To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 No compass..no direction..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 13 ... 26  Next
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 10:20 am

hahaha... kalu kamurang masuk sini ..gerenti no direction punya.

Selalunya kita talari kumpas bah..kan. so saya sengaja buka page yg tiada topik supaya kita tidak susah2 balik kepangkal jalan.

Saya mula dengan hobi sabung ayam..
Saya heran..apa sangat yg siuknya tingu ayam besabung? Ramai anak buah saya yg suka betul kasi laga ayam. kalau ayam inda mau belaga (maklumlah ayam piaraan sendiri dikasi laga-laga).diurang kasi angud (taru arang) di kapala ayam tu..jd ayam tu inda bekenalan suda. ...apa lagi bersabung lah sampai separuh mati....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 10:54 am

buli tahan idea tuan orut ni..... mana si gaman tu yg suka kasi lari kumpas.... sini ngam, indada direction.....

siuk bah gia tingu gadu2, urang bagadu, sapi, karabau, ayam, siuk tingu kalou kao sendiri inda telibat..... mgkin mimang sdh naluri manusia suka gadu2..... tp lain kali, mgkin itu ayam yg kasi angud muka manusia supaya kita inda bakanalan, nah turus betumbuk sampai taruk..... hukum karma.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 2:15 pm

mana2 tempat yang pernah saya pigi , semua ada aktiviti sabung manyabung ayam ni ..di malaya ada , disabah memang ada , di serawak jangan cakaplah , lebih2 musim gawai ..wajib ada sabung ayam , tapi dorang biasa main pisau ,ayam yang kalah terus dibuat lauk jadi hidangan .

di sabah , mana2 daerah tetap ada , ada yang buat secara mingguan [ ada gelanggang ] dan ada juga yang buat secara spontan , ada yang main duit dan ada yang tidak , biasanya dorang buat gelanggang tanpa lesen , itu yang bertempiaran apabila polis serbu ..

sabung ayam itu biasa , di Thailand ada Tomoi , ada perlawanan bulanan dan tiap tahun ada kejohanan besar , mula2 tengok depan mata meremang juga bulu , naik semangat pula , macam mau naik ja atas gelanggang ...tapi lama kelamaan boleh sudah kontrol , itu masa muda2lah ..duuuulu punya cerita ,

sabung orang , sabung ayam , sabung kuda , sabung kereta ..semuanya main taruhan , ada wang yang masuk ada wang yang keluar , ada yang menangis dan ada yang tertawa , ada darah yang keluar ada peluh yang menitis ..

kita disini cuma menyabung idea ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 2:52 pm

antara sabung2 atau laga2 tu..mana satu yg kamu paling minat? Kalau saya saya minat tingu tinju..tapi di tv sj lah...saya lemah semangat bah kalau tingu darah di dapan2 mata.. biasanya orang betinju (heavy weight) sampai bedarah-darah muka, kuyak dekat tening mata.. Kalau ikut stail mike tyikson lagi..abis telinga kana gigit... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 5:14 pm

tinju ok juga bah tuan , kalau betul2 fit ..tidak sakit tu , tapi itu kalau kelas bantam , atau yang rendahlah , kalau yang kelas heavy punya , dorang lambat menumbuk maklumlah berat , tapi sekali kena yang kaw2 ..terduduk kita ,

sebab itu biasa coach cakap , ' biar kamu mati masa latihan ..jangan kamu mati masa dlam gelanggang ' , training tinju ni kalau tidak betul2 minat bikin gila , penat dia ..susah mau cakap , kalah tanam padi disawah ..

kalau yang amatur , dia ada penutup kepala , glove pun yang tebal ..kalau kena tumbuk pun pening ja sekejap , jangan kena rusuk atau dagu atau kening ja , lagipun kawasan tumbukan yang dibenarkan cuma kawasan muka , sampai bawah leher ..terus sampai keperut , belakang kepala dan belakang badan tidak boleh , dari pusat kebawah pun tidak boleh , kalau sengaja tumbuk juga pengadil boleh memotong point atau memberhentikan perlawanan , tinju ni gentleman punya game macam ragbi juga , kalau takut sakit atau takut menyakiti orang , tidak boleh main game ni ..

saya pun suka tengok tinju juga , ragbi ..sukan paling diminati , memancing aktiviti kegilaan , lumba kuda ..pun saya suka , tu tomoi pun saya minat , dan lumba motor juga saya minat ..sekarang saya baru cuba2 main helikopter remote , sabung ayam saya tidak suka , kasihan tengok tu ayam nyawa2 ikan kena belasah , luka berdarah tapi orang keliling makin suka , bersorak ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 5:36 pm

Saya suka tingu tinju yg heavy weight punya..light weight pun ok juga tapi kalau yg amatur saya inda minat pasal jarang yg KO...Saya suka tingu yg KO bah tapi jgn KO di pusingan 1 - 5 inda puas tingu.

Berkenaan hobi pula...saya suka mamancing terutamanya di laut. Siuk tarikan ikan dia kuat dan berat..kalau mengail ikan turongou saja inda brapa minat kecuali kalau indada lauk suda. Memancing di laut bukan sekadar ingatkan lauk tapi keseronokan tu yang best. Biarpun ikan pari saja yg makan pansing siuk juga..pasal waktu menarik tu belum tau ikan pari ka..ikan merah ka..ikan kurapu ka..atau apa... bila sudah timbul baru tau..baru tecakap.."ala...pari pula.." (pasal saya inda makan pari bah..kasi kawan saja la)... Memancing siukkkkk.....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 6:20 pm

kita ada persamaan hobi ni tuan , lagi bagus kalau satu masa besok dapat kita memancing sama ..mudah2an ada umur yang panjang ,

sekarang cuaca tidak berapa bagus , angin dan arus gila2 tidak menentu ..mungkin tahun depan baru dapat turun laut balik ni , kalau sudah minat memancing , orang larang pun turun juga ..sakit2 pun mancing juga , dapat ka tidak itu belakang kira , kalau banyak dapat syukur ..kalau tiada pun syukur , selamat balik kepantai ,
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 6:32 pm

Pigi menjejaki payau pun siuk... tapi lebih bagus kalau ramai2. Kami selalu buat ini di ladang kalapa sawit. Asal tehujan malam hari..bisuk ada suda kawan pigi cari tapak payau melintas jalan. kalau ada tapak baru..trus hubungi geng2. Bila suda tau semak mana tu payau tidur (pasal payau tidur siang)..itu semak akan dikepung...
Satu saja masalah...semua pakai bakakuk.... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 6:46 pm

iskk ..palan2 cakap tuan Very Happy

biasa begitulah tuan , kalau dikampung2 tiada lain dibawa ..wira aerobick tulah , kalau 5 orang ..lima2 bawa wira aerobick , tu ja yang kita ada , memang lah bikin takut tapi kalau kita cermat dan ada disiplin guna , kira ok juga ..selamat , belum jugalah ada kes tertembak kawan , dulu2 zaman ginsok memang ada yang kes kemalangan ..

saya sudah lama tidak masuk hutan memburu , kalau balik kampung pun dirumah ja , tiada kaki yang boleh dibawa masuk hutan , lagipun dorang cakap binatang buruan sudah sikit , bukan senang mau dapat ..

lagi satu , tidak tahan sudah naik bukit macam dulu2 ...maklumlah kerja bukan berat juga , manja sudah tu kaki , tu perut pun berat sudah , sedangkan main bola pun ampus apalagi naik bukit berjam2 , kalau dekat2 mungkin boleh ..
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 6:47 pm

mcm thread hobi seja ini...hahaha
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 7:02 pm

ally joe wrote:
mcm thread hobi seja ini...hahaha
mula2 begitu laitu puan...inda lama lari kompas juga ini...tatap punya... Very Happy

Romeo: Tampat kami bukan naik bukit turun bukit bah kalau memburu. di ladang kalapa sawit saja..
Sttt.....jgn kasi tau urg aa.. tirik kami...6 bakakuk cuma 1 sj sinapang uriginol sebagai helah bah..kalau jumpa org yg tidak dikenali..semua bakakuk buang siring jalan...hihihiii.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 7:06 pm

ha ha ..macam biasa , begitulah tirik dia kalau bawa bakakuk tuan , kecuali terjumpa orang sekampung tiada masalah sebab dorang pun bawa benda yang sama juga ,

hai puan...tidak mau join hobi ka ? mana tahu boleh share info sikit2 .. Very Happy
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Sun Dec 13, 2009 7:25 pm

Ada juga bah pulis yg spoting tuan...Duuulu ada tu pulis bangsa iban..dia pulis di kampung/daerah kami.. dia lagi yg membawa pigi memburu tapi dia guna M16...mana gia ngam M16 timbak burung kan...silap2 timbak babi payau pun buli miss sebab single bullet gia. Harapkan dia automatik saja. Jd kalau timbak burung (korogom, punai) dia pinjam bakakuk....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 9:20 am

bukan satu rahsia lagi bah tu tuan , pihak PDRM pun tahu ...kalau ditangkap semua bakakuk yang wujud disabah , tidak muat tu stadium Likas tempat mengumpul , kalau ditangkap setiap orang yang memiliki bakakuk , tidak muat tu penjara kepayan dan penjara tawau untuk menampung walaupun semua banduan yang ada didalam tu dikeluarkan ,

pihak polis pun tahu , orang kampung cuma gunakan benda tu sebagai kegunaan memburu , untuk menjaga tanah ladang dari haiwan perosak , bukan untuk kegunaan negatif lain ..

ada kes , pasal kecurian kerbau ..orang kampung kepung tempat tu , semua bawa bakakuk , pihak polis cuma bawa pistol koboi [Revolver 3.8 ] polis diam ja , pura2 tidak tahu ..apabila si pencuri datang ambil kerbau tu , polis melepaskan tembakan selepas bagi amaran , kasihan ..peluru tidak sampai sebab terlalu jauh , orang kampung tembak pakai bakakuk meletup tayar kereta si pencuri , dapat ditangkap juga akhirnya , terimakasih besar tu polis ...maknanya kalau tiada tu bakakuk masa tu belum tentu dapat ditangkap tu orang ,
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 12:34 pm

Hehe...butul2 thread ini indada kumpas oo..baru dua tiga post sudah cerita pasal bakakuk... Very Happy kasian kaum parampaun inda dapat menyampuk.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 4:37 pm

ini barulah ...ngam dengan namanya no Compass no direction , baru berapa komen sudah masuk tajuk lain ..nanti masuk bab lain lagi , tanda kreatif kita , tanda jajal juga ...


bah , kasi lah cerita lain tuan ...sensitif cerita bakakuk ni Very Happy

ada baca paper , tahun ni ja kita habis Rm 30.2 juta ...ongkos pengusiran PATI , termasuk makan minum berak kencing dorang ..tuiiii
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 7:44 pm

mcm malas sudah saya mengulas pasal pti ni...pusing2 kita bincang,ulas, kutukpun ituuu juga indada perubahan.
Indada saya baca paper tu tuan tapi ada dengar di tv.. dia bilang belanja utk 1 pti utk satu hari lebih RM10 ..tidak silap RM13 ka... jd kalau gitu sebulan RM390 kalau 6 bulan= RM2340 kalau 1000 pti = 2,340,000 ..adeh... Nah kalau beribu-ribu pti jadi berapa laitu..kos itu ini lagi..masuk pukit org2 yg berkenaan lagi.. inda hairan lah sampai 30 juta setahun. Tapi saya pasti bukan semua duit itu untuk kos usir pti..lebih banyak yg inda ketentuan ... biasa lah bah kan... tingu saja kes ..apa itu aa saya suda lupa.. sebuah laptop boleh sampai puluhan ribu.......
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 7:56 pm

ini masalah manusia bah tuan , masuklah kursus apa pun ..bina insan ka , bina diri ka , bina negara ka , bina motivasi ka , apa2 jalah ...kursus seribu kali setahun pun kalau memang diri tidak mau berubah , tetap juga terima rasuah , tetap juga menipu ..makan duit jabatan , mengular ...

kadang2 saya terfikir , kenapalah manusia yang jahat ...yang menipu , korup , panjang2 pula umur dorang ..ha ha

ini masalah pada setiap pelaksanaan kerajaan , rancang sudah ngam ...belanjawan pun ok , tapi pelaksanaan itu yang selalu terbabas , ada ja ketirisan ..

kalau bukan berlaku dibahagian atasan , bahagian bawahan pula yang bermaharajalela ..
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 8:23 pm

romeo wrote:
ini masalah manusia bah tuan , masuklah kursus apa pun ..bina insan ka , bina diri ka , bina negara ka , bina motivasi ka , apa2 jalah ...kursus seribu kali setahun pun kalau memang diri tidak mau berubah , tetap juga terima rasuah , tetap juga menipu ..makan duit jabatan , mengular ...

kadang2 saya terfikir , kenapalah manusia yang jahat ...yang menipu , korup , panjang2 pula umur dorang ..ha ha

ini masalah pada setiap pelaksanaan kerajaan , rancang sudah ngam ...belanjawan pun ok , tapi pelaksanaan itu yang selalu terbabas , ada ja ketirisan ..

kalau bukan berlaku dibahagian atasan , bahagian bawahan pula yang bermaharajalela ..
sia tau kenapa tuan...sebab tuhan mo bg dia peluang mo berubah jadi baik...hahaha
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 9:05 pm

kalau dia makin berubah mo jadi baik... tu ok saja tu...tapi takut kalau dia makin naik kepala sampai org keliling mcm indadada dia tingu... apa lagi mo berubah?... ada ba org yg begini... serita sia bukan pasal yg bikin jahat saja tapi yg inda mo berubah wpun tarang2 perangainya tu inda ngam langsung!
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Mon Dec 14, 2009 10:30 pm

nasib baik sekarang bukan lagi zaman laksamana Hang Tuah ...ada kuasa membunuh , atau membunuh tanpa bertanya , hukuman ditangan sendiri , kompom ramai sudah YB yang kojol ditangan orang kampung ..

semakin keras undang2 , semakin bijak penipu menipu ..semakin tinggi taraf pendidikan semakin pintar dan licik dorang membelit , nampaknya kejujuran bukan lagi tergantung dihujung rambut yang smart , atau berada pada pakaian yang mahal beribu .
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Tue Dec 15, 2009 8:15 am

serba salah kita pilih pemimpin...ada orang bilang pilih lulusan lawyer bagus sebab pandai. tapi yang lain menyanggah..diurang bilang pula..lawyer tu mimang pandai tapi pandai juga buat buat hal yg tidak kadapatan.
Bila pilih pemimpin (YB) yang tida tinggi sikul...kena buyuk2 pula sama orang yg tinggi sikul, kena sindir2 lagi..last2 dia jd mcm karabau dicucuk idung pula...
Kes PKFZ..ada suda beberapa orang yg kena tuduh di mahkamah ..uina ikat jamin sampai juta..nasib luyar dia minta kasi kurang 250 ribu ja.. profile tinggi laitu kan.. tapi mungkin diurang tu kambing itam saja bah..atau diupah untuk main wayang.. hehehe...merapu suda saya.. mantang2 sini no kompass punya.... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Tue Dec 15, 2009 9:03 am

pertuduhan awal dan persoalan awal dalam kes tu adalah harga tanah , kos pembinaan ..kos pengurusan yang sangat tinggi , naik mendadak , ...

dari kenaikan harga pengurusan segala itu akhirnya menimbulkan persoalan , projek pula tidak siap sepenuhnya ...semakin menarik perhatian umum terutama pihak pembangkang yang menimbulkan isu ini ,

SPRM akhirnya membuat siasatan , mereka punya kepakaran dan dengan bantuan semua pihak ..akhirnya itu yang dorang tangkap , semuanya bangsa cina , kontraktor cina ..[ setakat ini ]

pendapat saya , mereka bukan kambing hitam , tidak mungkin belasan orang sanggup jadi kambing hitam mencemar maruah sendiri , masuk paper satu negara tengok ...secara lojik memang kontraktor yang buat main , dalam kebanyakan kes yang berkaitan dengan projek , pihak pertama yang akan disiasat adalah pengurusan , selepas itu kontraktor , segala tuntutan dan perbelanjaan , akan disiasat sedalam2 dalamnya ..

dalam kes ini , yang masuk paper itu baru sedikit ...itu master mind dia , dibelakang mereka ada ramai lagi yang juga buat perkara yang sama , kita tunggu ja ..akan ada banyak tangkapan lain yang akan dilakukan , semua yang terlibat itu akan ditangkap juga , tunggu masa ja , ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Tue Dec 15, 2009 12:30 pm

betul juga tu..tiada orang yang berkedudukan tinggi..kayaraya sanggup jatuhkan maruah sendiri untuk menlindungi rakan...tapi siapa tau..hehehe..

Kalaupun kontraktor buat tuntutan palsu..tidak patut menteri kewangan tidak perasan. Kalau projek megah, kenaikan kos setakat 100 ribu ringgit, masih buli dianggap perkara biasa dan boleh lah menteri diam saja. tapi kalau kos meningkat sampai ratusan juta..aduina tu menteri kewangan betul2 pekak dan buta. Siapa bah yang sain cek kerajaan yang beratus juta nilainya? ish..ish..ish... Mad
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: No compass..no direction..   Tue Dec 15, 2009 4:47 pm

paper hari ini ..satu lagi pengarah urusan kontraktor kuala Dimensi kena tangkap ..bangsa cina juga , dia antara pengarah urusan yang disyaki membuat tuntutan tinggi , juga didakwa atas penipuan mengatakan ada dua projek telah dilakukan sedangkan projek itu belum siap ..sampai sekarang tidak siap ,

kes ini ,mula menarik perhatian apabila harga tanah tapak projek melonjak tinggi ..harga projek juga melambung dua kali ganda daripada harga asal , kemudian disusuli tuntutan2 yang tidak munasabah , apabila tamat tempoh sepatutnya projek itu diserahkan didapati ia tidak siap ,

belanja yang lari daripada budget asal menarik perhatian pembangkang , lalu isu ini dihebahkan sehingga ke Parlimen ...tidak lama lagi kita akan tahu cerita sebenar ..

setakat ini , dua syarikat kontraktor yang telah disyaki dan didakwa atas penyelewengan dan penipuan kes ini ..apapun kes ini bukan senang untuk diselesaikan kerana setiap tertuduh pasti akan melantik peguambela masing2 ...entah berapa tahun baru selesai dimahkamah , setakat ini semua yang tertuduh mengaku tidak bersalah ..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: No compass..no direction..   Today at 10:16 pm

Back to top Go down
 
No compass..no direction..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 26Go to page : 1, 2, 3 ... 13 ... 26  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: