To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 12:50 pm

hari tu sya balik kg yg dekat² krismas, kmi skelurga kemalaman sudah ba d pekan KB. masa mau masuk kg sudah ada kereta d depan kami (sehala dgn kami) hmpir terjatuh ke dlm gaung gara² tdk buli nmpak sudah jalan dia sbab terlalu silau tu lmpau kereta yg dia trjumpa di depan. sudahlah jln kg kmi tu naik turun bukit, salah sikit pusing string kompom pergi gaung sudah. mau tdk mau, trpaksa dia emergncy brek. kami yg di blkangpun ikut emgncy brek.

apa yg sya nmpak skrg rata² semua pemandu 95% tdk pndai kasih turun lampu kereta apabila trjumpa dgn kereta lain waktu malam. sepatutnya kalo kita sudah nmpak ada kereta yg mau hmpir dari jauh d depan atau d blakang ataupun pejalan kaki d depan, kita sudah kasih turun lampu kereta awal². bila kereta atau pejalan kaki tu sudah jauh baru tukar balik tu lmpu. syapun tdk faham knpa kbnyakan pemandu tdk brbuat demikian. adakah sbb dia hnya pentingkan diri sndiri? malas mao tukar² lampu sbb bnyak kerja? mao dia saja sorg syok² memandu dgn cahaya lmpu yg terang benderang smpai buli tengo dgn jelas suma wajah² pemandu yg dia trjumpa? atau tiada lmpu atas bawah kereta? atau tdk fhm etika sbgai seorg pemandu? hehe... tdk taulah.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 1:40 pm

ada tiga sebab orang tidak kasi turun lampu...
1. lupa
2. sengaja
3. salah adjustment lampu.

no.1 tu yg selalu...sayapun pernah tapi hanya 1, 2 kali dlm setauhn kot... Very Happy
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 2:01 pm

hehe... ya kan, tdk trfkir pula sya mntau ada juga driver yg lupa. kana² lagi kalo taim dia ngam² bnyak gguan fkiran kan. hehe...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 2:05 pm

tapi mimang ada juga yang tak peduli walaupun kita kasi isyarat turun naik lampu.. kita balas dengan lampu tinggipun dia make dunno saja...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 2:08 pm

ada satu lagi sebab lampu tak turun...lupa saya kasi list iaitu apabila kereta sarat dengan muatan berlebihan sehingga terangkat bahagian dapan kereta. ini pernah saya alami sendiri..bila kereta depan kasi isyarat turun lampu..saya kasi mati lampu saya sesaat dua..maka tau lah org tu bahawa lampu saya dah memang begitu...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 3:00 pm

Yorut_orut wrote:
tapi mimang ada juga yang tak peduli walaupun kita kasi isyarat turun naik lampu.. kita balas dengan lampu tinggipun dia make dunno saja...

Yorut_orut wrote:
ada satu lagi sebab lampu tak turun...lupa saya kasi list iaitu apabila kereta sarat dengan muatan berlebihan sehingga terangkat bahagian dapan kereta. ini pernah saya alami sendiri..bila kereta depan kasi isyarat turun lampu..saya kasi mati lampu saya sesaat dua..maka tau lah org tu bahawa lampu saya dah memang begitu...

memang susah juga tu aman kalo kita saja yg ikut praturan smasa d jln raya tapi org lain pentg diri sndiri. tapi kalo yg buat tdk tau saja tu wlaupun dibagi signal, sya rsa itu memang tdk fhm apa² sudah tu. yg dia tau dia sudah dpt licence & pmdai driving, hehe. kalo etika hormat mghormati apabila brada d atas jln raya, lgsung teda dlm kamus hidup dia, haha...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 05, 2010 10:02 pm

buli tahan si tuan orut ni tau sabap2 kerita tinggi lampung.....
kalou sia yg kana, sia balas kasi tinggi lampung..... laa, suru laki kao pasang relay itu kerita kamu supaya buli pasang mintul halujen..... tarang oo.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Wed Jan 06, 2010 8:34 pm

hahhh? laki sya? yg driver masa tu bapa syalah... apa itu mentol halujen tu gaman? masam tdk prnah pula sya dgr, hehe...
Back to top Go down
lonot kalapa
Prebet
Prebet


Number of posts : 26
Registration date : 2009-12-24

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Wed Jan 06, 2010 9:30 pm

saya tlg jawablah... mentol halogen tu mentol yg mmg terang benderang... tp mesti pasang relay barulah dpt angkat... kalau di kedai tu, durang taulah apa mau buat kalau mau pasang halogen... tp jgn yg putih sb membahayakan pemandu2 lain... mmg sini sabah spt ikut suka hati sj kasi tinggi lampu, kadang2 sebelah low, sebelah high, mcm sengaja pula...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Fri Jan 08, 2010 7:28 pm

hehe... mcm tu pula ar... tapi tdk apalah, buat masa skrg sya blum lagi trfkir mao modified² ni, tdk pndai ba. bagus sya barajal dulu btul² mcmna guna alat² yg ada dlm kreta sya baru sya pndai² pigi modified, hehe. nanti kalo guna lampupun sya blum pndai kasih turun naik, gatal² tangan lagi pigi tmbah² lampu, adoina... alamat jadi lampu kelip² mcm lampu krismaslah kreta sya. hahaaa... Laughing

tompinai lonot, buli juga ka pula kasih tinggi sbelah & sbelah rendah tu lampu tu? hairan o... memang nampak btul kena kasih sgaja. apa perasaan dorg tu buat mcm tu ar? scratch
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Fri Jan 08, 2010 7:42 pm

baguslah si lonot sdh tulung jawap.....

lampung mimang buli kasi tinggi randah sabala manyabalah, ejes pakai skrudriber sj..... banyak kerita begitu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Fri Jan 08, 2010 8:01 pm

yaka? hibatlah tu kunun? buli buliiii........ jugalah kreatip supya tdk perlu balik² tukar. yg pentg tdk poh matu menyilau smpai mcm dia saja yg ada lampu paling silau di dunia. Razz
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Fri Jan 08, 2010 8:30 pm

kalau org silau kita, kita inda paya balas nanti butul2 tabalanggar pula... kalau saya kana silau sampai inda nampak apa-apa, saya membrek saja..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Sat Jan 09, 2010 9:12 pm

saya tukar mentol lampu depan kiri kanan baru2 ni , malam saya balik kampung semua kereta yang limpas kasi 'high' lampu , main mata lagi ..
last2 saya perasan lampu saya memang tinggi walopun lampu 'low' ja , tu orang yang pasang mentol tidak check mangkali , main pasang ja , saya pula ambil terus jalan mana ada check apa2 ..

rasa bersalah juga , besok siangnya terus saya kasi ejas balik , main pandai sendiri ja ..
lampu tinggi memang menggangu pemandu lain , bikin silau mata ..
Back to top Go down
lonot kalapa
Prebet
Prebet


Number of posts : 26
Registration date : 2009-12-24

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Sat Jan 09, 2010 9:25 pm

betul tu, lampu tinggi bikin silau mata.. saya kadang2 tdk perasan juga lampu kereta tinggi.. sdh kena high light pemandu2 lain barulah perasan tinggi, hehe...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Mon Jan 11, 2010 8:48 pm

ooo..... sbahagian punca tu lampu² kreta slalu high fsl trsilap pasglah tu kan.

hehe... biasanya kalo yg masih baru & jarang drive masih buli lupa ba tu.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Tue Jan 12, 2010 3:37 pm

nasip baik pikap tua sia masam dulu2 juga, inda barapa tarang, mirah2 sikit tp oklah, asal nampak jalan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Sat Jan 16, 2010 7:58 pm

haha... kalo mirah² tu bukan mo abis batery ka gaman? hehe...

tapi bikin heran lagi, baru² ni ada juga sya nmpak dua² lampu atas bawah dipasang o. itu paling gnjillah sya nmpak. mcm sampalaupun ada... Razz
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.   Today at 12:31 pm

Back to top Go down
 
kebanyakan pemandu tidak pndai kasih turun lampu kreta di jalan raya.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: