To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Lain Dulu Lain Sekarang

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 7:47 am

Besar perbezaan dulu2 dan sekarang, baik dari segi kemudahan, kecanggihan peralatan, “kejakunan”, kemiskinan, maupun tabiat manusia.
Bila kita imbas kembali zaman dulu2..ada yang lucu dan ada yang mengharukan.
Saya mulakan…
zaman dulu2 pantang betul kalau ada remaja bedating (berdua-duaan)…zaman sekarang berkepit ke hulu ke hilir pun indada yang peduli…
Dulu2 saya ternampak motorsikal diletakkan di tepi jalan (jalan kampung di ulu2) sebab tuan punya tinggal di saana atas bukit. Saya ambil masa berminit-minit mengamati motosikal tersebut dengan penuh “kejakunan”…hahaha
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 1:32 pm

hehe... biasa zaman brubah, manusiapun brubah ar aman. zaman brubah jadi moden, manusiapun brubah jadi moden, kira kejar sstu yg lebih maju & barulah ba tu kan aman? tapi ada juga ungkapan yg ckp smakin kita kejar kemodenana, kita tdk sedar kita juga smakin hmpir dgn sejarah. so mksudnya kita akan balik kpd dolu˛ punya zaman trutamanya dlm bidang fesyen.

bagi sya, apa yg sya nmpak dulu lain skrg lain, yg paling ketara kita punya fesyen penmpilan sudah nyak brubah. kalo dulu sya nmpak mama sya pakai gaun yg brcorak bunga˛ kecil˛ yg trtutup semua tapi masih nmpak anggun (sya nmpak dlm gmbarlah... Razz ), skrg pupus sudah tu fesyen sbab diganti dgn fesyen yg brlubang˛ sana sini. hehe... kalo sya tdk branilah pakai yg smpai mcm tu io... haha. sdgkan sya baru pakai yg simple˛ ja teda lubang sana sini, bnyak juga mata menengok. Razz Laughing
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 1:41 pm

dulu waktu tu mobile phone baru tercipta (belum hp).. berat mobile phone tu lebi kurang 3-4 kg. harga dia rm3000. org yg beduit berlumba-lumba beli. mobile phone tu dijinjing-jinjing masuk kapal terbang..hahaha.. lucu kalau dibanding dgn zaman sekarang, tapi pada zaman itu..uina siapa yg ada mobile phone tu dianggap ellit.. Very Happy
Back to top Go down
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 4:35 pm

sekarang telefon atur yg mcm gelen tu bglah sama siapa2, malu dorang angkut sana sini...

dulu budak2 sekolah pigi skolah pakai kasut getah putih yg mcm adidas tu... kira bagus betul sdh tu sb majoriti kaki ayam sj jalan... sekarng bglah sama anak2, terus tdk mau pgi skolah...
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 5:42 pm

masa sia sikula rindah, beg sia suma beg plastik sja. kasutpun masam yg tuan bighorn sakap. satu minggu sia suma kana kasi 50 sen (utk satu minggu). pun sia masi rajin pigi sikulah. sia inda kisah, klu sia dpt 50 sen, sia sgt2 bersyukur.
suba budak2 sikarang klu diurg mau 50 sen sja? klu diurg mau pakai itu beg plastik? jan arap lah ....
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 6:04 pm

lain dulu lain sikarang...... dulu susa mo tingu, silap2 indada..... tp sikarang sanang nampak urang kansing tayar kerita..... butul2 oo lain dulu lain sikarang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Fri Nov 06, 2009 7:15 pm

hihihi ... lusu oh kao ini tuan PT. sia bulum parnah lagi tingu urg kansing tayar kerita, tapi kansing di dapan kerita sia parnah la ...
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Sat Nov 07, 2009 12:04 am

kisil2 dulu manada nampak begitu kan, tp sikarang.... subalah ka driving jauh2 pg kk ka, keningau ka, sandakang ka, kudat ka, misti kao nampak urang kansing tayar..... inda tau apa tujuan, satu sara mo kasi tahan lama tayar mangkali.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Sat Nov 07, 2009 1:27 am

iskkk ..saya tidak sanggup kasi kencing tayar kereta saya ooo , jangankan kencing , tendang tayar pun saya tidak sanggup , mana tahu tu kereta tersinggung dia kasi gelincir saya sana bukit , atau dia merajuk ...brek2 tidak makan , manatahu ...
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Sun Nov 08, 2009 2:02 pm

hahaha...lucu cerita kamu nie...pasal kencing2 tayar ni mmg lelaki la kan...klu sia balik kg selalu tue sia nampak urg p sana sebelah tiang letrik seja kencing...klu p sana dkt gosing buli2 lg bha ni p sna sebelah tiang letrik seja...hahaha...ngam2 tetapuk yg itu seja.hahaha...
klu dulu, budak2 klu ada masa lapang suka main masak2, main tapuk2, main guli, main biji getah, main lastik, main kejar2...tapi sekarang budak2 dia nahh...smua main ps, pc game, online game, xbox dan mcm2 la.upgrade suda...mangkali teda suda budak sekarang yg pdai buat lastik..
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Sun Nov 08, 2009 7:15 pm

hehe, mmg lucu cerita kamu ni...
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Mon Nov 09, 2009 8:48 am

dulu2 kalau budak2 inda berani/inda pandai pigi bandar sendiri2 tanpa ditemani ibu/bapa. Zaman sekarang..budak2 yg belum cukup tinggi utk tekan loceng bas pun pandai pi bandar sendirian..sanggup dia naik bangku bas utk tekan loceng bas...hahaha...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Lain Dulu Lain Sekarang   Today at 5:54 pm

Back to top Go down
 
Lain Dulu Lain Sekarang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: