To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 luyar buruk..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 1:13 pm

apa sebenarnya luyar buruk?
kenapa disebut luyar buruk?
pernahkah kamu berluyar buruk?
adakah luyar buruk betul2 buruk?
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 1:18 pm

bagus sualan kau ini tuan yorut. sia pun inda barapa pasti dan paham apa makna luyar buruk yg sebenar2nya. scratch
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 1:55 pm

pada pendapat saya...luyar buruk sebenarnya adalah hujah2 yg bernas tapi dianggap luyar buruk apabila penghujah itu bukan lulusan undang2.
kadangkala luyar buruk betul2 bulih kasi kena urang, cuma masalahnya luyar buruk tidak buli dipakai dalam pembelaan di mahkamah.
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 6:43 pm

uhm ... kadang2 bila sia pikir, luyar buruk ini org yg suka bersakap basar, tapi abuk pun indada. inda tau la ... hehehe
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 7:18 pm

jerryg wrote:
uhm ... kadang2 bila sia pikir, luyar buruk ini org yg suka bersakap basar, tapi abuk pun indada. inda tau la ... hehehe

Bagi saya pula kan...luyar buruk ini sebenarnya ada unsur kebenaran juga tapi orang tak pandangpun pasal orang yang cakap cuma orang biasa2 saja.
Kita tidak boleh samakan luyar buruk dengan kelentong.

cuba kita pikir2 kisah berikut:

ada satu urang yang telah membunuh kerana dendam. Dia diheret ke pengadilan kerana ada saksi kejadian yang tampil memberi keterangan di balai polis. Tapi si pembunuh ini tidak menyerah begitu saja. Dia mengupah seorang peguam. Peguam itu meneliti kes tersebut. kemudian dia memberi harapan kepada si pembunuh bahawa dia boleh menang.
Pada hari perbicaraan si pegumabela berhujah bahawa pihak pendakwa salah tuduh orang. Lalu dia kemukankan bukti. Rupa2nya nombor IC dalam kertas pertuduhan tidak sama dengan IC tertuduh kerana kesilapan jurutaip. Pihak pendakwa tidak dapat berbuat apa-apa kerana jika mereka mengubah/memperbetulkan nombor IC itu, itu bererti mereka sendiri sudah membuat satu kesalahan kerana dalam mahkamah everything must be in order.
Hujah peguambela itu dihormati kerana Profession beliau sebagai pakar undang2. Tertuduh dilepaskan dari hukuman.

Now..cuba kalau orang awam saja yg berhujah demikian. Sudah tentu hujah itu dianggap luyar buruk dan kemungkinan besar pendakwa simply buat correction saja tu numbur IC yg silap taip.

Inilah penialaian saya terhadap apa yang dikatakan luyar buruk.
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 7:27 pm

butul juga sakap kau itu tuan yorut. kadang2 ada juga peguam (yg butul2 peguam) berlagak pandai, beri harapan tinggi dan inda peduli nasip org yg dia bela, yg penting dia dpt habuan ...
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 7:45 pm

peguam mata duitan tu jerrg memang ada juga. Ini terutamanya membela orang kampung dalam kes perebutan hak milik tanah (Org kampung Vs Syarikat peladangan). Silaka ni peguam..dia minta ratusan ringgit dari setiap pemohon. tapi last2 indada pun dia turn up bila syarikat perladangan membulldozer tanaman orang kampung. Susah pula mau cari dia...
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 10:08 pm

loyar buruk tu org yg suka ckp besar, sb tu kna sebut 'buruk'... hehehe...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: luyar buruk..   Thu Nov 12, 2009 11:55 pm

urang luyar buruk ini adalah urg yg pandai berhujah, seakan2 seorang lawyer juga..bagaimana pun since dia tidak ada LLB..maka dia kana panggil luyar buruk saja lah.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 6:50 am

orud wrote:
urang luyar buruk ini adalah urg yg pandai berhujah, seakan2 seorang lawyer juga..bagaimana pun since dia tidak ada LLB..maka dia kana panggil luyar buruk saja lah.

sama pula pandapat kita ini orud... Very Happy

Ada bah saya punya kawan..dia ini pandai betul quote tu kanun tanah negara/negeri...tapi bila dia pigi urus permohonan tanah dia di beluran...habuk pun tarak... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 6:10 pm

masam sia tesindir ini tupik oo..... taulah sakapan2 sia ni masam luyar sj......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 6:21 pm

pukutarap wrote:
masam sia tesindir ini tupik oo..... taulah sakapan2 sia ni masam luyar sj......

sori.. pukutarap..mimang ko ni luyar buruk juga kadang-kaaadang... Very Happy
Tapi kan...saya sama si orud salute bah tu peluyar buruk. sebenarnya diurang (peluyar buruk) tu berutak geliga. cuma sayang... diurang bukan luyar yg sebenar.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 6:32 pm

hihihihiiii indapa kao tuan orut.....

tp luyar ada babarapa sabap bah.....

1. mimang itu urang ada idea..... dia tau apa dia sakap
2. dia susa mo pura2 diam2 inda tau apa yg urang lain sakap
3. dia tau yg dia punya idea/ulasan mgkin lg mantap drpd urang2 lain
4. dia balagak tau banyak hal.... sarba tau
5. ada hati inda mo kala serita sama urang lain
6. mimang tambirang punya urang
7. menunjuk2 yg dia kunun tau banyak hal

jd, bagantung kita sabala mana..... kalou sala pili, mimang luyar buruklah, hihihihiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 6:34 pm

sia punya avatar bah, pandai ilang sendiri..... baru sia taru balik gambar muka sia...... sia pikir ilang sikijap.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 7:30 pm

pukutarap wrote:
sia punya avatar bah, pandai ilang sendiri..... baru sia taru balik gambar muka sia...... sia pikir ilang sikijap.....

aik..? saya pikir saya saja yang alami ini. itulah pasal saya tukar avatar saya.
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 8:18 pm

kalo sya, sya tdk brpa fhm o mksud ni luyar buruk. tapi sya slalu dgr tu kwn˛ sya ckp luyar buruk kalo ada org sdh trlalu bnyak ckp. lepas tu ada juga sya dgr org ckp kalo seseorg tu buat lawak, kalo tdk lucu dorg ckp luyar buruk juga. betul ka itu aman yorut?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 8:39 pm

laa wrote:
kalo sya, sya tdk brpa fhm o mksud ni luyar buruk. tapi sya slalu dgr tu kwn˛ sya ckp luyar buruk kalo ada org sdh trlalu bnyak ckp. lepas tu ada juga sya dgr org ckp kalo seseorg tu buat lawak, kalo tdk lucu dorg ckp luyar buruk juga. betul ka itu aman yorut?

inda ngam tu laa..
Luyar buruk sebenarnya bukan tembirang, bukan berlagak pandai, bukan lucu..dsb. Luyar buruk adalah hujah yang bernas tapi tak kena pakai kerana penghujah bukan seorang peguam atau lulusan undang2. Peluyar buruk sebenarnya berotak tajam.
Memang benar ramai orang yang tidak tau apa tu luyar buruk sehingga orang yang banyak cakap saja sudah dianggap luyar buruk.
Pendapat saya lah....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: luyar buruk..   Fri Nov 13, 2009 11:59 pm

kalou luyar sj tu ok..... utak tajam, kreatip...... tp kalou sdh luyar buruk, hihihiiiii mimang buruklah bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sat Nov 14, 2009 7:52 am

hahaha....luyar buruk takkan jadi luyar bagus pula, kan...kalau buruk, buruk lah..hihihi betul, betul...
kau mimang luyar tompinai tarap...sampai sia pun ikut setuju... Very Happy
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sat Nov 14, 2009 7:26 pm

kalau loyar buruk, mmg yg cakap besar sj tp tdk berisi... loyar yg baik akan org suka dengar sb masuk akal... itu mencerminkan tahap berfikir org tersebut, termasuklah pendedahannya dlm hal2/berita2 semasa...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sun Nov 15, 2009 7:27 pm

contoh2 luyar buruk:

Si A: di mana ko beli kasut ko ini?
Si Luyar buruk: di kedai laba...takkan di pasar ikan...

korang sambung.... Very Happy
Back to top Go down
karasumbang
Prebet
Prebet


Number of posts : 8
Registration date : 2009-11-15

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sun Nov 15, 2009 7:46 pm

saya sambunglahkan..

kau sdh makankah?
belum lg kedua kali...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sun Nov 15, 2009 8:17 pm

karasumbang wrote:
saya sambunglahkan..

kau sdh makankah?
belum lg kedua kali...

ini betul2 luyar buruk... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sun Nov 15, 2009 8:56 pm

sambung lagi ..

A;: sudah makan kah ?
B : sudah kelmarin ...

a : bila lah ko mau makan ni ?
b: nanti lusa ...

a: ko makan mentah ja ni , napa tidak masak ?
b : eleehhh ..kerbau makan rumput tidak pernah masak pun , sihat juga .. Twisted Evil
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: luyar buruk..   Sun Nov 15, 2009 9:10 pm

saya sambung:

A: kau pigi mana?

B: Pigi depan!

p/s: nah tukar topik sudah kita ini..hahaha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: luyar buruk..   Today at 5:50 pm

Back to top Go down
 
luyar buruk..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: