To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Kawin muda Vs kawin lambat ?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Fri Dec 11, 2009 6:54 pm

si gaman inda risau baitu, ada sj 'alternatip' dia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 9:32 am

takel sumandak macam takel masa main bula ..jangan main2 , takel mati , terus malambung ..begitu bulih ka tuan Very Happy
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 10:07 am

Na...jawap ko tuan PT...saya inda paham apa yg tuan romeo sakap tu... Razz
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 10:11 am

Off topik: mana sudah avatar ko tuan romeo? kasi upload gambar ko yg betul punya ba blurr2 pun jadi lah..mcm si orut tu. uriginol tu avatar si orut tu cuma dia kasi blurr..
Bukan pansingan baini tapi permintaan yg ikhlas... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 10:57 am

romeo wrote:
takel sumandak macam takel masa main bula ..jangan main2 , takel mati , terus malambung ..begitu bulih ka tuan Very Happy
aduinaaaa..... main kasar pula kao gaman..... main paksa2 pula.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 2:03 pm

oklah tuan , saya bagi klu sikit ...saya ni dahi luas , ada misai melintang , tidaklah macam datuk K , nipis sikit ..tu ja Very Happy
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 4:01 pm

romeo wrote:
oklah tuan , saya bagi klu sikit ...saya ni dahi luas , ada misai melintang , tidaklah macam datuk K , nipis sikit ..tu ja Very Happy

ish...alang2 kasi upload saja bah gambar/avatar tu.. Siapa tau si laa pun ikut kali load gambar dia... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Sun Dec 13, 2009 4:28 pm

ha ha ..tidak pernah saya bagi avatar mana2 forum ni tuan , nanti c laa kutuk saya ...biar dia pening meneka mana satu c romeo Very Happy
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Mon Dec 14, 2009 9:11 pm

kamu takut kc upload gambar pasal takut kana pugai ka? haha...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Mon Dec 14, 2009 10:24 pm

kalau kena pugai ..nahhh syukur !! tapi itu kalau hensem ..ada harapan kena pugai ,kalau macam saya ni yang muka macam jambatan tidak siap , siapa berani pugai ..marilah , ha ha
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 8:19 am

Kau bersyurku kalau kena pugai sumandak talawa..tapi kalau kau kana pugai sama sumandak gemuk gedempul muka biut camana? Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 8:48 am

tidak apa , kalau dia sudi pugai ...bagus tu , gemuk ka kurus sama ja rasa bah tu tuan .... Very Happy matilah ..oroiii
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 12:33 pm

rasa memang sama tuan tapi perasaan inda sama...duuuuulu lagi saya ada cakap.. Laughing
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 4:37 pm

adooiii ..matilah kalo gini , bahaya ni tau .. Very Happy
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 5:58 pm

cepat2 kasi ngam tu kompas tuan...macam lari sudah bearing ni.. Very Happy

Off topic: cuba kita minta admin check2 siapa yg selalu kasi lari topik di ilsf..jangan2 si orut juga tu... Wink
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 6:31 pm

romeo wrote:
oklah tuan , saya bagi klu sikit ...saya ni dahi luas , ada misai melintang , tidaklah macam datuk K , nipis sikit ..tu ja Very Happy

ooooo..... patutlah idea c romeo mencurah², tdk hairanlah sbab dia ckp dahi dia luas. org tua² ckp dahi luas org dia pintar, hehe... btul ka tu ar?

emmm... mcm mao abis sudah crita fsl kwin muda vs kwin lmbt ni. sya crita²lah sikit katu, hehe. sya prnah pergi d satu kampung ba, kg kazen sya. kbetulan kmi trnampak spasang lelaki & ppuan brjalan, itu lelaki lain mcm betul meninguk, mcm tdk prnah nmpak ppuan pula. mgkin tu kazen sya perasan cara² tu lelaki tinguk sya, trus tu kazen sya ckp laki bini itu. wahhh... trkejut sya. sya ingat mama sma anak. bila sya tengo tu ppuan mcm dekat² 40thn tapi kazen sya ckp sbnrnya umr dia belumpun smpai 20. hahhh??? Shocked

d sana kbnyakan muda mudi dia suma kwin awal ba knon. dan bukan seorg dua, rata² suma mcm tu. lepas tu, anakpun rmai, c isteri tdk ktentuan sudah penampilan dia, sbab sibuk urus anak² & pigi ladang. manakala c suami pula buli dikatakan tiap² hari lumogop. dorg ckp asal ada duit trus pigi minum smpai pagi, bila sudah pagi, masih pening² (kogutan) trus duduk rumah spnjg hari. bila mlm, kalo ada lagi pruntukan, tmbah kwn² ajak, minum lgi. & begitulah kitaran hidup hari²... adoina..... sgsara isteri o. inilah salah satu keburukan khwin muda, trutamannya lelaki. duit blum cukup, pikiranpun blum brpa matang. alih² c isteri yg hmpir² mao mampus karaja karas. kalo ngam² trkena lelaki yg pndai bfkir wlupun umur muda, itu kira kao manang jekpotlah tu (bilang c gaman, hehe). tapi kalo trkena yg memg mcm tu gaya dia wlupun umur sudah molohing, adoina... tulunglah... Evil or Very Mad
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 7:12 pm

kalau inda lari kompas belum abis bah cerita kawin muda vs kawin lambat ni. Pada pendapat saya umur 21-25 bagi lelaki dan 18-20 bagi perempuan bukan terlalu muda untuk kawin. Segala-galanya bergantung kepada kematangan berfikir.
Katakanlah ..perempuan gagal SPM..apa yang diurang tunggu lagi? memerap di rumah untuk menunggu cukup umur utk kawin kah? Kalau saya..kasi kawin saja bah kalau ada yg berkenan.. Very Happy
Kemudian bagi lelaki pula..kalau gagal SPM apa yg perlu di buat? Cari kerja biasa2 ja lah.. kumpul duit utk kawin. Kenapa saya bilang kumpul duit utk kawin dan bukannya kumpul duit beli rumah dan kereta? Sebabnya ialah..kalau gaji setakat RM800 - 1000 sebulan, sampai bila baru dia dapat beli rumah dan kereta? Alamat tak kawin2 lah jawapnya. Sebaliknya jika dia pilih untuk kawin dulu ..rumah dan kereta boleh diusahakan kemudian. Kalau tak dapat beli rumah mewahpun cukuplah kalau ada tempat berteduh. Pasangan (isteri) pasti tidak akan merungut sebab dia sudah tau dari mula setakat mana kemampuan bakal suaminya.
So..kawin dalam usia muda tidak semestinya akan menempoh kegagalan dan penderitaan asalkan tau menyesuaikan diri...kalau miskin buat miskin lah. Tidak semestinya miskin itu tidak bahagia..tidak semestinya miskin itu gagal mendidik anak lalu anak jadi gelandangan..

bagi pendapat kamu ..adakah umur 21 tahun bagi lelaki belum matang? Bagi saya fikiran dia sudah agak matang..cuma pengalaman sj yang kurang.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Tue Dec 15, 2009 9:13 pm

lelaki umur 21 ..bagi saya masih terlalu muda , paling tidak 24 baru boleh ..lelaki ni lambat matang berbanding perempuan , kalau perempuan pula paling muda 22 ngam ..

keburukan kawin terlalu muda ni , masih dengan pengaruh kebujangan ..masih dengan perangai keanak2an , masalahnya apabila bergaduh laki bini , habis segala rahsia dan keburukan masing2 dibongkar , cakap ikut rasa ja ..belum mampu menangani dan menghadapi tekanan ,

rahsia rumahtangga juga habis diceritakan ...in yang bikin malu , paling tidak apabila berlaku keadaan begini mak bapaklah yang akan dirujuknya , ..mertua pula yang tidak pasal2 jadi kaunselor ..

ada kes , siperempuan masih sangat muda , umur 20 ..si lelaki pun muda , umur 21 , selang setahun dapat baby ..siperempuan masih nyenyak tido sedangkan anaknya sudah lama menangis , maklumlah baby ..
si laki pun sama , masih mampu berdengkur ..masing2 mengharap untuk bangun mengurus si anak ..last2 mertua yang bangun , mertua yang tukar lampin , mertua yang buat susu ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Wed Dec 16, 2009 6:03 pm

Lelaki 21 memang muda..tapi tidak terlalu muda..dah buli buat santan pun... Very Happy
Zaman dulu2 lelaki 17 pun boleh berumah tangga suda. Zaman sekarang memang tak bolehlah..
Umur 21 ..kalau boleh dielakkan jgn kawin dululah tapi kalau tak boleh dielakkan atau kalau dah kemaruk nak kawin gohet saja bah.. Yang mematangkan seseorang sebenarnya ialah pengalaman bukan umur semata-mata... Misalnya..kalau dia sudah biasa membaiki kereta sejak umur 17..apabila dia berumur 21 thn dia sudah pandai membaiki kereta berbanding dengan orang dewasa yg tidak berpengalaman membaiki kereta..begitu juga dengan kerja2 lain.
Nah..kita tumpukan kepada perempuan pula.. kalau perempuan itu berpengalaman menjaga bayi sejak umur 15 thn..(pernah jadi baby sitter)..bila dia kawin pada umur 18 thn dia sudah pandai menjaga bayi. Kalaupun dia tidak pernah jaga bayi..dia masih ada naluri keibuan semula jadi.
Mengenai laki bini masing2 mengharap untuk bangun mengurus bayi..itu lumrah tapi biasanya bini yang mengalah.. Masalahnya kalau tingal sama mak mentua, org tua tu lebih peka ..dia tak sabar jika dengar bayi menangis lebih 3 minit..tu pasal lah dia sanggup p tolong menantu..Tapi andainya laki bini tu tak tinggal sama mentua sudah tentu diurangpun tidak sanggup membiarkan bayi menangis lebih 5 -10 minit..diurang mesti terganggu tidurnya dan terpaksa juga urus bayu mereka. Ala bisa tegal biasa..dalam beberapa hari/minggu saja ok suda itu..kurang sudah bedengkur ketika bayi menangis.

Selang setauhn dapat baby?... Very Happy normal juga itu. Ada baik dan buruknya. Tapi baiknya lebih... Nanti lah saya cerita...hahaha...
Back to top Go down
jerryg
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 268
Location : KK bah
Humor : Damn Right!
Registration date : 2009-10-10

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Wed Dec 16, 2009 7:43 pm

klu sa la kan, klu boleh, masa umur sa 25, sa mau kawin suda ... suda ada calon bah, tapi kasi pindik cerita yg panjang, terputus di tangah jln urg bilang ... pansit sa punya tayar keretapi ... hahaha ...
bagus lagi bah kawin awal, klu dpt anak awal2 lagi bagus. kawin lambat ni, klu lalaki ok seja, inda tau la klu parampuan ...
Back to top Go down
http://tinyurl.com/2ezjp87
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Wed Dec 16, 2009 7:50 pm

Wah..jerryg belum under 25 laini kan...
Bagus lagi pansit tayar kereta api inda payah tampal2 trus ganti baru..hahaha...
Back to top Go down
turokis
Prebet
Prebet


Number of posts : 7
Registration date : 2009-12-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Wed Dec 16, 2009 10:00 pm

Ada orang mau kawin awal sabab mau anak capat, yg lambat kawin kerana belum puas bujang ataupun x kisah la dia bilang. Tapi byk cakap kawin lambat menyesal sebab dia cakap bila ko sudah tua anak ko masih kecil lagi, inilah yg sia selalu dengar, tapi ada juga kawan2 sia kawin punyalah awal tp sampai sekarang belum ada anak, oleh itu sebelum kawin pikir-pikir dulu, yang penting ARE YOU READY(D-X Generation) hehehehe.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Thu Dec 17, 2009 8:15 am

turokis wrote:
Ada orang mau kawin awal sabab mau anak capat, yg lambat kawin kerana belum puas bujang ataupun x kisah la dia bilang. Tapi byk cakap kawin lambat menyesal sebab dia cakap bila ko sudah tua anak ko masih kecil lagi, inilah yg sia selalu dengar, tapi ada juga kawan2 sia kawin punyalah awal tp sampai sekarang belum ada anak, oleh itu sebelum kawin pikir-pikir dulu, yang penting ARE YOU READY(D-X Generation) hehehehe.
Buli kaitu test dulu tingu buli dpt anak ka tida?.... Very Happy

Ada kemungkinan diurang sengaja inda mau anak terlalu awal..?
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Thu Dec 17, 2009 7:00 pm

test dulu sebelum kawin ? ha ha ..saya pasti orang lelaki tiada masalah test mentest ni tuan Very Happy malah itu yang mungkin dorang suka ..ha ha

tapi tanya orang perempuan juga , mau ka tidak ? aiyaa ...susah mau cakap pasal ni tuan ,takut2 lepas puas test dia bilang tidak bagus enjin lambat panas , terus cari baru ..

pasal anak ini bagi saya ada 3 jenis pasangan yang berkenaan ..

1] pasangan yang memang belum mahu anak , dorang merancang tengok bila waktu yang sesuai ..

2] pasangan yang ' mana2 ja ..' ada anak pun ok , tada anak pun ok ..dorang seadanya ja

3] pasangan yang sangat inginkan anak , mereka berusaha dengan segala macam ikhtiar moden dan tradisional tapi masih belum ada rezeki , ramai yang sedang mengalami situasi seperti ini ..

kenapa orang yang buat projek dalam semak2 , yang curi2 makan , yang buat projek tidak ketentuan ..senang pula dapat anak , mudah melekat , senang jadi ..orang yang kawin secara sah pula berhempas pulas , berabis buat anak pun tidak jadi , kadang2 persoalan in timbul dikepala , sebab banyak betul kes buang anak sekarang , hasil dari perbuatan 'projek' dalam semak , dalam entahhh ..[ lari lagi kompas ni ... Very Happy ]
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Thu Dec 17, 2009 8:21 pm

Yorut_orut wrote:
kalau inda lari kompas belum abis bah cerita kawin muda vs kawin lambat ni. Pada pendapat saya umur 21-25 bagi lelaki dan 18-20 bagi perempuan bukan terlalu muda untuk kawin. Segala-galanya bergantung kepada kematangan berfikir.
Katakanlah ..perempuan gagal SPM..apa yang diurang tunggu lagi? memerap di rumah untuk menunggu cukup umur utk kawin kah? Kalau saya..kasi kawin saja bah kalau ada yg berkenan.. Very Happy
Kemudian bagi lelaki pula..kalau gagal SPM apa yg perlu di buat? Cari kerja biasa2 ja lah.. kumpul duit utk kawin. Kenapa saya bilang kumpul duit utk kawin dan bukannya kumpul duit beli rumah dan kereta? Sebabnya ialah..kalau gaji setakat RM800 - 1000 sebulan, sampai bila baru dia dapat beli rumah dan kereta? Alamat tak kawin2 lah jawapnya. Sebaliknya jika dia pilih untuk kawin dulu ..rumah dan kereta boleh diusahakan kemudian. Kalau tak dapat beli rumah mewahpun cukuplah kalau ada tempat berteduh. Pasangan (isteri) pasti tidak akan merungut sebab dia sudah tau dari mula setakat mana kemampuan bakal suaminya.
So..kawin dalam usia muda tidak semestinya akan menempoh kegagalan dan penderitaan asalkan tau menyesuaikan diri...kalau miskin buat miskin lah. Tidak semestinya miskin itu tidak bahagia..tidak semestinya miskin itu gagal mendidik anak lalu anak jadi gelandangan..

bagi pendapat kamu ..adakah umur 21 tahun bagi lelaki belum matang? Bagi saya fikiran dia sudah agak matang..cuma pengalaman sj yang kurang.

itulah sya ckp aman yorut, kalo trkena yg ngam² pndai bfkir, itu kira c isteri manang jekpotlah tu. tapi kalo trkena yg masih lagi asyik fkir fsl diri sndiri, ikut hati ja apa yg dia mao buat, habislah rumah tgga. spatutnya dia sudah mesti fkir yg dia skrg ialah ketua rumah, bukan lagi sbgai anak yg masih di bawah jagaan ibu bapa.

alahai... sepa juga ckp sblum kwin wajib kumpul duit oi... hehe. pling penting itu usaha mesti ada ba. mcm crita fsl org² d kampung kazen sya tu, sya btul² trkena kjutan o budaya sana. dorg membiarkan lelaki brmalas²an, manakala tu ppuan brabis karaja. cuba kita tengo yg veteren² sudah umur dia, ada ka lagi yg mcm kebudak²an prgai dia? ada ka lagi yg duduuuuk saja rumah spanjag hari lepas ada anak rmai? mcm yg c romeo ckp, lelaki memg susah mao matang brbanding ppuan ba. mgkin dorg belum puas lagi hidup bebas tidur spnjg hari tnpa tanggungan sbab dia yg kena tanggung. hehe...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kawin muda Vs kawin lambat ?   Today at 4:38 pm

Back to top Go down
 
Kawin muda Vs kawin lambat ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: