To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 haraga gata makin mahal

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: haraga gata makin mahal   Mon Dec 07, 2009 11:30 am

uinaaaa..... makin siuk sdh urang2 kg masam sia, haraga gata makin mahal sdh, sikarang rm5.20 sekilu..... siapa2 yg ada kabun gata, inda tanang sdh kalou mangkir memutung, kalu buli misti mo hari2 memutung.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Mon Dec 07, 2009 12:01 pm

adeh......tampat saya musim ujan sekarang...inda dapat memutung... Crying or Very sad
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Mon Dec 07, 2009 12:08 pm

itu sjlah masalah kalou memutung ni, kalou ujan mimang inda dpt turun, tarpaksa mangaram sj di rumah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Mon Dec 07, 2009 12:29 pm

RM5.20 sekilo? Nanti saya buat matematik dulu.........

1 hari saya dpt 5 keping (kalau barabis)
1 keping 10 kg
10 kg x 5 = 50 kg
50 kg x RM5.20 = RM260
RM260 x 25 hari = RM6,500.00

atuuuuuuuuuukoi saya kaya o kalau begini....hahaha...
Tapi tida..saya inda dapat begitu banyak kapingan 1 hari. turun memutung pun kadang kaaaadang saja. syukurlah kalau saya dapat RM1000 sebulan... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Mon Dec 07, 2009 12:51 pm

tarulah 1 hari =2 kaping sj

1 kaping = 10 kg
2 kaping = 20 kg
20 kg x rm5.20 = rm104
rm104 x 20 ari = rm2080

hihihhhiiiii siapa mo bagi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Mon Dec 07, 2009 1:11 pm

betul..betul..rm2080 pun cukup lumayan bagi urang kampung mcm saya.
wah ..cantik pula numbur 2080 tu..tetiba saya ingat numbur ikur... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 12:11 am

banyak sdh tu kalou kg2 masam sia..... karaja 20 hari saja sebulan, kira oklah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 1:43 am

saya kalau pasal putung getah ni ..minta ampun banyak2 , tidak pernah saya potong getah seumur hidup , pegang pisau tu pernahlah , orang punya pisau , potong memang tidak tahu punya ,

kabun getah pun tiada macamana mau memutung ..paling jauh pungut buah getah ja lawan siapa keras masa kecil2 ,

harga getah sudah naik , kalau cuaca bagus dan rajin ..lumayan
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 6:33 pm

kira kaoni urang kerualga banyak duitlah..... masam kami, masam sayalah, sampin butul memutung gata pasal dr kisil memutung gata, pasal 'talampau' banyak duit bah.... nasip baik inda kana baranak di kabun gata, hihihiiiii..... tp sabanarnya bukan mo tambirang, sanang sj bah memutung gata, dua tiga hari sj sdh sampin memutung gata...... suma itu sjlah, mo kana tahan bau gata, namuk, sajuk, bangun awal pagi jam 3-4 pagi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 6:49 pm

heheheee... bagus o kao ni gaman, brjiwa seorg pemutung gatah. memang untung mama bapa c gaman dpt anak mcm c gaman. itulah bagus kalo tanak wagu dusun, hehe...

ui gaman... naik lagi 10sen tu haraga gatah tu. tu kwn sya yg putung gatah tibaČ tolipun sya tadi kasih tau tu hrga gatah rm5.30 sudah. trus sya tringat ini thread c gaman buka, hehe... gmbira btul dia, tau dapan kaya sudah sya dia bilang. hahaaa... Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 7:05 pm

mgkin pasal ada sdh usaha palarasan haraga gata sini sabah sama samananjung bah, mungkinlah...... kalou haraga di sana jauh lebi mahal......

mimang sia ni pemutung gata yg bagus dan bikin gumbira bapa mama sia, tp bulum bah gia diurang dpt manantu...... inda silap sia, masam diurang suka manantu yg pandai beporum......

mgkin itu haraga gata akan naik lg, baguslah..... sekurang2nya bikin hepi urang2 kg masam sia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 7:31 pm

Saya inda suka manantu pandai beporom...selalu koloboi pigi karaj tu... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 7:35 pm

hihihihiiiii...... ilang 1 paluang si laa...... tp indapa, banyak lg paluang2 lain.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 7:49 pm

alamk... tiada san sudah sya jadi mnantu c aman. hehe... harap c gaman sajalah ini, hehe... Razz
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Tue Dec 08, 2009 7:56 pm

hahaha.... tapi kan saya belum nampak post si laa tanga malam dan jam 1, 2 pagi bah. si tarap sama si romeo mimang ada post tanga malam hahaha.... Very Happy
No joke no fun bah...men2 sj....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 3:50 am

yang berporom tengah malam ni orang yang boring bah tuan ..tada kerja mau buat , mata belum ngantuk , last2 buka liptop takan apa yang patut ..kan , Very Happy

sepupu saya , dulu laki bini naik motor buruk pigi memotong getah , tidak lama kemudian saya nampak dorang naik kereta kancil sudah , baru2 ni saya balik nampak dorang pakai kereta besar 4x4 sudah , memang lumayan getah sekarang , janji rajin ja ..

di pendalaman seperti keningau , sook , tenom ..terutama dikampung2 dalam , ada guru2 yang jadi peraih getah orang kampung , ianya bermula dimana ada orang kampung kehabisan belanja rumah , dalam masa yang sama anak mahu balik kesekolah perlu duit , dalam terpaksa ..si bapa tebalkan muka jumpa si guru [ kebetulan jiran dia ] pinjam duit , sebagai bayaran / cagaran si bapa hulurkan 3,4 keping getah pada guru jiran dia tu ,
akhirnya jadi ikutan orang lain ,maklumlah ..rata2 punya kehidupan yang sama , si guru pula rasa seronok , dia dapat idea beli getah dari orang kampung kemudian kumpul , bila sudah cukup banyak atau harga tinggi ..dia jual sana tabung gatah , memang lumayan , sekali turun boleh dapat 5,6 ribu ..

ada guru2 di kampung2 jadikan aktiviti sebegini sebagai sampingan , ada yang mampu mendapat hasil melebihi gajinya sendiri dalam sebulan ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 7:48 am

Bagus juga bah aktiviti guru tu..sambil menolong org kg, dapat juga pendapatan sampingan..asalkan jgn timbul pula sifat tamak kasi harga rendah sama org kg.

Nah..kan betul saya bilang tuan romeo beporom jam 3 pagi... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 12:23 pm

setuju , disamping dapat menolong orang kampung dapat juga menambahkan pendapatan , paling beruntung ialah guru2 yang mula2 datang kekampung berkenaan , pada mulanya memang sengsara ..jalan teruk , apa pun tiada , memang teruk ..

kampungsebegini biasanya kampung baru , serba serbi tidak lengkap ..tetapi guru2 itu akhirnya sebati dengan suasana , malah dapat tanah dikampung itu , tanam getah tanam macam2 ..sekarang disamping mengajar , ada kebun getah sendiri , malah jadi peraih getah orang kampung juga ..

malah ada budak lepasan U , masih menganggur ..hari2 memotong getah , hasilnya melebihi gaji rakan seuniversiti yang berkerja dengan kerajaan , sehinggakan ada yang terus melupakan hasrat untuk cari kerja lain , dia bilang biarlah hidup dan matinya dikampung , biarlah memotong getah ..hasil lumayan , tiada hutang tiada incometax ,
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 12:37 pm

tau kanapa? sabap dia puan sdh bah tuan orut, hihihihiiii.... nt kana warning laki dia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 12:44 pm

malam tadi tido lewat bah , jam 5 baru ngantuk ..tido kejap lepas tu bangun tadi jam 8 , lepas mandi makan sikit terus berporum lagi , mlas mau keluar , tu yang berporum jam 3 pagi malam tadi ..

betulkah c laa tu puan ? mungkin laki dia marah kalau beporum malam2 , yalah ..penantian satu penyeksaan bah Very Happy oppsss ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 12:57 pm

hihihihiiii..... antahlah gaman tp masam bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 1:06 pm

adeh..kamu ini..PT, Romeo... bagus2 kita sakap pasal harga gata..kamurang kasi lencong sarita pasal status puan laa pula... tabatuk-batuk dia .. kana sabut2 nama dia.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 1:09 pm

si gaman baini kaki kasi lari kumpas.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 1:30 pm

tengok , tuan Pt tidak ngaku ..padahal dia lah raja rempit sini Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Wed Dec 09, 2009 1:34 pm

hihihihiiii..... si gaman inda mangaku..... kasi tagur dia tuan orut.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: haraga gata makin mahal   Today at 4:28 pm

Back to top Go down
 
haraga gata makin mahal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: