To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Baik dan buruk 'play station'

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Baik dan buruk 'play station'   Sat Jan 23, 2010 10:01 pm

kata orang ia boleh merangsang otak kanak2 jadi kreatif ...
ada pula kata , ia buat kanak2 ketagihan main game ..jadi malas , berkubang depan pc ja ..
ada lagi bilang bagus supaya budak2 tidak 'merayau' ..

dulu2 , kita ada main guli , dulu2 kita ada main tembak2 dalam belukar , jadi starring dan penjahat , dulu2 kita ada main lastik burung , pancing ikan karuk di parit dan sawah , panjat pokok , dulu2 kalau ada orang datang kerumah kita malu2 , tapuk dalam bili atau dapur , ..sekarang ?

apa pendapat tuan2 dan puan2 ..adakah kesan dari paly station terhadap semua ini ?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Sun Jan 24, 2010 8:35 am

boleh meransang minda kanak2? ya..mungkin tapi kalau saya ada cucu..saya tidak galakkan. Kalau boleh saya tidak mau cucu saya kenalpun apa itu PS. PS biasanya diurang suka tu timbak2 perang2 buru penjahat...mcm tiada nilai moral langsung.

Pada pendapat saya...biar budak remaja/belia/uncle2 saja yg main PS.. kanak2 inda ngam.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Sun Jan 24, 2010 8:40 am

ko minat playstation ka gaman? ok baitu, jan malu, urang basar pun buli main juga terutama yg bulum kawin.....

mimang enjoylah main tu, suma kalou dapan tv sj mimang inda bagus utk kesihatan....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Sun Jan 24, 2010 8:35 pm

ya jgn maluČ. syapun, ini play station buliČ juga jadi saingan adik sya ini, hehe... Laughing

apa yg sya tengok, bila budakČ pndai main ini play station, dorg cnderung brsikap malas apabila diminta oleh ibu bapa buat krja rumah. krja skulah? hmmmm... jauh skali. kalo buli dorg mao brplay station smpai bosan. tapi buli juga ba tu kalo ibu bapa kasih limit dia punya masa brmain. contohnya tentukan masaČ dorg buli main & tdk buli, tapi ibu bapa tu kena brtegaslah... hehe.

kalo dari segi baik dia pula, ada betul juga boleh merangsang otak kanak2 jadi kreatif. sbb kdgČ ada juga jenis gameČ yg memrlukan kekreatifan & kpantasan dlm membuat kptusan yg tepat dismping mempraktikkan. buli juga bikin pgajaran utk lebih brhatiČ, brdikari, brani mghadapi cabaran & bnyak lagilah. kalo main 2 player lagilah enjoy, hahaaa... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Sun Jan 24, 2010 8:45 pm

dulu, abang sia inda mo bagi mainan pistul sama anak2 lalaki dia, takut buli bg kasan inda bagus..... 1 hari, bila main umban2 bula, lain yg mo kana umban, lari jauh pula itu bula..... rupanya bagus juga itu mainan pistul, buli mambantu budak2 mangana target, mo 'aim'......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Sun Jan 24, 2010 10:40 pm

dulu , permainan anak2 buat kasip , layang2 , gasing ...masih ramaikah anak2 yang tahu cara membuat dan bermain benda2 ini ?

pasal playstation ini , saya memang tidak 'cun' punya ..ada satu dua game ja yang saya pernah cuba main tapi balik2 mati , kana kasi ketawa dan kena ajar lagi oleh anak2 buah , memang sangat jarang bermain , jangankan main playstation ..main daun , main buliat , main gitar pun saya tidak pandai , kalau main organ/ piano bolehlah sikit2 ...seruling pun boleh juga sikit2
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Mon Jan 25, 2010 6:53 am

hehe...main ps mimang saya inda pandai oo... betimbun cd ps anak2 saya pinjam dari kawan tapi satupun saya inda pandai main. timbak2 paling diurang suka. kalu saya, saya cuba2 tu lumba karita tapi baru mula satu selekoh sudah tapalanting.... Very Happy
sa tida beli ps sama budak2 ..main pinjam kawan saja kalau diurang mau main...saya bilang sukuplah main gem pakai komputer saja...lebi kurang juga itu...
yg penting ada main gem.... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Mon Jan 25, 2010 9:51 pm

ada orang bilang PS ini ada meransang otak tertentu kepada budak2 . ini yang saya kurang faham bagaimana ...mangkali sebab saya belum ada anak , itu yang bikin tidak faham mangkali ..

apa yang saya tengok , kebanyakan budak2 yang 'tahi' main PS ...dorang terganggu dalam pembelajaran , dorang lebih mengingati nama2 watak dalam game , habis ja kelas terus tidak sabar2 mau balik bukan apa ...mau main game sampai makan pun kena panggil 3 kali baru datang dapur ,
sebelah malam , dorang tidur lewat sebab masih asyik main game , kadang2 bergaduh adik beradik pasal game punya cerita ...

mengawal ? budak2 memang payah sikit untuk dikawal bermain ...paling2 pun dorang dengar nasihat sehari dua ja , lepas itu main balik ...

di korea selatan , ada sekolah khas pemulihan untuk budak2 yang jadi 'penagih' PS ....ada yang sangat terjejas IQ , ada yang hilang minat dengan buku , hilang selera pergi sekolah , apa yang dia tau cuma game ..game dan game , lebihkurang macam pusat serenti kita disini pula
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 9:47 am

PS dan kaitannya meransang minda kanak2 mungkin ada juga bah tapi mungkin dari segi ransangan utak semata-mata. Tapi kalau asik main gem saja inda guna juga tu utak yg tajam. Kita ibaratkan utak tajam mcm utak komputer. Kalau kita isi komputer dengan video klip yg 'seksi2' saja maka ituuuuuuuu saja la isi dia... Very Happy jadi tida guna juga tu komputer yg berutak tajam kalau dia ingat ituuuuuuuuu saja pasal ituuuuuuuu saja isi dalam memory dia.. Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 11:49 am

perkara game2 ini sebenarnya sudah lama diperkatakan , majoriti berpendapat ia lebih banyak kesan negatif daripada positif ..baik terhadap kanak kecil atau kanak2 sederhana besar, lihat saja kedai2 permainan di shoping kompleks , penuh dengan budak2 ja , entah dari mana dorang dapat duit banyak ...

kalau dirumah pula , kebanyakan tidak ingat belajar , game ..game game siang malam , ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 6:07 pm

kalou bagus, sdh lama karajaan suru buka stesen2 play stesen sana sikul2..... galakkan bapa mama beli lg.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 8:29 pm

tapi rasaČ sepa yg duluČan cipta ni PSP ni ar? mesti dari jepunlah ni yg duluČan buat bnda yg bikin org ktagih. heheee...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 8:54 pm

permainan2 ini sebenarnya juga ada musim dia , musim malap ..musim kemuncak , musim pudar begitulah lebihkurang , dulu2 PS ini satu permainan mewah , orang kaya ja boleh beli tapi sekarang siapa2 pun boleh beli ...melambak sana kedai jual , saya pasti satu masa nanti PS ini akan melalui zaman malap dia , kemudian akan timbul pula satu cara pemainan baru dan alat2 baru yang lebih canggih ..

macam tarian , style pakaian /rambut , perkataan , dsb .....ia cuma bertahan pada masa2 tertentu , kemudian akan ada tarian , lagu , style2 baru ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 11:06 pm

masam itu tarian 'sapel' sikarang, dulu2 manada..... sikarang, sia tingu itu budak2 ramaja, asal bekumpul sj, nah bagagar2 sdh manari sapel.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 11:25 pm

Sekarang pun PS sudah mulai malap bah.. hampir semua remaja sikarang suka melepak (sambil main la) di cc. kurang periksa pula saya main apa diurang sana ..PS juga ka? Lain baini remaja..ada yg memiliki PC di rumahpun mc mau pigi cc...barangkali pasal kawan lah...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 11:30 pm

pasal di rumah inda selisa bah main internet..... inda dpt tingu pilem2 'main bula'..... taulah muda2 ni, asal masuk internet, indada lain, mo tingu main bulaaaaaaa sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Tue Jan 26, 2010 11:42 pm

ya bah... anak saya yg perempuan kadang2 pigi CC juga pasal di rumah inda laju internet.. dan dia bilang sama saya mcm indada kawalan pun.. pasal dia bilang dia pernah tersurf si briteny spear punya gambar bugil .. Jd mana lah tau tu budak2 nakal download sj tanpa kasi papar diskrin ..lapas tu trus save dipendribe kan..? tau sj lah pen drive sikarang kala2 lagi isi 5 CD.


Last edited by Yorut_orut on Wed Jan 27, 2010 10:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Wed Jan 27, 2010 8:09 am

sb kalau di rumah, walau guna streamyx pun & laju, anak2 tetap mahu berinternet di luar sb kalau di rumah terasa ada sedikit halangan... lgpun di luar boleh jumpa kawan2...

apapun, pd pendpt saya, play station tu tdk baik utk anak2 sekolah...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 10:45 am

ya , betul tu puan niche ....saya pasang streamyx dirumah , asal cuti sekolah atau hujung minggu ja ramai anak buah datang rumah main internet , siap bawa liptop masing2 lagi tu , dulu saya kasi ' can' tapi sekarang saya kasi limit sudah , time makan mesti berhenti , seminggu cuma sabtu dan ahad ja , malam sampai pukul 9 ja ...mesti berhenti , kalau tidak liptop saya ambil ...


game ini kalau sesekali main , misalnya seminggu sekali atau cuma hujung minggu bagi saya takpa ....dan kaalu main game pun biarlah dirumah , selamat dan senang dipantau , kalau diluar ...budak2 ini akan berjumpa bermacam ragam perangai kawan2 dia , entah2 dorang pigi tempat lain , isap rokok atau mengurat lagi ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 12:42 pm

barangkali tuan romeo pungut 'duit karan' dari budak2 yg mau
menumpang streamyx tu kan.. Very Happy
Lumayan ka tuan... Laughing
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 2:28 pm

anak2 buah bah tuan ...dorang mau bermanja sama uncle dorang la ni , tapi ankol dorang pulak garang , ha ha ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 3:29 pm

garang & inda dpt dirabut main play station.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 3:54 pm

Kalau saya yg ada strimix ..ada hati juga mau buka cyber haram..hahaha...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 4:00 pm

siapa karani kao nt tuan orut? itu jiran kao yg masi muda?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Thu Jan 28, 2010 4:28 pm

Inda paya pakai karani bah..saya jadi karani + palanggan juga pasal sama-sama main intenet. ... Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Baik dan buruk 'play station'   Today at 1:49 pm

Back to top Go down
 
Baik dan buruk 'play station'
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Education-
Jump to: