To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 bung muktar kawin lg?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sun Dec 27, 2009 8:44 pm

bagi saya , kawin dua ini walaupun hak lelaki tapi hak perempuan kena fikir juga , dalam mana2 rumahtangga lelaki dan perempuan ada hak masing2 , biasanya lelaki cuma tahu dan pakar pada haknya saja ..hak perempuan tidak seberapa sangat diambil tahu [bukan semua lelaki ..]

apapun , kalau bini sorang pun kapus2 , yang satu itu pun tidak terlayan ..jangan beranganlah kawin lagi satu , takut bertambah parah tu beban tidak dapat angkat ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sun Dec 27, 2009 9:47 pm

dlm banyak kis, lalaki inda padulipun masamana parasaan parampuan...... ada paluang sj, turus inda kasi lapas, bini asal balakang kira..... kasian juga ini parampuan..... kalou parampuan pula yg buat hal, aduinaaaaaa taruk kana tumbuk, tampar......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Mon Dec 28, 2009 7:57 am

ha ha ..betul betul , ini memang masalah , lelaki kalau mau kawin lain , tidak peduli sudah kiri kanan , orang nasihat berabis pun tidak peduli , yang menasihat itu pula dikata dengki , cemburu ...'yang mau kawin aku bukan kau , apa bising2 ..? ' dialog biasa ..

apapun , saya paling benci , sangat pantang ..tengok lelaki memukul perempuan terutama isteri sendiri , banyak kes dikampung2 apabila bergaduh atau mabuk , si laki pukul bini macam pukul kambing ja , dia sepak ..dia tampar dia tumbuk suka hati , kasihan bini menangis kesakitan , tenaga perempuan manalah mampu melawan tenaga lelaki bertumbuk , kita yg melihat pula jadi marah , tanpa sedar si gaman kena terajang orang lain , padan muka melekat didinding macam cicak ..

pertama , kefahaman tentang adat , kedua kefahaman tentang makna ' ketuanan lelaki atau suami ' [ bukan ketuanan melayu !! ]
kita tengok antara faktor karakusan suami memukul , mencaci , rakus kawin lain , mengabaikan isteri adalah kerana beranggapan bahawa lelaki [suami ] itu boss , dia ketua , dia punya hak mutlak , ada power paling besar , isteri dibawah tapak kakinya ? mesti ikut mesti taat , mesti patuh setiap arahan atau cakapnya ..samada betul atau salah ?

sebab itu bagi saya , lelaki harus lebih faham apa makna ' ketuanan lelaki atau suami ' apa erti 'ketua' apa erti 'tanggungjawab'

[lari sudah ni kompas gamannnnnn ..ha ha ]
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Mon Dec 28, 2009 9:43 am

cemburu saya sama si muktar oo... dalam tahun2 pertama dia sama zizie ni misti salalu p luar negara..'barabis' Very Happy Pasal inda mau kana kacau oleh sesiapa terutama riputer / paparazi yg bisibodi tu.... Razz
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Mon Dec 28, 2009 10:49 am

tuan pun boleh bah pigi luar negara money moon berabis ..tarakan dekat ja Very Happy tiada orang peduli , tiada paparazi , tiada skodeng , murah lagi ...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Mon Dec 28, 2009 10:17 pm

laa wrote:
aik... sya fkir c zizie tu sudah khwin sbelum ni. buli²... juga itu khwin sama org tua, haha... jht mulut c Laa Razz

apa yg sia tau.. zizie ni mimang perna kawin ba.. janda ba dia tu... 8 tahun kawin tapi inda ada anak la... ni yg sia perna baca... inda tau di mana tapi ini la yg sia perna baca...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Mon Dec 28, 2009 10:21 pm

he he he..tarakan tu dkat dan murah... betul...! Laughing
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Tue Dec 29, 2009 10:58 pm

macamana pun , meski ada duit lebih ..tidak mahu saya pergi honey moon sana indon punya wilayah , nanti dorang bilang malaysia miskin tempat indah , miskin pulau pelancongan , bukan kita tidak tau perangai indon semuanya dia punya ja yang bagus , semua dia punya ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Wed Dec 30, 2009 5:39 pm

indapa, dia pigi sana pun ok baitu pasal ada darah2 indun.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Wed Dec 30, 2009 8:33 pm

tuan SS bilang tarakan belanja dia memang murah , dekat lagi ..dia ada pengalaman pigi sana tu Very Happy ntah apa dia buat sana , jangan2 ....ha ha
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Wed Dec 30, 2009 11:32 pm

sbg perempuan, sedih juga mengetahui ttg isteri bung moktar yg dimadu... tiada isteri yg rela betul dimadu... apapun, semoga semuanya akan menjd baik...
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Thu Dec 31, 2009 10:55 am

mungkin bini dia 'mono' sudah ...bung mokhtar pula masih power maklumlah lelaki mana ada expired date , he he ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Thu Dec 31, 2009 12:00 pm

romeo wrote:
mungkin bini dia 'mono' sudah ...bung mokhtar pula masih power maklumlah lelaki mana ada expired date , he he ..
Mungkin ya..mungkin tidak.. Very Happy
Asalkan si bung piara betul2 family pertama dia ..ok saja bah..jangan pula setelah berbini muda, kasih sayang pun terbagi dua. Yang paling ngam buat wasiat awal2..kasi lebihkan banyak kepada family pertama...ops! inda adil pula kan.. But honestly, pada saya bebini dua, tiga ini tiada keadilan yang mutlak..... Rolling Eyes
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Thu Dec 31, 2009 4:28 pm

si bung busur baitu..... busur la diatu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Fri Jan 01, 2010 9:53 pm

keadilan ? ha ha ..memang susah mau bagi adil pada perempuan , mengikut apa yang saya tahu perkataan adil itu sangat luas dan rumit pengertiannya ,

katakan bini tuan pinggang dia 45" , bini muda 26" ...kalau bilang adil mesti mau bagi dorang kain yang sama jenis , sama harga , sama meter lanjang lebar dia , katakan bagi 8 meter sorang , bini tua tidak mecukupi , bini muda pula terlebih ..kalau bini tua ada 7 anak , bini muda 1 anak , takkan mau bagi adil sama rata 800 saturang , terlebih pada bini muda dan tidak cukup untuk bini tua , masih tidak adil juga ..

apa yang saya nampak , sesiapa lelaki yang menceraikan bini tua semata2 kawin baru , satu masa dia pasti akan menyesal , satu masa kelak pasti dia akan cari balik bini tua dia , samada dia ketulahan bengkrap dalm bisnes atau sakit entah apa2 atau disakiti /dikecewakan oleh bini muda , masa itu baru dia sedar betapa kasihsayang bini tua dia padanya , betapa mahal makna perkhawinan dan betapa tulusnya kasih isteri pertama yang sudah bertahun mengharungi segala perit dan manis kehidupan bersama ..

sesiapa mau kawin baru , jangan sia2kan isteri pertama ..jaga dan pelihara bagus2 , nanti ketulahan ..ha ha
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 02, 2010 9:03 am

'katakan bini tuan pinggang dia 45" , bini muda 26" ...kalau bilang adil
mesti mau bagi dorang kain yang sama jenis , sama harga , sama meter
lanjang lebar dia , katakan bagi 8 meter sorang , bini tua tidak
mecukupi , bini muda pula terlebih ..kalau bini tua ada 7 anak , bini
muda 1 anak , takkan mau bagi adil sama rata 800 saturang , terlebih
pada bini muda dan tidak cukup untuk bini tua , masih tidak adil juga ..
'

hihihiiii..... adil bukan maksud masam di atas gaman..... tp adil yg lebi penting & mandalam..... masam napkah jahir & batin bah..... kerualga A bg makan sukup, B pun misti makan sukup..... sesukupnya utk bilangan urang dlm kerualga..... kalou si A '3 kali seminggu', si B pun misti dpt lebi kurang begitu supaya indada yg mangaus..... kesualilah ada paktor kesihatan yg mangganggu...... anak2 si A sukup keperluan sikulah, anak2 si B juga misti sukup, jan anak2 A samua baju baru, anak2 si B batampal2..... ini barulah inda adil.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 02, 2010 10:09 am

tapi kamu tau kah ..biasanya keadilan utama yg diurang minta kunun ialah keadilan 'bermalam' di rumah A, B, &,C. Misti ikut giliran kunun..mcm cerita p ramlee lah...
hahaha...tatap inda buli adil punya ..abis tanaga di rumah A & B .. di rumah C tinggal limpang2 saja...... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 02, 2010 12:08 pm

terpaksa guna bateri 300 horsepower tu tuan ...kena welding tu lutut sama pinggang , kalau tdk wahhhh ...tercabut tu karang Very Happy
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 02, 2010 5:35 pm

Yorut_orut wrote:
tapi kamu tau kah ..biasanya keadilan utama yg diurang minta kunun ialah keadilan 'bermalam' di rumah A, B, &,C. Misti ikut giliran kunun..mcm cerita p ramlee lah...
hahaha...tatap inda buli adil punya ..abis tanaga di rumah A & B .. di rumah C tinggal limpang2 saja...... Very Happy
pengalaman tuan orut, hehe...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 02, 2010 11:20 pm

sebab itu orang tua2 selalu cakap ,' kalau ilmu panjang sejengkal jangan diduga laut yang dalam '.. 'kalau takut dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai '

antara syarat kawin dua ialah 'mampu' memberi nafkah zahir dan batin ..itu syarat pertama paling utama , kalau nafsu ja lebih tapi 'tenaga ' tiada belum layak lagi ..ada dua mulut yang harus disuap , dua mulut yang mesti ditunaikan kehendaknya , maknanya tenaga kita mesti dua kali ganda kuat , ada extra lagi untuk standby tugas lain ..
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Tue Jan 12, 2010 7:31 am

mangkali laku tu jamu kalau p jual sma si bung skarang ni...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Tue Jan 12, 2010 3:26 pm

hihihihiiii..... turus dia beli babakul2......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 16, 2010 8:13 pm

dgr² serita c zizie isteri yg ke-4 ba kan? itulah sbb knun c bung kasih tapuk² dulu. rupa²ny mo adjust mcmna cara² mao kasih tau tu bini no 1, 2 & 3. hmmmm... mcm². hehe...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Sat Jan 16, 2010 11:02 pm

ainaaaa, butul ka? ini sia inda tau oo.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Fri May 28, 2010 3:27 pm

diurang tangah marayu sikarang, duit rm1000, panjara 1 bulan..... kalou on ukuman, tarabang mp oo..... lama sdh sia inda dingar sakapan mulut selupar dia tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: bung muktar kawin lg?   Today at 9:31 pm

Back to top Go down
 
bung muktar kawin lg?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: