To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 masa mandi yang baik untuk kesihatan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Tue Sep 16, 2008 9:12 pm

bah pukul berapa kamu biasa mandi? saya ni selalunya lambat mandai dan tak menentu lagi tu..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Tue Sep 23, 2008 12:45 am

klu suda kutur tu badan and then trasa mcm mau mandi, mandilah. tk kisa la bila2 pun. jadi bersih badan. tp urang bilang klu bru lepas brsukan, mandi dlu baru makan sb klu makan dlu bru mandi capat boroi tu perut kono. hehee...
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Tue Sep 23, 2008 8:47 am

wewin wrote:
klu suda kutur tu badan and then trasa mcm mau mandi, mandilah. tk kisa la bila2 pun. jadi bersih badan. tp urang bilang klu bru lepas brsukan, mandi dlu baru makan sb klu makan dlu bru mandi capat boroi tu perut kono. hehee...

oh begitu kah tu...bukan makan daging banyak kah yang bikin boroi ni..kalau tak bikin boroi pun mungkin bikin boros he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Tue Sep 23, 2008 11:40 am

bushido wrote:
wewin wrote:
klu suda kutur tu badan and then trasa mcm mau mandi, mandilah. tk kisa la bila2 pun. jadi bersih badan. tp urang bilang klu bru lepas brsukan, mandi dlu baru makan sb klu makan dlu bru mandi capat boroi tu perut kono. hehee...

oh begitu kah tu...bukan makan daging banyak kah yang bikin boroi ni..kalau tak bikin boroi pun mungkin bikin boros he he

bikin boroi juga kalu makan daging sja hari2 ni, tp yg sya maksudkan tu ialah timing makang ba kawang. hehee...
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Tue Sep 23, 2008 6:14 pm

mandi???? mandi???? hihihihiiiii..... sia ni masam ok saja, bila sia rasa mo mandi, sia turus sj pigi mandi. Tanga mlm tarasa panas pun buli juga sia mandi. Tp, biasa sia lambat2 pigi mandi, pasal bila sia tesium bau gata, sia masam tesium duit baitu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 2:36 am

Cerita dari seorang kawan pasal mandi malam

Quote :
Pada tahun 1983, saya mula gemar bermain badminton dan budaya ini berterusan sehingga tahun 1998. Selalunya saya main pada waktu malam dan sekembalinya saya akan mandi sebelum tidur. Selalunya saya bermain badminton 2 kali seminggu atau lebih. Saya perhatikan bahawa tapak tangan saya semakin basah semenjak saya bermain badminton. Pada penghujung 1980an arwah guru saya mula mengajarkan ilmu bahawa elakkan mandi malam bagi mengelakkan penyakit paru-paru berair.


Saya macam percaya dengan tidak kata-kata guru saya ini kerana maklumlah saya lulusan universiti sedangkan guru saya tidak masuk universiti. Saya tidak menolak atau menerima saranan beliau namun saya menjalankan proses sains iaitu membuat proses pemerhatian untuk mendapatkan keputusan. Bila ada kesempatan ke hospital sewaktu menziarahi rakan atau saudara, saya meluangkan masa berjumpa dengan pesakit yang kena penyakit paru-paru berair. Saya perhatikan pesakit ini ditebuk lubang pada dadanya untuk memasukkan saluran getah kira-kira diameter 5mm. Salur getah ini disambungkan dihujungnya kepada satu beg plastik transparens. Di dalam beg plastik transparens ini terkandung cecair pekat mirip air jus tembikai. Saya mula bertanya kepada pesakit ini tentang penyakitnya serta sejarah hidupnya. Pesakit ini memberitahu saya bahawa beliau kena penyakit paru-paru berair. Setelah berbagai soalan saya ajukan, akhirnya saya dapat satu soalan cepu mas iaitu ada main badminton ke?? Pesakit ini memberitahu saya bahawa ia bermain badminton semenjak belasan tahun hingga usia sekarang iaitu lebih 50 tahun. Ia bermain waktu malam dan selepas bermain beliau akan mandi.


Dari proses sains secara membuat pemerhatian ini saya sudah boleh membuat kesimpulan iaitu mandi malam boleh menyebabkan paru-paru berair.


Dari satu pemerhatian ini, kajian saya masih belum mantap kerana terdapat pelbagai variable lain yang saya lupa masukkan dalam kajian ini. Dengan itu, saya meneruskan kajian ini kepada ramai orang lain dan hasilnya menakjubkan. Sememangnya korelasi mandi malam dengan masalah paru-paru adalah tersangat kuat. Dengan ini kesimpulan asal saya adalah tepat dan benar iaitu mandi malam menyebabkan masalah paru-paru seperti paru-paru berair.


Pada kira-kira 3 bulan lepas, seorang rakan sekerja saya yang bakal pencen pada Februari ini telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) kerana masalah paru-paru. Saya bersama beberapa rakan dan Ketua Jabatan datang melawat pesakit ini di HSA. Apabila sampai dan bertemu pesakit ini, kami terus mengajukan apakah sebenarnya penyakit yang dialami rakan sekerja saya ini. Setelah beliau memberitahu beliau menghadapi masalah paru-paru berair, saya terus mengajukan soalan “Sipolan, engkau selalu mandi malam ke? ”.


Belum sempat pesakit ini menjawab, isterinya segera mencelah “Dia memang selalu mandi malam. Orang dah pesan jangan mandi malam tetapi dia degil terus mandi malam. Kadang-kadang kalau musim panas, dia ni mandi malam dua kali untuk menyejukkan badannya ”.


Sahabat saya diam tersipu-sipu lalu berkata “badan dah panas, nak buat apa!”. Begitulah kata-kata orang yang degil.


Dari penjelasan ringkas saya di sini boleh dirumuskan bahawa:

MANDI MALAM merosakkan paru-paru.

Semoga bermanfaat utk tatapan semua.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 2:41 am

stoplah sia mandi mlm kalou begini..... sia lg tu biasa mandi mlm.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 3:00 am

bagus info tuang alpha..
ini yg saya mau pastikan kerana ada ramai yang larang saya mandi malam. jadi saya tertanya2 kenapa..

memang tinggi juga risiko ni kalau cam tu..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 3:01 am

kawan2 sia pula suka butul mandi mlm.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 3:14 am

kalau inda tahan panas badan masa malam..mandi pakai air suam...kao kaya pukutarap..banyak gatah..kao beli tu jakuzi..malam malam buleh berendam ..fuuuhhh..lebih lagi kalau ada kawan...aiseymaaaaan...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 3:17 am

'kawan'??????? kawan????? sama2 'barandam'????? ui, siuk tu...... siapa?! siapa???!!
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Oct 01, 2008 3:28 am

waktu mandi yang disyorkan oleh pengamal perubatan tradisional adalah diantara 4 hingga 5 petang,kalau mandi diantara jam 6 hingga 8 dipercayai "angin" akan ikut masuk ke badan,kalau mau mandi malam juga pukul 9 hingga 10 adalah masa yang dikira sesuai dan mandi pagi juga adalah disyorkan sekitar jam 5 hingga 6 pagi kerana air waktu itu akan berupaya membuang angin yang tidak baik pada malam sebelumnya,ini sekadar pendapat pengamal perubatan saja,tapi tia salah bah kalau mau praktikannya...hihihi Smile
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Sun Dec 07, 2008 6:34 pm

Naa...bahaya kalu bgni ni...inilah amalan sya sampai skrg...mandi mlm tdk tentu masa...ini kali kalu buli, sia mau ikut syor itu pengamal perubatan...kalu sudah lewat dr jam 4-5, tuggulah jam 9-10. Skurang2 kta berusaha utk mgelak penyakit.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Feb 11, 2009 1:17 am

saya kalau ada sungai atau kolam di depan mata.. mungkin saya selalu mandi oh siang dan malam..
tapi biasanya perempuan2 ini mau kena ikut jadual mandi sebab sensitif.. kena masuk angin bilang tu doktor
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Feb 11, 2009 10:10 am

sya di rumah ada air panas utk mandi... so selama ini mcm inda berapa pasti pula mcmana mandi air sejuk samada kesan negatif atau positif... tapi kan, kalau mandi sungai pula... mcm siooookkkk saja.. sejuk pun ngam! inda kira masa.... tgh malam pun ok klu air sungai..
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Wed Feb 11, 2009 8:52 pm

itulah..bah saya bilang..
kalau mandi sungai memang siok sendiri dan siok bersama juga ha ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: masa mandi yang baik untuk kesihatan   Today at 12:30 pm

Back to top Go down
 
masa mandi yang baik untuk kesihatan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Health-
Jump to: