To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 antara RTM dan TV3 ?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: antara RTM dan TV3 ?   Wed Dec 30, 2009 9:24 pm

setelah sekian lama , pasti diantara kita ada penilaian , pendapat dan perbandingan tersendiri diantara stesen televisyen RTM dan TV3 atau pada stesen Tv lain khusus dinegara kita ..

keberanian , kerajinan , cara/gaya persembahan , kejujuran dan sebagainya ..apa pendapat tuan2 ?
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Wed Dec 30, 2009 11:16 pm

pd saya tv3 masih kelihatan mendahului rtm... dr segi gaya, susun atur, penampilan dsb... rtm masih kelihatan spt kekok/kaku... bgmanapun, saya lebih memilih astro awani kerana penyampaiannya yg bersahaja & 'lebih' adil...
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Thu Dec 31, 2009 8:45 am

saya jarang tingu tv1..biasa tv3 dan astro
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Thu Dec 31, 2009 10:42 am

samalah , pun jarang tengok tv1 ..biasa tengok tv3 atau astro , tapi masalah Astro ini asyik tayang cerita yang sama berulang2 , kelmarin sudah , hari ini pun ada , besok pun dia kasi tayang juga , kita jadi boring ...lagi satu dia punya story macam kurang berkualiti , drama entah apa2 ..balik2 cerita indon , cerita tamil , cuma ada beberapa chanel yang jadi pilihan seperti chanel untuk Discovery , animal planet , sukan dsb ..yang lain biasa2 ja ,

Tv1 , ya ..macam kaku , kekok , mendatar ja tiada pembaharuan yang ketara , cara persembahan pun gitu2 ja dari dulu , personaliti RTM pun tiada yang menonjol karismanya , isi penyampaian ? kita maklum RTM adalah hak milik kerajaan dan difungsikan sebagai saalh satu agensi penyampai suara kerajaan , itu hakikat yang mesti kita terima ..

Astro , ia saluran berbayar ..lebih kepada perniagaan , kalau nak lebih masti bayar lebih , ia memberi menurut apa yang kita bayar , apapun sejak akhir2 ini banyak suara2 rungutan tidak puas hati dari pelanggan terhadap mereka , kualiti perkhidmatan dan beberapa isu lain jadi bualan ,

Tv3 , tahniah pada dorang , kreatif dan berinovatif , tangkas dan cepat , rajin mencari dan mengupas pelbagai isu , isu apa yang tidak dikupas oleh dorang ? PATI , rompak , rogol , dadah , rasuah , penipuan iklan , buang anak , sumbang mahram , mat rempit , khalwat , isu disiplin YB , agama , pencemaran alam , isu jenayah , isu gay , pondan , tipu meter teksi , banyak lagilah ....
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Thu Dec 31, 2009 11:22 am

saya langgan astro semata-mata untuk menonton siaran langsung perlawanan bolasepak, badminton, F1, & ng, his, animal, dis ....... Program2 lain anak2 sj yg minat... Cool
Back to top Go down
joepani
Prebet
Prebet


Number of posts : 25
Registration date : 2009-12-29

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Thu Dec 31, 2009 11:50 am

sa jarang tingu itu TV1, klu bukan astro, tv3 yg sa tingu. klu sa tingu astro tatap tingu sukan atau dokumentari Smile
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Thu Dec 31, 2009 11:53 am

samalah kita ging... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Thu Dec 31, 2009 4:31 pm

1 lg yg katara, parampuan2 tv1 masam tua2 sdh bah, hihihihiiiiii..... inda manawan lansung, nampak masam kmpungan sj, hihihihiiii...... yg lalaki pun sama..... kalou diurang tabasa ini, turus mo latak jawatan...... kanapa tu ah? pasal mimang begitu atau saikuluji kita sj?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Fri Jan 01, 2010 9:30 pm

mungkin ..kenapa ada jurang besar dalam penyampaian dan cara kendalian rancangan antara stesen tv ini ,
pertama : adalah soal budget , kemampuan kewangan mainkan peranan paling besar , RTM itu agensi kerajaan ..tidak semewah Tv3 agensi swasta , RTm nyata kekurangan Wartawan yang berkaliber dan berkarisma menerjah dan meneroka segala isu , seolah mereka duduk statik ja tiada perubahan , kalau ada pun sangat lambat ..macam siput sedut berjalan ,
kedua : RTM tertakluk pada syarat2 kerajaan sebagaimana syarat pada kakitangan agensi yang lain , mereka tidak boleh sesuka hati mengelolakan sesuatu topik tanpa kelulusan dari pihak pengurusan ,
disamping itu banyak lagi hal lain yang mengakhibatkan seolah RTM tertinggal jauh dibelakang dari segi pencapaian dan kejayaan berbanding stesen TV lain diMalaysia ,

TV3 dan sebagainya adalah agensi swasta , matlamat mereka mencari keuntungan memaksa mereka mempelbagaikan isu dan mendapatkan personaliti rupawan dan bijak pintar sebagai salah satu strategi penarik , kita tidak dapat menafikan mereka sangat aktif dan kreatif dalam mencari isu dan cara mengelolanya , juga kita tidak dapat menafikan sumbangan mereka pada masyarakat pada segi tertentu , seperti isu 'Bersamamu ' dan lain2 ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Fri Jan 01, 2010 9:37 pm

jd, apa puin karajaan kunun mo jdkan rtm sabagai wadah inpomasi kalou indada urang yg menuntun? jd masamanapun, rtm kana tarik ati rayat supaya ramai yg menuntun, supaya butul2 inpo dpt disalurkan..... sikarang ini pd pandapat sia, drpd 10 urang yg tingu tv, 9 tingu tv3 atau astro..... yg 1 urang lg itupun pinda2, sikijap rtm sikijap tv3.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Fri Jan 01, 2010 10:25 pm

pendapat saya , RTM kena berubah ..kena buat sesuatu untuk menarik penonton , jangan syok sendiri ja ...

kalau diukur rating penonton , dalam 10 cuma satu ja yang menonton siaran RTM ..yang lain tengok TV3 atau Astro , betul cakap tuan PT diatas , saya sendiri bingung fikir apa yang mau ditengok pada siaran RTM selain berita ..

RTM kena perluaskan skop rancangan , jangan tumpu hanya di semenanjung , cari dan koreklah cerita suka duka rakyat Sabah Sarawak misalnya , banyak lagi isu di sabah dan sarawak yang belum diketengahkan , jangan sampai timbul kisah benar ' kamu di Sabah ada public phone tak ..? dari seorang budak U disemenanjung , dia ingat kita masih tinggal dalam hutan pakai cawat macam gambar dalam poskad itu , kenapa timbul perkara sebegini dalam dunia IT ? sebab RTM sebagai agensi berkenaan tidak membuat rancangan yang boleh mengeratkan lagi rasa persahabatan dan mengeratkan integrasi antara kaum di Malaysia , kalau ada pun cuma ala kadar dan bermusim .. sangat kurang rancangan yang boleh menambahkan Informasi berkenaan sabah dan Sarawak terhadap rakyat di semenanjung , ini cuma salah satu contoh ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sat Jan 02, 2010 8:55 am

dulu time sia barajal sana samananjung, kawan2 malayu tanya sia, "masih sanang ka nampak rumah atas puku sana?"..... mana diurang dpt ini idea? kanapa di mentaliti diurang banyak kunun rumah atas puku? pasal apa tu?bila sia jawap yg sia sendiri pun inda parna nampak rumah atas puku, diurang lansung inda parsaya...... inilah samua kagagalan rtm dlm memberi inpomasi sama rayat..... mgkin malasia pd mentaliti diurang sana samananjung sj, sabah sarawak inda...... mula2 sia dtg sana, ada juga kana tanya, "bila sampai malaysia?"...... seteknya general knowledge..... inilah samua kagagalan rtm.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sat Jan 02, 2010 11:51 am

a] kami di Malaysia cuti besok , sabah macamana ?

b] ada apa sabah tu , hutan ja ..

c] tempat kamu ada public phone tak ?

d] yang ni mee goreng , yang ni maggi ..tempat kamu ada tak benda ni ?

e] tawau tu dkt mana ? sarawak ke sabah ? ..[ha ha buuuuuduh kompom buduh budak tu ]

f] kuching tu jauh tak dari ranau ?

ini antara soalan yang pernah saya hadapi dari budak2 malaya , malahan banyak lagi kenangan dan cakapan dorang yang meninggalkan seribu kejutan dan persoalan dikepala , kenapa pengetahuan dorang terhadap sabah dan Sarawak tersangat cetek ?? satu soalan paling memecahkan segala lemak dan lendir dalam perut saya adalah ketika hendak balik masa cuti , kawan yang terlalu banyak soalan maut itu tiba2 bertanya ' masa dalam kapal tu macamana ..goyang tak ? kalau rasa nak berak kencing macamana , mana nak buang ? " tuiii ..selama ini belagak hebat , hina orang tanya macam2 soalan buduh , rupanya naik kapalterbang pun tidak pernah seumur hidup , RTM kena pandang isu2 begini , kena ambil tindakan , sebarkan maklumat dan info terkini dalam negara ..
Back to top Go down
joepani
Prebet
Prebet


Number of posts : 25
Registration date : 2009-12-29

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sat Jan 02, 2010 1:13 pm

hahaha! katawa pula sa baca e sma f. sa pun pernah juga mengalami hal sedemikian rupa. masa itu sa sikulah sana siminanjung bah. mcm2 sa kana tanya, tapi yg paling sa ingat:

i) macam mana kau boleh sambung sekolah sampai di malaysia?

ii) di kawasan rumah kau ada binatang buas kah?

iii) ada kereta kah di tempat kau tinggal?

sa tidak layan, apalagi jawab. sa cuma tersenyum sija. sikarang itu org yg tanya sa begitu sedang bertugas di tg aru. sa jumpa dia baru2 ini, sa tanya dia balik,

i) kau rasa2 kau di malaysia ka apa?

ii) kau rasa2 yg jln2 di jln raya itu kerita ka atau binatang buas?

lain2 suda muka dia, tapi mampu katawa juga. dlm hati sa, bodoh betul! Razz

pada pendapat sa, RTM sepatutnya memainkan peranan penting kepada masyarakat. memberikan informasi yg tepat kepada rakyat malaysia amnya. tapi apa yg sa lihat, tidak ada banyak perubahan, mcm sudah ketandusan idea...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sat Jan 02, 2010 2:39 pm

pelik tapi benar , sekali fikir macam tidak percaya masih wujud pertanyaan2 seperti itu zaman ini , apapun itulah antara realiti yang terpaksa kita lalui ..pandangan dan penilaian sebahagian masyarakat disemenanjung terhadap Sabah dan Sarawak masih dibawah paras minimum ..

antara kawan2 sekolah dulu , ada yang kini mengajar di salah satu sekolah di KB , ada juga yang mengajar di miri malah kawin orang sana , pernah beberapa kali berjumpa mereka sekiranya mereka datang ke kk ...yang lucunya orang Malaya kawan saya yang mengajar di KB itu menyapa dalam bahasa dusun , lidahnya masih keras tapi bolehlah ...kawan yang mengajar di miri itu pula sudah hilang cakap malaya dia , cakap slang Sarawk sudah ..

RTM sebagai satu agensi yang bertanggungjawab dalam hal2 sebegini harus bertindak lebih kreatif dan rajin mengutarakan isu2 yang boleh membina integrasi sesama masyarakat , sememangnya seolah RTM semakin tenggelam dan hanya berkerja seperti melepaskan batuk ditangga , RTM kaku ...
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sat Jan 02, 2010 5:42 pm

tau kenapa begitu? sb rtm sibuk mengutarakan isu2 politik & propaganda sj bah... cuba tengok berita, hampir semua ttg memuji2 pemerintah, apa tu? politiklah... kerana kurang penonton, patut boleh tutup sdh tu rtm... tdk tau bgmana durang kerja di sana dgn mengetahui yg seorang dua sj menonton, hahahaha...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sat Jan 02, 2010 10:58 pm

hmmmmmm ....
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sun Jan 03, 2010 9:36 am

mmg astro awani & tv3 jauh meninggalkan rtm...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sun Jan 03, 2010 10:59 am

siapa ada sodara atau teman rakan yang berkerja sana RTM ..suruh dia masuk sini baca ni topik , kalau boleh suruh dia bagi pendapat dan penerangan lebih tepat apa , kenapa dan bagimana cerita sebenar pasal RTM ni , mana tau disebalik semua komen2 ini ada alasan pihak RTm yang kita tidak tahu ..
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Sun Jan 03, 2010 6:41 pm

syapun kalo pasang tv, lgsung sya tdk tingu tu RTM punya channel. paling˛ channel yg pling best sya tengo & jarang tukar d tv3 ja. kalo sya mao tengo berita, mesti tv3. mao tengo katun mesti tv3. mao tengo rncangan misteri˛, tv3 juga. mao tengo rncgan˛ lain, tv3 juga yg dipasang.

kalo tiada sudah yg best d tv3, pigi cari katun˛, wayang˛, binatang˛ (national goe), lagu˛ (yg ada video clip suma) or pasang radio d astro. hehe... Razz
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Mon Jan 04, 2010 4:18 pm

sia salalu juga tetingu rtm, pasal tatakan remote kuntrul bah.... tp 3 saat sj, turus tukar channel.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Mon Jan 04, 2010 4:34 pm

RTM macam statik ja bah cara dia ...dari dulu tiada perubahan , ada juga saya tengok RTM tapi berita dunia ja jam 10
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Mon Jan 04, 2010 5:06 pm

ya, kadang2 saya tengok juga itu berita dunia jam 10
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: antara RTM dan TV3 ?   Today at 5:40 pm

Back to top Go down
 
antara RTM dan TV3 ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: