To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 kawan makan kawan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 8:11 pm

duuuuuuuulu bah pernah sya jadi upis boy. ada kawan sekerja minta tolong bayar roadtax. ada pula satu rakan sekerja juga ..dia bilang, "orut jgn susa2 pigi bebaris bayar roadtax tu biar saya tulung pasal sayapun mo pigi bayar roadtax kereta komponi." Saya pun ok sajalah. Tau-tau dia inda bayar tu roadtax..dia tepakai tu duit. Tunggu dua tiga ari pun dia belum bayar. lapas 1 minggu tu kawan yg satu tu mula bising suda pasal roadtax dia suda mati. Terpaksa ikut jalan yg dikira tiada pulis trafik. Saya paksa tu kawan yg jahat bayar tapi dia bla..bla..bla..kununnya dia bagi kawan yg kerja di sana jabatan pendaftaran kenderaan tapi tu kawan kunun suti.. silaka betul.. Last2 saya minta duit dari (tauke) atas nama si kawan yg jahat tu..biar tauke putung gaji dia.
Si kawan inipun kena cuci telinga oleh boss. Kami paksa dia kasi balik tu kad kereta yg dia simpan..mau tida mau dia kasi balik tu kad pasal tu kawan yg tuan punya kerita ugut dia (bawa geng samsing pukul dia).
inda lama selepas tu dia kena guring sutung ..pasal perangai dia sudah terbungkar. dia kerja 3 bulan saja...kotoh saya bilang..
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 8:31 pm

alamk... ada juga pula kes bgni ar aman. hairan juga sya ini manusia ini. dorg tdk rasa brsalah & malu ka buat mcm tu ar? nasib baiklah tu tawkeh kmupun fhm sikap tu kwn kmu aman, kalo tu kwn kmu pndai klentong lagi sama tu tawkeh, pas tu dia mgampuČ lagi, trus dia kasih burukČ kmu lgi, ayooo... susah o... lain cerita sudah. cukup hibat sudah title dia nanti jadi kwn mkan kwn. Mad
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 8:48 pm

kalau memang yang terang2 musuh buat kita gitu , tidak apa boleh terima ..tapi kalau kawan , orang yang rapat dengan kita , yang tiap hari gelak ketawa dengan kita , memang akan terasa sangat sakit , sakit hati sakit jiwa ..sakita mata sakit telinga ,

apapun , benda2 gini memang ada ..pasti ada , rambut sama hitam tapi gaya hati tidak sama , manusia boleh berubah hanya kerana satu perkara yang kecil , manusia dalam sehari boleh berubah warna beberapa kali , secara peribadi saya sudah terkena hal2 begini beberapa kali , tapi silap saya juga ..terlalu percaya , demi kawan kerana kawan , akhirnya kawan punya pasal kita yang sakit akhirnya ,

pengalaman akan mematangkan kita , pengalaman adalah guru paling jujur ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 9:28 pm

kawan yg jahat tu belum jadi kawan rapat bah ..setakat rakan sekerja sj. inda sangka dia punya perangai begitu.
Tauke kami mimang menyebelahi saya bah pasal saya urang lama...dah lebih 10 thn kerja sama dia.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 10:05 pm

kerana mahu naik pangkat , kerana minta diberi perhatian , agar dipandang hebat , atau agar dipandang sebagai hero ...ini antara sebab kenapa berlaku perkara begini ,

kerana gila pangkat , mahu naik cepat ..sanggup pijak dan bunuh kawan , tabur macam2 cerita palsu , depan bos baiknya ya ampun , depan kita baik bukan main , malaikat pun kalah , tapi dibelakang kitu mulutnya tajam kalah2 sembilu ..

kerana mahu diberi perhatian , semua kerja yang berjaya, ngaku dia yang buat ..mana2 kerja yang tidak siap atau tidak sempurna konon kita yang buat , yang baik semuanya kerana dia sorang , yang buruk orang lain punya pasal ..

hal kecil dibesarkan , hal baik disembunyikan , yang buruk tentang kita dihebahkan ..yang baik tentang orang lain ditutup , buruknya sendiri tidak ngaku , baiknya dicanangkan , ini pun termasuk dalam kategori makan kawan juga ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 10:18 pm

romeo ada pengalaman dikasi kena oleh kawan kah?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Mon Dec 07, 2009 11:58 pm

kalou bilang pasal duit2 ni, aduinaaaa.... inda ingat sdh sia barapa kali kana makan kawan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Tue Dec 08, 2009 2:46 am

saya sama macam tuan juga , macam tuan PT juga ..banyak kali sudah kena , sabar jalah hati , apa boleh buat ..

terbaru , tempat kerja saya ada satu longkang yang banyak ikan talapia ..ikan2 itu sengaja kami pelihara malah kami bagi makan , bukan apa setakat hiburan mata , seronok tengok ikan2 tu , banyakkk ..

satu hari , ikan2 tu bertimbulan , bergelimpangan mati ..putih ja atas air , kami heran apa fasal ? saya ambil gambar dia banyak2 sebab ingat besoknya akan dihantar kepada HSE minta tolong siasat adakah air tercemar ? camera saya simpan dalam laci , tapi tidak berkunci , selepas itu cerita2 dengan kawan terkeluar cerita pasal ikan2 itu , saya cakap sudah diambil gambar , nanti besok kita emailkan pada HSE ..rupanya selepas saya balik , ada satu kawan tu tanpa izin buka laci saya dan ambil camera tu , dia download gambar2 itu dan terus hantar pada HSE , esoknya HSE datang tengok , si kawan mati2 kena puji berabis ..prihatin , cekap , macam2 kata pujian , saya terdiam sebab tahu gambar2 itu saya yang ambil , bukti masih ada dalam camera pun , kawan2 lain yang tahu hal sebenar bagi idea macam2 untuk kasi kena balik tu mamat , tapi ..malaslah mau bertengkar hanya kerana hal begini , biarlah dia dengan pujian2 itu , saya percaya kita tidak akan kaya dengan pujian sebagaimana kita tidak akan miskin dengan cacian dan hinaan ,

teruk jg dia kena sindir rakan2 tapi dia tetap tidak ngaku salah , alasannya ...dia cuma mempercepatkan , lagi cepat hantar pada HSE lagi bagus dia bilang , malah dia cakap kalau dia tidak buat begitu mungkin kamurang akan lupa hantar pada HSE , patutlah dia bubuh nama dalam email itu nama dia seorang ja , maknanya ..kerja dia , usaha dia , idea dia punya , semua dari dia sorang ,
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Tue Dec 08, 2009 6:39 pm

hihihiiii..... inda heran, mmg ramai urang yg begitu gaman...... dan mmg bikin sakit ati butul..... kadang2 bikin heran juga masamana dia bepikir time dia suba 'memakan' kawan...... kamu inda heran ka? dgn hati yg sdh set, dia buat sj apa yg dia mo buat waloupun dia tau mmg inda ngam..... mungkin urang2 beginilah yg butul2 manusia..... yg inda barani buat mungkin ada unsur2 malaikat sikit, hihihihiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 2:56 am

secara peribadi , sekali saya terkena pada orang tu ..sampai bila pun saya akan ingat , dan maaf ..sampai bila pun saya tidak percaya dia lagi , kawan2 kerja yang terlalu berani buat benda2 yang 'tidak normal' ini saya sudah tulis nama dorang dalam hati ..harus hati2 ,

paling saya jaga sekarang ialah orang yang tiba2 baik sangat dengan kita ..dulu berkawan lebih kurang ja , tiba2 dia bagus sangat2 pulak , pengalaman mengatakan dalam hal begini ..ada sesuatu dia mahu , hati2 ,
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 8:56 am

kawan mengumpat di belakang kita kira kawan makan kawan juga kaitu ah..? Ada juga kawan yg mcm tidak berapa peka terhadap perasaan kawan. Pernah satu ketika kawan saya tiba2 suruh saya jadi MC (pengacara majlis), pada saat majilis itu dimulakan. Saya terpinga-pinga..
pasal saya sangka semua tugas dalam majlis itu dia bolot..tiada susunan aturcara diedarkan kepada ajk..(saya bukan ajk penganjur pun). Nasib baik bukan majlis atau acara besar..cuma majlis kampungan saja.
Dalam hati saya bertanya..adakah kawan ini sengaja kasi kena saya atau dia memang tidak pandai mengatur/merancang sesuatu acara?.......
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:05 pm

memang ada kawan yang jenis begini tuan , mula2 dia semangat bukan main ..semua dia mau buat , semua boleh buat konon , last2 dia tolak pada orang lain ..kalau memang kita tiada masalah buat benda tu ok , tapi kalau kita tidak berapa pandai buat , atau first time buat ..sakit juga ,

biasanya orang begini , dia semangat buat pada mulanya itu ada sebab ..mungkin dia mahu tarik perhatian seseorang , atau dia minta dipuji , disanjung2 boss , atau berlagak ..tapi apabila dia dapati orang yang dia mahu target tu tiada maka dia pun berubah hati , atau dia dapati tugas itu berat bagi dia maka dia tolak pada orang lain , dia cuma mahu yang senang ..

biasanya orng begini tidak ikhlas sebenarnya..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:31 pm

ada 1 kali, sia pigi dtg kawin urang di kg lain, barabis sia kana suru jd mc..... paksa punya paksa, last2 sia mangalah jugalah, kasian juga majlis bulum mula...... time ransak sdh, masuk babak mo putung kek sdh, ada wakil tuan rumah dtg bebisik sama sia, "si anu dtg sdh, bglah itu maikropon sama dia...".... silaka butul, balik2 lg pigi bisik sama sia..... inda tunggu lama, sia bg itu maikropon sama itu urang, sia diam2 pigi pikap tua sia pulang..... silaka butul..... garam + malu bah..... mula2 kana paksa, tp lapas tu kana suru berenti begitu sj.....apalah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:32 pm

ngam tindakan tuan tu , sokong ..kalau saya pun buat macam tu juga , bikin sakit hati ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:41 pm

tida sangka tuan tarap pun ada pengalaman begini... hihihi... kasian ko tarap.. kalu ko trusss jd mc indapa juga..tp kalu kana ganti, selalu kena bisik2..mcm ko ada buat salah pula..mcm ko inda pandai mengacara..hahaha...

saya sukung sakapan si romeo..mimang ada urang yang minta puji..semua tugas dia bolot kunun..dialah pengurusi..dialah setiausaha..dialah buat atucara...dia semua.. mantang-mantang acara kampung saja. Tapi last2 minta bantuan juga...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:43 pm

tp sampai sikarang sia diam2 sj, baru sini sia kasi tau kawang2..... indada sala sia mc, malah lansar butul, taulah sia ni kalou basakap kompiden butul..... tp yg wakil kerualga kawin tu inda kanal sia bagia..... kalou dia kanal siapa sia, manada dia barani suru ganti......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:51 pm

lain kali kalau family tu minta tolong lagi jadi Mc jangan buat , kalau dia paksa jua..bagitau dia tuan tidak pandai , hari tu kena halau bilang , suruh cari orang lain baru dia tau ..ha ha
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 12:56 pm

itu barulah tarang2an mamakan urang, hihihihiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 1:08 pm

biar adil bah tuan , satu sama ..dulu kita kena hari ini giliran dia kena , ada siang ada malam kan Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 1:10 pm

hihihihiiii..... mungkin kita ni saling bamakan2 bah kan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 1:33 pm

adat dunia begitulah tuan , macam tu lagu bangau o bangau ..macam itu cuaca juga ada macam2 perangai , macam itu buah ada macam2 bentuk , macam rasa , macam2 kaler , size ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 1:35 pm

ya, mimang begitulah bah kehidupan kan..... siapa yg rajin, salalulah makan kawan..... atau makan urang lain.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kawan makan kawan   Wed Dec 09, 2009 2:03 pm

tapi janganlah sampai menjadi macam tu orang indon bilang ..


1] apa kita mau makan hari ini ?
2] dimana kita mau makan hari ini ?
3] siapa kita mau makan hari ini ...

jadi golongan yang pertama dan kedua boleh , jangan jadi golongan yang ketiga ..nanti pendek umur , dunia jadi sempit ,
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: kawan makan kawan   Today at 1:54 am

Back to top Go down
 
kawan makan kawan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: