To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Harga Proton Di Arab Saudi

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
MooK
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 161
Age : 33
Location : pin up pin
Registration date : 2009-04-19

PostSubject: Harga Proton Di Arab Saudi   Wed Feb 03, 2010 11:36 pm



Kenapa Proton x jual harga macam d Arab Saudi?
Apa istimewanya orang Arab?

Kata ”Rakyat didahulukan”…..
Kenapa orang Arab lebih diutamakan?

Haaaa…..Jawapannya ialah…..Pemilik Proton di Malaysia semuanya dah kena tipu …..Hahaha

Harga Persona d Saudi = SR 36,100
Harga Gen2 d Saudi = SR 33,600
Harga Waja d Saudi = SR 37,950

1 Saudi Riyal = RM 0.94

Maknanya harga Persona d Saudi = RM 33,934 saja
Maknanya harga Proton Gen2 d Saudi = RM 32,256 saja
Maknanya harga Waja d Saudi = RM 35,673 saja

1 Malaysia bayar RM 66,799.97 untuk 1 Waja di Msia!
RM31,126.97 lebih MAHAL!
Back to top Go down
http://www.keningaukini.com
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 11:11 am

sa punya kereta idaman tu honda civic yg baru...... kalau beli kereta keluaran proton waja dengan harga mcm yg c mook bilang...
Quote :
1 Malaysia bayar RM 66,799.97 untuk 1 Waja di Msia!
RM31,126.97 lebih MAHAL![/code]
............
RUGI besar....

p sana Brunei....ko beli toyota vios baru harga sekitar RM50 ribu ke atas...di malaysia mo RM80 ribu worrrr...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 2:54 pm

deshhh... tdk heranlah... kan PM malaysia trsanarai antara penerima anugerah trtinggi dari arab saudi baru² ni. Laughing Razz
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 3:13 pm

kalau proton mahal di luar negara org inda mau beli bah. tapi kalau proton mahal dalam negeri rakyat terpaksa beli sebab tiada pilihan.. kecuali orang yg berada sanggup beli kereta import yg kerajaan kasi cukai tinggi2 ..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 4:41 pm

nampaknya puan2 sini terlalu cepat membuat andaian negatif gara2 harga proton di saudi , kita tidak tahu apa yang ada dalam kereta itu , adakah sama dengan apa yang ada dalam kereta kita yang dujual disini , ...

perkara ini sudah keluar dalam paper dan dalam berita tv tahun lalu , antara perjanjian perdagangan timbal balik antara proton dengan kerajaan ialah , proton akan dijual dengan harga yang sedemikian TETAPI saudi akan membeli minyak sawit kita dengan harga mahal , di saudi ...dorang sangat perlukan minyak sawit , dorang tidak mahu minyak soya dari barat ,

ini adalah taktik perdagangan , tiada orang berdagang mencari kerugian ....paper yang dikeluarkan ini keluaran bila ? cuba puan2 check balik harga proton di saudi yang terkini berapa ?

di Indonesia , pada mula proton dijual disana , ramai rakyat malaysia bising , kenapa jual dengan harga murah ? masa itu nama proton meletup popular di indon , selang 2, 3 tahun kemudian harga proton disana pun melambung ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 11:23 pm

tp masamana pun, kaloulah butul itu serita, patut di nagara sendiri yg indada sukai kasi murah2 lah bah..... mgkin dr 60k pigi 40k sj...... dgn haraga masam di atas, mimanglah rayat inda satuju..... masam jual sayur manis, sana pelipin kao jual 50sen seikat, sakali sini malasia kana jual rm2..... mimang inda ngamlah..... teingat pula sia papatah, kara sana utan kasi minum susu, anak sendiri di rumah kasi air kusung sj, nah kurus karinglah tinggal tulang jdnya.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 11:32 pm

aina..tarap..tu kara saya mimang gumuk oh..

saya setuju juga panarangan si romeo tu..stategi perniagaan.. walau bagaimanapun kita agak keciwa jika perbandingan harga itu talampau jauh. setida tidanya dekat2 laba pasal dalam negeri sendiri indada sukai...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 11:39 pm

sana arab, waja rm35k, sini malasia rm66k..... mgkin strategi pasaran..... sia kaun sjlah......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 11:49 pm

hehe..sayapun inda tau lah.. talampau jauh beza harga tu yg bikin heran...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Thu Feb 04, 2010 11:54 pm

jauh butul.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 2:07 am

kalau ikut lojik fikiran kita memang begitulah seharusnya ....jual murah2 ja di negara sindiri , jual mahal dinegara lain tidak apa , tetapi sayangnya fikiran dan matlamat para perancang dan ahli strategi luar bukan begitu , apa dalam fikiran dorang tidak sama dengan apa yang kita fikir ..

seorang pengetua , matlamatnya dan fikiranya tidka sama dengan seorang pelajar ...begitulah lebih kurang
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 8:29 am

tuan pkutarap......
SAH...nda syak lagi......
memang si romeo ni sigu.......
terbukti sudah ni.....
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 9:42 am

Mcm saya sukung juga tekaan ko ni monkey... sejak dulu lagi si romeo tidak suka mencemarkan gaya bahasanya. mcm semua perfect bah ayat2 dia. Biasanya guru memang begitu.. bagi example sama murid bogia... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 9:44 am

fuyooo ...sampin c monkey meneka ooo Very Happy
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 10:00 am

Naa... katauan suda si romeo sigu.. (anggap sigu sj laba kan..hehe..)
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 10:21 am

sigu curi tulang bah ni , hari lima masa mengajar tapi boleh pula buka ILSF ....ha ha
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 10:59 am

ya..sigu curi tulang .. Very Happy
Ada juga tu penurih gata tapi hampir 24 pula surf internet... kalau begitu curi apa itu?..
curi kantalan mangkali.... Laughing Laughing
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 11:15 am

wadussss.....caya laaa...main ka ulasan si yorut ni....
tapi mana ko tau tu penurih gatah 24 jam surf???? sa CURIga pula....
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 11:21 am

bukan 24 jam bulat2 bah monkey...HAMPIR2 saja..haha...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 11:33 am

he he , saya diam2 ja ni .....simpan rahsia kawan bah Very Happy
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 4:42 pm

kalau la sini malaysia kasi jual tu kereta mcm di arab harganya muuurah... laku juga ba itu... strategi pasaran juga baitu......

tapi kalau bilang strategi pasaran mo kasi murah di arab then kasi mahal di kg sendiri.. inda ku setuju strategi pasaran begini... ni bukan strategi pasaran tapi strategi mo kasi lemas org negara sendiri saja.

kalau pun pasal minyak kelapa sawit mo jual mahal di arab, apa kana mangana dengan harga kerita sendiri di malaysia?

sia rasa.. ada la ba spek yg berlainan kereta di arab tu dgn kereta di sini ni... yg sia namapk, org arab ni kaya jadi dorang pakai kereta cuma dalam 2-3 tahun sudah tukar.. kalau mahal mana dorang mau tukar balik2, jadi pulangan keuntungan, walaupun harga murah tapi cepat berputar di pasaran, banding dengan di malaysia... buli sampai 20 tahun pun masi pakai.. mo pusing modal macamana kalau lambat kereta terjual! yg murah2 mcm kancil pun sangat jarang org jual apabila sampai 3 taun.. mesit mo lama2 dulu baru mo jual atau recycle balik!

jadi saya ada rasa-rasa yg kereta di arab tu hanya untuk kegunaan 3 thn saja.. lepas tu buli expot balik ke Malaysia!!!! kasi recon.. trus jual macam baru! ni baru la strategi pemasaran!


Last edited by SiokSondri on Fri Feb 05, 2010 5:00 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 4:51 pm

hahaha...kreatif pemikiran ko sioksondiri....
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 7:36 pm

ini pun ada dalam antara strategi perancang ekonomi kita , sebab itu saya cakap tidak ada orang berdagang mahu rugi ...semuanya mahu untung cuma taktik yang membezakan , juga saya sudah cakap kita tidak tahu apa dalam kereta itu , apa 'spek' bilang tuan SS ...

sebelum penghantaran proton bermula , mereka ada perjanjian yang disetujui bersama ...bukan main hantar begitu ja , perjanjian itu pula dikaji dan diteliti oleh kedua belah pihak bukan sehari dua , dan ia melibatkan bukan hanya satu agensi kerajaan tapi beberapa agensi akan berbincang bersama diketuai oleh menteri berkenaan , biasanya akan berlaku situasi 'menang-menang' ,

kita memang sering memusuhi apa yang kita tidak tahu , apapun ini adalah hak kita untuk bersuara atau menyuarakan isi hati ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 11:32 pm

monkey wrote:
tuan pkutarap......
SAH...nda syak lagi......
memang si romeo ni sigu.......
terbukti sudah ni.....
kompom..... yg ini kita ada judu..... sia satuju.....
Yorut_orut wrote:
Mcm saya sukung juga tekaan ko ni monkey... sejak dulu lagi si romeo tidak suka mencemarkan gaya bahasanya. mcm semua perfect bah ayat2 dia. Biasanya guru memang begitu.. bagi example sama murid bogia... Very Happy
patutlah sakapan klas2 sj samua..... panuh tertib & disiplin.....
romeo wrote:
fuyooo ...sampin c monkey meneka ooo Very Happy
si monkey baitu......
Yorut_orut wrote:
Naa... katauan suda si romeo sigu.. (anggap sigu sj laba kan..hehe..)
patutlah dia bilang salalu tarabang sana sini, pigi kurusus, meeting...... dan si gaman sdh kawin baini..... parsayalah kamu kawang2.....
romeo wrote:
sigu curi tulang bah ni , hari lima masa mengajar tapi boleh pula buka ILSF ....ha ha
pangatua bah, di bilik sendiri, manada guru2 lain suka2 masuk bilik pangatua.....
Yorut_orut wrote:
ya..sigu curi tulang .. Very Happy
Ada juga tu penurih gata tapi hampir 24 pula surf internet... kalau begitu curi apa itu?..
curi kantalan mangkali.... Laughing Laughing
hihihiiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Fri Feb 05, 2010 11:33 pm

pasal itu haraga kerita, kalou sana arab buli kasi talampau murah, barmakna sini malasia bulilah juga bah kan..... heran..... heran......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Harga Proton Di Arab Saudi   Today at 4:29 pm

Back to top Go down
 
Harga Proton Di Arab Saudi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: