To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Microsoft IE vs Mozilla FireFox

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Tue Sep 16, 2008 9:26 pm

apa pendapat yang lain pasal Intinit Expluru vs Mozilla Payopox?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Tue Sep 16, 2008 9:40 pm

mozila payepox masam bagus & lebi laju..... yg siuk dia lagi ada itu anti spyware, laju lg tu scanning..... sdh sia banding2 dua2, mimang mojila payepox laju drpd ie......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Tue Sep 16, 2008 9:44 pm

pukutarap wrote:
mozila payepox masam bagus & lebi laju..... yg siuk dia lagi ada itu anti spyware, laju lg tu scanning..... sdh sia banding2 dua2, mimang mojila payepox laju drpd ie......

saya sedang menguji ni antara kedua2nya.. ada masalah itu payopoks 3, kalau saya mau log in sana www.kadazandusun.my tak boleh...

mau payopoks 2 baru ligat sign in nya he he atau mau IE. Itu payopoks 3 ada bugs bah bilang..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 10:16 am

ekekke..mo jg share pendapat ni..ttg Google chrome..ekeke..
mungkin Google Chrome telah membuka mata team dari Mozilla firefox menyebabkan mereka pun bertungkus lumus untuk memperhebatkan Internet browser mereka sekarang. Memang betul2 bersaing mereka ni, tapi tak tahu lah lama mana Mozilla dapat bertahan. Mungkin last2 nanti akan dibeli oleh Google juga, nda tau la...heheh
Dengan itu Mozilla telah melepaskan pelayar internet terbaru mereka iaitu Firefox 3.1 Beta 1. Pelayar ini menggunakan enjin TraceMonkey JavaScript dan perender Gecko versi 1.9.1. Tracemonkey ini dikatakan lebih 40 kali lebih laju dari enjin sebelumnya iaitu SpiderMonkey. Di mana Google Chrome pula menggunakan enjin yang diberi nama V8,ekek(cam kereta pla kan)...
Versi enjin perender Gecko terbaru ini dikatakan menyokong property tertentu pada CSS 2.1 dan CSS 3. Elemen2 bagi audio dan video bagi HTML 5 untuk masa hadapan juga terlibat. Dan banyak lagi ciri2 lain yang mana boleh dieksplorasi sendiri dengan mendownloadnya dari laman web utama Mozilla.com. Tetapi biasanya versi Beta ini tidak stabil sepenuhnya. Versi penuh yang stabil diberitahu oleh Mozilla mungkin akan dilepaskan pada akhir tahun ini(xtau la agak2 ja cam ahli sihir)ahahhaa.
Jika anda mahu mencuba keupayaannya dan membuat benchmark sendiri, maka anda boleh downloadnya dari laman web Mozilla. Tetapi jika anda tidak mahu kecerewetan dengan pelbagai masalah, maka boleh tunggu hingga ke akhir tahun ini untuk mendownload.
sa sekarang ini tengah ganti2 menggunakan Linux Ubuntu dan Win XP(skrg sa guna win 7 ekek), kerana saya install kedua2nya dalam PC saya ni dengan membuat 2 pilihan boot. Jadi untuk win XP , saya mungkin akan terus menggunakan Google Chrome kerana ianya amat baik sekali di situ. berbanding dengan Mozilla Firefox Tetapi untuk Linux Ubuntu ni, mungkin saya akan mengupgrade kepada Mozilla Firefox terbaru ini. Kerana Google Chrome masih tidak berapa stabil pada platform Linux ini. ...jd pndai2 pilih kio..ekek sa ni peminat setia uncle google=p
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 2:53 pm

Wah..mmg ko pakar dlm web browser ni tuan ranau 86..enjin segala sudah disebut. Sia cuma tau sikit2 enjin sangkut jak hehehe..Mana yg trbaik, sia masih tdk dpt mnilai dgn baik krn sia cuma guna browser iaitu Ie dn Mojilapayooks hihii. Stakat ini, yg sia rasa lbh baik ialah mozilla firefox vers 3.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 3:17 pm

heheh..1 lg mozilla ini sebenarnya kena support oleh google dalam menyokong pencariannya..hehhe..master vs slave..wahahah...masing2 cuba la..sa rasa ie paling teruk..ekekeke
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 7:38 pm

Sia rasapun, ie yg paling teruk..trlalu sensitif, sikit2 putus.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 8:12 pm

Setakat yang saya test gurau2 dengan Google Chrome ni, kelajuan melayari internet boleh tahan laju dari Mozilla, kiranya boleh lah merempit bersama, tetapi ini hanya dari penggunaan saya, lain orang mungkin lain pula keputusannya. Cuma ada juga beberapa kekurangan, contohnya bagi stumbler website StumbleUpon masih tidak dapat stumble dengan Google Chrome ni kerana tidak ada lagi plugin untuk StumbleUpon rasanya ni. Mungkin juga saya tidak tahu cara menginstallnya di Google Chrome ini. Maka jika ada sesiapa yang tahu, harap tolong beritahu di sini yer.
Dari segi rupa dan rekabentuk, Google Chrome menarik dan mungkin ramai kaum wanita yang suka rekabentuk sebegini. Ringkas, kemas, cantik dan padat. Apa yang saya lihat, rekabentuknya ala2 Netscape Navigator, cuma temanya lebih kepada kebiruan di mana Netscape lebih kepada kehitaman.
Penggunaannya pun saya rasa kekok lagi, mungkin kerana baru. Lama2 nanti akan jadi biasa la ni. Tetapi banyak keistimewaan yang dijanjikan oleh Google, seperti menambahkan sekuriti, tab dinamik (dengan mempunyai animasi apabila kita mengalih2 tab ke sebelah dan jika ditarik keluar dari ruangan tab akan menjadi satu tetingkap lain), kekotak URL yang juga menjadi kekotak search (2 dalam 1) dan beberapa lagi. Tetapi banyak juga keistimewaan2 yang dicedok dari pelayar internet lain seperti;
- Sistem tab – telah dimulakan pada IE 8.
- Thumbnail homepage – Telah diasaskan oleh Opera pada Speed dial nya.
- Chrome’s InCognito telah ada dalam IE8 sebagai InPrivate Browsing, dan juga telah ada dalam Safari 3 sebelumnya.
- Omnibar juga telah ada dalam Firefox.
Pendek kata, Google Chrome merangkumkan keistimewaan2 dari pelayar web lain di dalam pelayarnya. Bagi mereka yang menggunakan pelayar Mozilla Firefox, IE dan Opera sebelum ini, boleh lah merasakan ciri2 pada pelayar2 tersebut di dalam Google Chrome sekarang. Dan ditambah lagi dengan rekabentuk ala Netscape Navigator.
Menurut pakcik Google sendiri, pelayar ini boleh mengelakkan berlaku crash semasa mengedit dokumen atau mengarang email. Juga ia dapat dilayari dengan lebih pantas, termasuk javascript pun dapat load dengan lebih pantas dari biasa. Ia juga dilengkapi dengan lebih banyak sekuriti, bagi mengelakkan pelayar mengeksploitasi maklumat pengguna dan mengelakkan malware.
Walaubagaimana pun pelayar ini masih lagi panas dan perlu digunakan lebih lama lagi untuk betul2 mengetahui prestasinya. Sama2 kita lihat nanti sama ada pelayar ini akan bertahan dan akan dapat mengatasi Firefox dan pelayar2 lain atau tidak. Kerana mereka sekarang sedang bersaing dan di dalam dunia kapitalis tiada erti belas kasihan. Yang menang akan berada di atas. Yang penting, kita guna sahaja teknologi yang ada demi kebaikan bersama tetapi tidak bermakna kita perlu mengikut dan mengagung2kan mereka. Saya di sini hanya menyampaikan berita, tidak berniat untuk mengajak anda untuk menggunakannya. Use at your own risk. cheers
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 9:16 pm

Wah terima kasih tuan ranau dengan info2 ini. nampak nya tuan ranau agak mahir dengan perisian Mozilla Payopox. Very Happy
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 9:22 pm

eekkeke..sa sakap apa yg sa tau..sa xtau pn sa sakap jg..supaya ada yg kasi betul..ngeee Very Happy
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Thu Jun 18, 2009 11:00 pm

hebatlah kau ranau86... saya serenderlah kalau pasal ini2 semua... tau guna sj... Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Microsoft IE vs Mozilla FireFox   Today at 2:20 am

Back to top Go down
 
Microsoft IE vs Mozilla FireFox
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: COMPUTER, SOFTWARE & TECHNICAL DISCUSSIONS :: Application & Utilities-
Jump to: