To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 kasi gugur baby, apa pandapat kamu?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Mon Feb 15, 2010 2:05 pm

tiap hari kita basa di newspaper atau nampak di tb, ada sj urang jumpa baby, ada yg masi idup, ada yg mati, ada yg tinggal tangan..... itu yg kita nampak..... yg kana gugur pun sdh tantu banyak butul..... apa pandapat kamu pasal ini? suba jan kasi lari kumpas ah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Mon Feb 15, 2010 3:05 pm

hehe...awal2 lagi si pukutarap kasi warning jgn kasi lari kumpas..

Tadi saya tingu berita di tv..ada bayi dipercayai anak luar nikah dibakar. Atukoi..betul2 bikin geram, sedih, menyampah, meluat kita mendengarnya.

Kasi gugur anak mimang sesuatu yang inda bagus. Pendapat saya mimang tidak buli begitu. Tapi saya sendiri nak tanya pendapat kawan2 jika pengguran dilakukan pada peringkat awal iaitu ketika umur kandungan kira2 5 -7 hari. Biasa laba kalau ada org yg belum bersedia utk menimang cahaya mata (apa lagi yg belum kawin) risau apabila period lambat 5 - 7 hari...
Back to top Go down
bangkahak
Prebet
Prebet


Number of posts : 22
Registration date : 2010-02-13

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Mon Feb 15, 2010 3:15 pm

org bilang, bila terbentuk sj fetus, nyawa sdh ada... jd bila fikir2 ttg nyawa ni, mcm tdk bagus pula membunuh...
Back to top Go down
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Mon Feb 15, 2010 3:59 pm

Tu labah.kalo tida mau ada anak jangan buat.sampai buat begitu di.gara-gara kasadapan saja mau ingat sampai tida ingat dosa.(halala tuan alpha.kalou sya punya sakap kutur,tulung edit a.)
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Mon Feb 15, 2010 5:01 pm

dari segi apapun ianya salah , dari segi adat apapun tetap brsalah ....dosanya umpama dosa membunuh dan memang membunuh sesunguhnya , ..

satu perbuatan keji , hina , tidak berperikemanusiaan , kejam , zalim ....taraf manusia yg buat demikian adalah lebih hina dari binatang , sedangkan binatang pun sayangkan anaknya ...

manusia2 begini patutnya ditangkap , dipenjara , dihukum setimpal dan sama dengan mereka yang membunuh atau merompak atau menyebabkan kematian orang lain ,

pada yg terlibat , mereka pastinya punya pelbagai alasan , berbagai jawapan ....tidakkah mereka diburu rasa berdosa dan penyesalan seumur hidup atas perbuatan itu ?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Tue Feb 16, 2010 2:16 pm

sampai mati diurang tu rasa basalah..... inda aman idup..... diurang tau, misti lain kali ada balasan menunggu diurang..... abislah......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Tue Feb 16, 2010 3:12 pm

saya kurang pengetahuan tentang kejadian janin , proses tumbesaran dalam rahim dsb ...yg di komen diatas khas untuk mereka yang 'berzina' lalu melahirkan anak luar nikah yang dibuang atau digugurkan setelah cukup sifat ,

bagi kes mereka yg mengugurkan janin semasa berusia beberapa minggu atau hari atas sebab2 kesihatan [bagi yg sudah khawin ] ini isu lain ...ini masih boleh diperdebatkan ,

bagi kes muda mudi yg ' sengaja menelanjurkan diri ' samada mengugurkan janin semasa berusia 1 minggu atau 1 bulan , atau 2 minggu atau 2 bulan , dari satu segi memanglah ianya belum bernyawa dan belum terbentuk sepenuhnya [ umur kandungan difahamkan 4 bulan baru sempurna bentuk wujud manusia ..? ] tetapi ianya tetaplah salah dan berdosa , dia melakukan dua dosa yang berkaitan ..

bagi muda mudi lelaki dan perempuan diluar sana , sayangi diri anda , hidup yg indah jangan dinodai dengan pelbagai warna2 dosa , elakkan semampu mungkin ...
perempuan yang baik untuk lelaki yg baik , lelaki yg jahat untuk perempuan yg jahat ..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Tue Feb 16, 2010 8:28 pm

nasihat yg bagus gaman..... tp sia pikir2, hal ini bukan pula bekurangan tp akan tamba taruk..... kadang2 sia tepikir, kanapa banyak butul urang yg begitu, inda paduli apa akan jd samata2 mo siuk babarapa minit sj..... padahal diurang sadar butul apa risiku.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Tue Feb 16, 2010 8:30 pm

tingu, sikarang ini sadang disakap dlm berita tv3 pasal gugur menggugur ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Wed Feb 17, 2010 7:16 pm

saya ingat aaa ...ini semua pasal sedap punya hal bah tuan PT , benda sedap siapa yg tidak mau ??

masa buat , jangankan dosa ...kena patuk ular pun bukan dia rasa , kena timbak kepala pun dia tidak akan undur , sadap bah ...sadap !

lepas itu baru nangis kono , nyesal konon ..tuiii , lepas tu buat lagi sebab apa ? dia bilang ' buat apa lagi tahan2 ..sudah tiada apa2 '

lepas itu kebuntingan , sekali lagi nyesal konon ...tuii jahanam , nangis kono ..panik punya pasal dia buang ja tu baby macam buang sampah , sialan punya manusia ..pasal apa dia berani buang ? ' bukan kita ja yg buat bah ..ramai lagi org lain yg buat begini ' kepala otak dorang ...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Wed Feb 17, 2010 9:17 pm

hihhiiiiii..... satuju sama kao gaman...... butul2 satuju.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Wed Feb 17, 2010 10:44 pm

malam kelmarin ada kluar isu ini dalam tv3 , masa kena temuramah ...tu perempuan boleh senyum2 lagi , langsung tda rasa nyesal , rasa berdosa , eiii ...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 8:15 am

begini baitu tuan2... bukan semua yg diurang 'tanam' menjadi. kadang2 10 - 20 kali tanam pun indada yg jadi. so..setiap kali diurang tanam, dalam otak diurang berkata, "harap2 tak jadi..harap2 tak jadi". Bila sukup 28-30 hari ..keluar bendira jipun.. sinyum libar diurang. Tanam lagi, lagi, dan lagi..tapi last2 inda keluar sebarang bendira suda. Saat itu baru manyasal lah kunun.
statistik menunjukkan 3 pembuangan bayi setiap hari di seluruh negara tapi bukan semuanya disiarkan dlm media massa...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 8:29 am

macam jadi satu budaya ikut-ikutan , asal ada satu kes berlaku ...tidak lama kemudian akan ada kes lain , lepas itu akan bertambah banyak kes , lagi dan lagi ...kes apa pun ,
kes bunuh diri terjun bangunan , asal dilaporkan dalam media ..pasti akan ada lagi yg cuba mengikut , kes rogol pun begitu , kes 'pramugara yg terlampau' pun begitu , semakin ramai yang rakam aksi sendiri , ..
kes buang bayi , kes rogol budak , kes ragut , mencemar tempat ibadat , bakar bangunan , ...

senario , kepelikan perangai dan sikap masyarakat kita semakin teruk ...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 8:52 am

Maksiat ini meningkat hasil dari perkembangan tiknulugi. Bayangkan kalau 300 ribu remaja, 100 ribu di antaranya menyimpan video 'bagus' dalam hp? Stim tiap2 hari/mlm..isk3.. mcm mana membendung hal ini? vcd xx dibenteras tapi bagaimana dengan xx di hp???... matailah begini... Evil or Very Mad
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 8:47 pm

Cd 'gusti' tidak main sudah zaman ni tuan PT , tu kilang pun nangis gulung tikar tiada orang beli ...
budak2 sekarang tengok Cd pelakon tempatan , sendiri rakam sendiri edar ..gambar sendiri , paluiiii ...

ini yg paling susah mau dibanteras ...
Back to top Go down
taksub
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 101
Age : 41
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 8:51 pm

wa... ada bikin sendiri ka tuan.... mcm pakar betul ni... Laughing
Back to top Go down
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 8:58 pm

romeo wrote:
Cd 'gusti' tidak main sudah zaman ni tuan PT , tu kilang pun nangis gulung tikar tiada orang beli ...
budak2 sekarang tengok Cd pelakon tempatan , sendiri rakam sendiri edar ..gambar sendiri , paluiiii ...

ini yg paling susah mau dibanteras ...
yang bikin heran tu,tida di diurang malu tu kana nampak muka diurang sama barang diurang samua?butul2 palui!
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 9:06 pm

nasip baik kao guna avatar katun agem, kalou pakai gambar butul, mangkali kami kanal kao juga.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 9:18 pm

Ai,rasa masam kanal ka?tida ba.sya baru balajar beforum bah ni.tapi ada juga pengalaman sikit2 beforum di FK (forumkristen.) Very Happy


Last edited by agem on Thu Feb 18, 2010 9:21 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 9:20 pm

ha ha , tuan taksub betul2 tertaksub pasal ni hal oooo ... tuan pun ada bikin juga ka Very Happy
Back to top Go down
taksub
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 101
Age : 41
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 9:22 pm

ha ha... duuulu lain cerita tuan.... Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Thu Feb 18, 2010 9:38 pm

agem wrote:
Ai,rasa masam kanal ka?tida ba.sya baru balajar beforum bah ni.tapi ada juga pengalaman sikit2 beforum di FK (forumkristen.) Very Happy
hihihihiii..... bukan bah, nasip baik kao indada marakam sendiri.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Fri Feb 19, 2010 6:19 am

pukutarap wrote:
agem wrote:
Ai,rasa masam kanal ka?tida ba.sya baru balajar beforum bah ni.tapi ada juga pengalaman sikit2 beforum di FK (forumkristen.) Very Happy
hihihihiii..... bukan bah, nasip baik kao indada marakam sendiri.....
jadi si gaman suka tingulaitu.sampai kanal muka yang buat begitu. Very Happy
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Fri Feb 19, 2010 6:34 pm

pukutarap wrote:
tiap hari kita basa di newspaper atau nampak di tb, ada sj urang jumpa baby, ada yg masi idup, ada yg mati, ada yg tinggal tangan..... itu yg kita nampak..... yg kana gugur pun sdh tantu banyak butul..... apa pandapat kamu pasal ini? suba jan kasi lari kumpas ah.....
pukutarap wrote:
nasip baik kao guna avatar katun agem, kalou pakai gambar butul, mangkali kami kanal kao juga.....

nahhh... tengo, c gaman juga yg duluČan lari kumpas ba. haha... Razz
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: kasi gugur baby, apa pandapat kamu?   Today at 1:56 am

Back to top Go down
 
kasi gugur baby, apa pandapat kamu?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Local Issues-
Jump to: