan?
mimang idea itu buat satu malaysia jadi huru hara. ini kah yg di panggil 1Malaysia?
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Fri Nov 06, 2009 4:17 am

dimana pergi NGO2 yang selalu buat bising tu ? NGo yang memperjuangkan hak asasi la , kesamarataan gender la , keadilan la , macam2 Ngo ada , perkara2 yang tidak lojik pun dorang buat bising masuk campur , nahhh ..sepatutnya sekarang ni lah dorang kasi keluar taring , berbahas dan berdebat dengan kerajaan dimana lojik dan perlunya peraturan ini diwujudkan ..

pesara Polis , tentera , guru , pesara Bomba dsb ....pernahkah kita melihat dorang memandu kereta BMW , atau Fortuner , atau perdana V6 , rata2 dorang ini hanya punya kereta yang sudah berumur 12 tahun keatas , dimana lojiknya peraturan ini ? kemalangan yang berlaku kebanyakan bukan kerana uzur atau tidak sesuatu kenderaan itu tapi lebih kepada sikap , perangai pemandu itu sendiri , memandu laju ..gopoh tidak sabar , melangar peraturan dsb , selain kualiti dan penanda jalan yang boleh dipertikaikan ,

NGO kena bersuara , kalau satakat kita disini yang bising2 suara kita tidak akan kemana , suarakan di newspaper , suarakan dengan cara dan jalan yang betul , kalau suara kita disalurkan dengan cara yang tepat ..mungkin akan didengari oleh pihak yg berkenaan , mesti senada , mesti jelas dan kuat barulah berkesan ..
Back to top Go down
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Fri Nov 06, 2009 4:29 pm

berita hari ini, muhyidin menyatakan kerajaan sedia mengkaji hal ini... beginilah kalau ikut kepala beberapa org sj... sdh tentu mereka semua tu memandu kereta2 besar... dan saya percaya mereka ada kepentingan dlm urusniaga ini... 1 lagi, kerajaan akan ban/hentikan pengimpotan barangan alat ganti kenderaan terpakai pertengahan 2011... bermakna kalau dilaksana, tiada lg used part utk dibeli, mesti semua yg baru... yg berlipat kali ganda mahal... sb itu saya percaya, mereka semua, mungkin termasuk menteri2/timbalan/datuk2/yb2 ada kepentingan dlm rancangan ini... mesti punya...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Fri Nov 06, 2009 6:06 pm

itulah samua inti2 1 malasia..... 1malasia mungkin tarmasuklah 1 kerita sj guna sini malasia, kerita proton, hihihiiiii..... alamat tarabanglah pikap tua sia......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Fri Nov 06, 2009 9:57 pm

pukutarap wrote:
itulah samua inti2 1 malasia..... 1malasia mungkin tarmasuklah 1 kerita sj guna sini malasia, kerita proton, hihihiiiii..... alamat tarabanglah pikap tua sia......
inda juga bah itu tuan PT. klu pigi puspakom cek it kerita kao, klu kerita kao masih okie, inda payah bili kerita baru. bagitu la yg sia dangar org2 di kadai kupi bersarita.
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Fri Nov 06, 2009 11:45 pm

itu baru cadangan , belum muktamad ....baru cadangan oleh kementerian pengangkutan , TPM pun cakap akan diteliti oleh kerajaan cadangan itu kerana banyak pihak yang menyuarakan tidak puas hati , sekali imbas pun memang tidak lojik , kita tunggu dulu apa keputusan akhirnya ....

yang sampai kepada kita setakat ini cuma kabar angin , secara detail belum diterangkan bagaimana ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Sat Nov 07, 2009 12:01 am

bukan sadangan itu tuan, kompom sdh, akan kuat kuasa 1 januari 2010..... sdh kementerian pangangkutan kasi umum pun timpu hari..... tp lapas dingar rayat bising2, barulah tpm bilang sedia kaji semula..... tp, inipun bulum tantu itu ransangan kana kensel...... newspaper ari2 muka dapan sakap pasal ini sj..... samua inda satuju.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Sat Nov 07, 2009 12:50 am

memang patut rakyat bising tidak puas hati , sangat pelik idea ni ...bukan menyenangkan tapi menyusahkan ,

1 ] bagus2 kereta sudah habis bayar ..kena beli kereta baru lagi , maknanya sentiasa berhutang seumur hidup , bila mau rasa senang ?

2] bagilah rakyat peluang untuk memilih kereta apa dia suka , sebab selera kita tidak sama ..ada yg suka kereta antik , kereta sport , kereta koboi , tidak semua kita suka kereta baru ..

3] kereta lama yg masih bagus , masih mantap ..mau buang pergi mana ? jual pun siapa sanggup beli kalau perturan ini dikuatkuasakan ,

4] semakin banyak saingan , semakin bagus untuk kenderaan ..dorang akan berlumba2 menghasilkan kualiti kenderaan yang baik , kalau hanya dimonopoli oleh satu Brand ja , contoh proton ...apa jadi nanti ?

memang layak , memang patut idea gila ini dikaji semula , ...
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Sat Nov 07, 2009 7:17 pm

nampaknya karajaan sudah tarik balik itu undang2. inda tau lah klu durg berubah pikiran ...
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Sun Nov 08, 2009 11:12 am

memangpun hari tu idea ni belum muktamad , cuma cadangan oleh kementerian pengangkutan kepada kerajaan ...bahawa dorang akan buat begitu , tapi apabila kerajaan menerima banyak reaksi membantah dan mempersoalkan kewajarannya maka kerajaan tidak luluskan ,

bukti , kerajaan masih mendengar luahan dan pendapat kita ...bukan kuku besi , syukurlah ..
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Mon Nov 09, 2009 4:18 pm

org kuat govrnment juga kao ini arr romeo, Very Happy .

baguslah kalo mcm tu, tdk payahlah semua org brtnding˛ membeli kreta baru yg mewah. Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Mon Nov 09, 2009 7:44 pm

romeo wrote:
memangpun hari tu idea ni belum muktamad , cuma cadangan oleh kementerian pengangkutan kepada kerajaan ...bahawa dorang akan buat begitu , tapi apabila kerajaan menerima banyak reaksi membantah dan mempersoalkan kewajarannya maka kerajaan tidak luluskan ,

bukti , kerajaan masih mendengar luahan dan pendapat kita ...bukan kuku besi , syukurlah ..
aduinaaaaa tuan, mimang muktamad sdh baitu..... sabap tu kuatkuasa 1 januari 2010..... kalou inda muktamad mana mo kuat kuasa...... ini sabahagian drpd plan NAP (national automotive policy?) utk memberi kadudukan sama autonotif nagara...... tp bila ramai yg bising2, tarmasuklah si mojigoh yg sakap polisi itu sabagai 'the enemy of the people' sambil sakap ia akan bagi kasan sama undi karajaan dlm eleksen nt, barulah si muhyidin bilang akan kaji semula......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Mon Nov 09, 2009 7:49 pm

sikarang kompom sudah cadangan tu dibatalkan...barangkali diurang mambasa forum2 sabah juga baitu... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Mon Nov 09, 2009 8:16 pm

ya, kompom sdh, inda silap sia kana tarik balik 6 november lalu..... mimang tarang2 inda ngam bah idea kementerian pangangkutan ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 11, 2009 4:25 pm

ngam la tu , syukurlah ...kena tarik balik tu idea gila , entah macamana dorang boleh terfikir idea pelik yang membingungkan tu ..
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 11, 2009 6:00 pm

betul2 idea bodoh... bukan pula membantu org2 susah, bagi susah pula... yg kaya2 pula tiada masalah... betul2 idea bodoh...
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Wed Nov 11, 2009 7:53 pm

apa yg penting, isu sedemikian sudah pun selesai. sia punya beliau sondiri pun hari2 dia sakap pasal itu juga, sampai sia busan dangar. hehehe
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
Sponsored content




PostSubject: Re: puspakom wajip 1 januari 2010   Today at 4:12 am

Back to top Go down
 
puspakom wajip 1 januari 2010
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: