To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Pengajaran disebalik bencana ?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Pengajaran disebalik bencana ?   Sat Jan 16, 2010 10:24 pm

Tsunami aceh , memakan korban ratusan ribu ..
terbaru gempa di Haiti , istana presiden ranap menyembah bumi [ sekadar contoh ...]

bangunan runtuh , hakisan tanah , banjir menggila , angin pun meliar ..setiap tahun segala tempat , semakin bertambah dari setahun kesetahun , dulu2 tahun 70an ...sangat jarang perkara begini berlaku ,

statistik taufan di US bertambah dua kali ganda , runtuhan salji di artik juga semakin teruk , bencana disana sini ..

apa makna semua ini ? adakah dunia semakin tua atau adakah kita yang telah mempercepatkan penuaan itu ? apa rahsia dan pengajaran disebalik segala ini , mungkin tuan2 ada pendapat ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Sat Jan 16, 2010 10:41 pm

sia ada idea bah pasal ini tp misti kamu inda satuju punya.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Sun Jan 17, 2010 9:15 am

ini yang kita mau dengar , kompom idea luarbiasa ni tuan ..jangan simpan2 , ceritalah kita kongsi sama2 , belum cerita mana tuan tahu disetujui atau tidak ?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Sun Jan 17, 2010 9:19 am

cakap saja bah pukutarap...setuju tidak setuju parkara lain..

Bagi saya bencana itu kalau ikut teori saintis adalah proses semula jadi yg tetap berlaku. malahan mengikut teori saintis akan tiba masanya bumi ini akan kembali menjadi planet kosong gersang atau kembali menjadi zaman ais atau zaman samudera raya tanpa daratan. Tapi kalau menurut ramalan kitab injil pula..semua itu adalah tanda2 penghujung sejarah dunia.
Kita boleh gabungkan kedua teori ini menjadi sama-sama betul....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Sun Jan 17, 2010 9:33 am

apapun , saya sangat percaya ..satu masa nanti segala yang ada didunia ini akan musnah , tidak tahu bila , mungkin 2 juta tahun dari sekarang , atau 2 ribu tahun dari sekarang , atau 2 ratus , atau bila ....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Sun Jan 17, 2010 10:43 pm

idea sia begini bah......

bumi kita ini tarutama karak bumi, masam itu puzzle bah..... kana kasi nama plat2 tektonik...... ia terbentuk hasil drpd keseimbangan yg wujud hasil drpd prusis2 samulajadi bumi bejuta2 taun..... ada bhg2 karak bumi yg tabal sampai 60km..... ada bhg nipis yg lebih kurang 40 km sj...... sana sini gununf barapi..... biasa ia malatup/kerual sana munsung gunung barapai yg katabalan nipis sj..... kanapa inda malatup kawasan yg landai rata?

akibat drpd aktiviti2 manusia, kurik sana sini, angkut sana sini, pindah tanah sana sini..... akibatnya keseimbangan plat2 tektonik ini kana kasau bah..... masam itu mija yg panuh barang, patut kita taru barang2 ikut keseimbangan..... masam itu timbangan BN juga dasing..... dlm keseimbangan, kalou kita kasi pinda 1 butir baras pun dr 1 piring ka piring sabalah, inda seimbang sdh..... itu mija pun begitu, apa2 barang yg kita kasi ampai atas mija misti ikut kunsip keseimbangan..... kalou inda, mgkin itu mija masih kuat tp mgkin bila2 akan tabalik..... bila tabalik, barang2 atasnya akan tumbang & akan jatu juga ke lantai......

begitu juga ini plet2 tektonik, pasal sdh pemindahan tanah balaku, putung2 bukit, bulum masuk lg itu puku2 yg kana tabang, barat juga baitu buli sampai be tan2...... maka keseimbangan takasau bah...... kana2 lg di bawah plet2 tektonik ini sasair magma bah yg kerual sana munsung gunung barapi sbg lava...... jd anytime akan tegunsang, bila begunsang, nah gampa bumi balaku..... maka ansurlah sagala2nya...... masa dulu2 jarang butul ini gampa bumi.....

arap kamu pahamlah apa idea sia ni...... kalou perlu, nt sia buli kasi jalas lg.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Mon Jan 18, 2010 12:40 am

betul , saya setuju dengan pendapat Tuan PT ..

kerakusan manusia meneroka segenap lapisan bumi mencari sesuatu dan demi sesuatu menimbulkan pelbagai kesan negatif , penerokaan yang tidak terkawal menyebabkan keseimbangan ekosistem terganggu , penerokaan minyak laut dalam ..pencarigalian emas , tembaga dan sebagainya , penebangan hutan yang berleluasa , projek mega yang luarbiasa pasti menyebabkan sesuatu pada riwayat bumi , ozon yang semakin menipis , cuaca yang semakin panas , udara yang semakin kotor , air semakin tercemar , ini antara kesan yang timbul ..

apapun , segala ini berlaku demi memenuhi keperluan manusia , populasi penduduk dunia menuntut kita berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu walaupun menyebabkan kita 'terbunuh' kerananya , pendekkata kemusnahan itu berlaku kerana tangan2 manusia kerana memenuhi selera manusia sendiri ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Mon Jan 18, 2010 1:21 am

hehe..sayapun sudah lama tepikir begitu bah. tapi saya lebih bertumpu kepada pengerudian minyak (petroleum). saya bilang discuss sama anak saya mengenai pendapat saya tapi dia bilang tiada kaitan. mcm lah dia pandai sangat..haha..
tu petroleum macam padat bah di dalam tanah..tapi kalau sudah bertrillion isipadu minyak yg disedut keluar maka terjadilah rongga yang sangat besar....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Mon Jan 18, 2010 2:06 am

tapi bukankah rongga itu akan diisi oleh air ? sebelum ini pun minyak itu bercampur dengan air dan segala batu pasir [ crude oil ] selepas naik kedarat dan diproses barulah jadi minyak yg kita gunakan itu ?

penggerudian petroleum dilautan , lubangnya cuma sebesar kaki [betis] besi gerudi itu pula apabila sampai kedasar sasaran akan mampu meliuk2 macam jari sotong kelain2 arah , boleh tarik maju gostan ..maknanya poses menggerudi ini bukanlah seperti mengorek perigi ,

apa pendapat tuan ? atau mungkin ada cara lain untuk carigali minyak yang tidak menyebabkan 'pelubangan' dasar lautan ?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Mon Jan 18, 2010 11:01 am

hehehe... teori kampungan saja bah saya punya teori tu. .. Very Happy

Mungkinkah air akan menggantikan minyak yg sudah disedut dari perut bumi? Mungkin tidak kerana tiada ruang untuk air masuk. Kalaupun air laut akan masuk..bahan nya sudah lain. jadi keseimbangan mimang terganggu...hehe tiuri gila2...
Kita tidak tau sepenuhnya apa penyebab pergerakan di bawah tanah. saintispun cuma 70% kebarangkalian kebenarannya. Bencana atas darat mungkin 90% ngam seperti yg dikatakan saintis sebab kita sendiripun mudah faham terutama kesan penebangan pokok dan pencemaran udara.

So pengajaran di sebalik bencana ialah.. Alam memberitahu kita bahawa dia mulai sakit2 kesan dari aktiviti manusia terhadap kulit dan organ dalamnya. Jika manusia cari makan di atas kulit bumi ini secara baik (tidak rakus), kulit bumi ini akan sembuh sendiri secara semula jadi. Tetapi apabila organ dalaman bumi inipun dikacau maka inilah jadinya. Kita semua tahu bahawa dengan adanya petroleum maka semua gentera dapat digerakkan, kilang2 semua beroperasi.. dan apa yang dihasilkan oleh kilang2 adalah penyumbang kepada pencemaran yg tidak terbendung oleh bumi. ..

hehehe...bikin kasi panjang2 serita saja bah..kalau sigu sikula pereksa tatap tiada markah punya...




Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Mon Jan 18, 2010 9:09 pm

betul , setuju dengan pendapat tuan orut ...apapun aktiviti manusia dimukabumi , pasti ada kesan darinya , kita yang menyebabkan 'kerosakan ' ini sebenarnya , semakin maju sesuatu negara semakin besar keperluannya , semakin banyak kilang2nya dan semakin banyak asap yang dilepaskan , semakin ramai manusia , semakin pelbagai keperluannya , semakin maju dunia makan semakin banyak kerosakan yang akan berlaku ..

walau apapun teknologi yang digunakan , pasti tidak akan mampu menghilangkan kesan buruk semuanya , kita cuma mampu mengurangkan ..dan melambatkan penuaan bumi ini , namun kemusnahan pasti ada ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 8:44 am

Kalau manusia hidup secara primitive pun lambat laun abis juga bah tu pokok di tabang.. cuma kemusnahan itu tidak secepat ini. Cuba kita bayangkan di negara beriklim sejuk. Jika tiada eletrik sebagai pemanas dalam rumah pada musim dingin...sudah pasti kesemua mereka menggunakan kayu api untuk memanaskan rumah selama tiga bulan tanpa henti. Berapa ratus ribu tan agaknya kayu api yg digunakan oleh orang2 eropah hanya untuk memanaskan rumah? Tetapi saya fikir bahawa jika manusia hidup secara primitive, kerosakan bumi hanya terhad kepada penebangan pokok. Segala jenis bahan kimia tidak pernah akan wujud. Pencemaran hanya terhad kepada pelepasan asap dapur yang sebenarnya tidak mengancam lapisan ozon.

Masalahnya...adakah manusia sanggup hidup secaca primitive? Sudah tentu tidak. Even tu kelab pencinta alam 'green peace' pun kalau betul2 diajak hidup secara primitive di mana tiada karan, tiada kereta, tiada kapal terbag, dan apa-apa jenis pengangkutanpun kecuali kereta kuda...sudah pasti diurang tidak mau... Very Happy
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 9:14 pm

enjoy saya membca idea2 kamu... betul, bencana pd hari ini banyak berpunca drpd aktiviti2 manusia... penyakit spt kanser pun kerana makanan kita yg banyak kimia... pembunuhan, rompakan, rampasan pun kerana mudahnya mendpt persenjataan yg canggih & mempunyai kuasa pemusnah dahsyat...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 9:18 pm

betul tuan orut , tu kapal 'green paece' pun pakai minyak juga , bukannya pakai arang batu ...

kita tidak boleh lari dari keperluan2 ini sebenarnya , dunia sudah berubah ..zaman menuntut kita berusaha lebih keras dan mencari sumber lebih drastik , kalau tidak kita kan ketinggalan ..

dan disebalik itu , menunggu satu detik 'kemusnahan' untuk kita juga ...
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 9:20 pm

mungkin perlu berlaku 1 perkara yg dahsyat dulu barulah manusia akan berubah... contoh, kehabisan minyak... katalah sdh habis petroleum dlm perut bumi...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 9:59 pm

dengar cerita , sebenarnya kita sudah ada teknologi membolehkan minyak sawit dijadikan minyak kenderaan , cuma formula itu sengaja disenyapkan sebab ianya akan memberi kesan pada perusahaan dan bisnes petroleum yang ada , profesor [anak malaysia ] yang menemui formula itu kononnya diarah tutup mulut dan telah diberikan amaran jangan sesekali mejual formula itu pada negara luar ..

satu masa kelak , teknologi itu akan dgunakan ..kononnya lah[b]
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 10:06 pm

apa yg saya tahu, biodiesel tu sebenarnya campuran 20% shj minyak sawit, 80% adalah diesel... tp ok jugalah...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Tue Jan 19, 2010 11:15 pm

ai..kalau kunun2 tu betul tuan romeo alangkah sayangnya fomula itu kalau fomula itu 'pergi' sama penemunya tanpa sempat digunakan...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Wed Jan 20, 2010 12:13 pm

apa yang saya dengar formula itu tidak seperti biodiesel sebelum ini yang menggunakan 20% sawit dan 80% petroleum , ia lebih 'power' dan lebih banyak menggunakan minyak sawit berbanding minyak , kita boleh baca taktik kerajaan yang semakin membanyakan plantation disana sini ketika industri petroleum semakin 'sakit dan menyakitkan ' ...bukan suka2 dorang buat itu , ada muslihat disebaliknya ..

US , hari demi hari semakin mengumpul stok minyak dengan membuat depoh simpanan didasar laut di teluk mexico , dijangka apabila minyak dunia habis atau mengalami masalah besar , ketika itulah US akan mengeluarkan simpanan mereka dan menjual dengan harga tinggi [ dianggarkan mereka mampu menampung bekalan seluruh dunia selama 2 tahun ] dengan stok yang ada ..

dijangka ketika itu barulah kita gunakan formula yang ada , agar mampu menyelamatkan ekonomi dan keselamatan semasa negara ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Wed Jan 20, 2010 9:38 pm

bah, baguslah kalou butul begitu..... sekurang2nya malasia indalah sansara kahabisan minyak.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Thu Jan 21, 2010 12:50 am

bekalan minyak kita di malaysia tidak banyak , kalau digunakan dan digerudi terus- menerus ...tidak sampai 30 tahun habis sudah , kalau adapun telaga yang baru ditemui kuantiti minyaknya tidak sebanding dengan kos pengoperasian yang tinggi , sebab itu kerajaan mesti mencari alternative lain untuk menggantikan minyak , persediaan untuk masa hadapan ..

formula lain untuk menggantikan minyak sebenarnya telah bermula lama dahulu , setiap tahun akan muncul formula2 baru yang lebih canggih dari formula lama , namun ianya dijadikan satu rahsia sulit setiap negara berkenaan kerana ianya samada boleh menguntungkan atau membahayakan masa depan negara tersebut ..
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Thu Jan 21, 2010 11:36 am

pukutarap wrote:
idea sia begini bah......

bumi kita ini tarutama karak bumi, masam itu puzzle bah..... kana kasi nama plat2 tektonik...... ia terbentuk hasil drpd keseimbangan yg wujud hasil drpd prusis2 samulajadi bumi bejuta2 taun..... ada bhg2 karak bumi yg tabal sampai 60km..... ada bhg nipis yg lebih kurang 40 km sj...... sana sini gununf barapi..... biasa ia malatup/kerual sana munsung gunung barapai yg katabalan nipis sj..... kanapa inda malatup kawasan yg landai rata?

akibat drpd aktiviti2 manusia, kurik sana sini, angkut sana sini, pindah tanah sana sini..... akibatnya keseimbangan plat2 tektonik ini kana kasau bah..... masam itu mija yg panuh barang, patut kita taru barang2 ikut keseimbangan..... masam itu timbangan BN juga dasing..... dlm keseimbangan, kalou kita kasi pinda 1 butir baras pun dr 1 piring ka piring sabalah, inda seimbang sdh..... itu mija pun begitu, apa2 barang yg kita kasi ampai atas mija misti ikut kunsip keseimbangan..... kalou inda, mgkin itu mija masih kuat tp mgkin bila2 akan tabalik..... bila tabalik, barang2 atasnya akan tumbang & akan jatu juga ke lantai......

begitu juga ini plet2 tektonik, pasal sdh pemindahan tanah balaku, putung2 bukit, bulum masuk lg itu puku2 yg kana tabang, barat juga baitu buli sampai be tan2...... maka keseimbangan takasau bah...... kana2 lg di bawah plet2 tektonik ini sasair magma bah yg kerual sana munsung gunung barapi sbg lava...... jd anytime akan tegunsang, bila begunsang, nah gampa bumi balaku..... maka ansurlah sagala2nya...... masa dulu2 jarang butul ini gampa bumi.....

arap kamu pahamlah apa idea sia ni...... kalou perlu, nt sia buli kasi jalas lg.....
nahhh... kompom c gaman ni sigu, hehe. yg sya tau slalunya sigu sja yg suka buat pnerangan pakai prumpamaan. lepas tu, kbnyakan sigu saja yg mao ambil tau org fhm ka tdk apa yg dia ckp, haha... Razz

tapi apa²pun, sya sukung ckpan c gaman ini. tengok tu tsunamipun brlaku akibat gempa bumi juga. sedangkan itu batu yg tdk kena kacau²pun lama² dia jadi rapuh...

itu pndangan kita scra saintifik, tapi kalo tengok d bible, memang hal² semua ini sudah dinubuat awal². brerti, apa yg trjadi d muka bumi sudah trtulis dlm bible. & sharusnya kita yg brada d bumi perlu beringat bwha dunia sudh hmpir ke pghujungnya. adalah lbih baik kalo kita masing² mgambil sdikit masa utk merenung diri kita masing² siapakah kita, apa yg sudah kita lakukan, sudah cukupkah kbaikan² yg kita sudah buat? & yg paling pentg sudahkah kita brtaubat atas ksalahan² & dosa² yg lalu?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Thu Jan 21, 2010 8:08 pm

sigu? hihihihihiiiii...... aduinaaaa sigu pula sia ni...... sia main sakap sj baitu, ada baitu parajalan masa smk dulu2..... tp yg bikin heran, masamana si laa kunun tau yg begitulah style sigu? hihihihiiii, suba bgtau kami sigu laa......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengajaran disebalik bencana ?   Today at 12:14 am

Back to top Go down
 
Pengajaran disebalik bencana ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Education-
Jump to: