To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Thu Feb 25, 2010 10:23 pm

biasa hujung2 tahun ada 'mega sale' , maka berpusu2 lah kita memenuhi segala ruang supermarket , hypermarket , dan segala yang sejenis dengannya ...

berebut2 , bersesak2 ....demi mencari sesuatu yang dikehendaki dan disukai , ..

harga murah ..murah murah !! Diskaun 50% , banner pun bukan main hebat sebagai promosi , persoalannya ...benarkah ? jika dibandingkan harga asal , kemudian harga semasa dengan harga terkini , sejauh mana benarnya ?

mungkin tuan2 ada pengalaman , atau pengetahuan sendiri berkenaan perkara ini ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Thu Feb 25, 2010 11:02 pm

pandapat sia, bebulan2 lebi awal atau mgkin 6 bulan awal itu haraga sdh kana kasi naik bah..... sabap diurang sdh pasang strategi, nt ujung taun kasi turun balik haraga sabanar, yg kunun kana sakap diskaun, hihihiiii...... paniaga ni jan haraplah ada banyak diurang yg bagus butul mo kasi turun haraga...... kalou buli, mangkali satakat tingu2 itu barang sj pun sdh diurang minta bayar, nasip baik inda buli begitu.....

suma, apa yg diurang kasi turun haraga ialah barangan makanan..... bukan pasal diurang bagus tp pasal tarpaksa, nt barang makanan expire, inda buli jual sdh..... jd diurang kunun kasi diskaun, tp sabanarnya masi untung basar.... bila mo dakat2 butul sdh expire, barulah diurang kasi diskaun lagi banyak2, yg penting tajual..... tp kalou barangan lain yg inda pandai expire, jan haraplah......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Fri Feb 26, 2010 1:16 am

betul , jarang kita dengar baju , barang dapur seperti kuali , periuk , pinggan dsb ..turun harga , apa yang biasa berlaku ialah barang makanan dalam tin , malah kadang ada yang dijual berkelompk , rm10 empat tin ...!! sedangkan sebelum itu harga dia rm5 setin ..
mungkin setakat ' untuk balik pokok ' , jangan rugi ..mungkin itu pendapat penjual ,

apapun , masyarakat kita jarang membuat kajian atau perbandingan harga , setiapkali ada mega sale ..maka berlumba2lah kita untuk menyerbu , seolah 'berdosa' kalau tidak datang Very Happy

dalam diskaun itu sebenarnya penjual telahpun untung , harga yang ditawarkan adalah lebih tinggi daripada harga sebenar [ harga kilang ] jika dibandingkan dari harga sebelum diskaun memanglah jauh beza dan memang murah , tapi jika dibandingkan dengan harga belian awal , ianya masih mahal ..

kadang2 dorang jujur juga , dorang buat ' jualan penghabisan stok' , Very Happy maknanya stok baru mau datang sudah , stok lama mesti dijual , dapat untung seringgit dua pada sehelai baju atau setin barangan pun masih dikira untung , cuma kita yang teruja ..tanpa fikir terus memajak
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Fri Feb 26, 2010 7:52 am

hahaha...stock clearing saja baitu. kadang2 mau kasi lelong barang yg tidak laku. kasi lelong tapi masih ada untung sikit. bagi barang yg bagus mcm si tarap cakap diurang singaja kasi tulis harga asal tinggi2 baru kasi diskaun kunun....
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Fri Feb 26, 2010 11:41 am

itu parkataan 'jualan panghabisan stok' sj pun sdh 1 strategi kasi promosi barangan bah..... sabap bila kita nampak ini parkataan, turus utak kita masam tatarik, sabap masa inilah kita akan mambali banyak2 takut kahabisan kunun..... kita pigi masuk ari ini mambali, barang sikit sdh, bisuk2 balik pigi tingu, aduinaaaaa banyak sdh balik..... minggu dapan pigi lagi, barangan banyak balik, hihihihiiiii..... sanyum2 itu tokeh sana upis dia, tingu panuh sasak butul urang ramai mambali..... dlm stor dia, antah ada barapa kontena barang2 stok yg akan kana kasi kerual malam nt supaya bisuk banyak balik sdh.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Fri Feb 26, 2010 1:11 pm

hehe..betul juga tu..kadang2 touki bilang mau abis stok sudah padahal masih banyak. Namun mimang ada juga yg butul2 mau kasi clear stok tapi cuma barang2 yg tidak laku...
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Fri Feb 26, 2010 8:39 pm

syapun trfikir biar betul tauke˛ kadai kasih discount bnyak˛ ni. bila sya tengo tu brg˛ dia, ada yg mcm ngam, ada yg mcm tdk ngam. kalo kita selalu msuk kadai tu mgkin bulilah kita dpt bandingkan. kalo sbelum tu hrga dia mimang mcm tu, masa sales knon hrga dia masih mcm tu & ada discount lagi, mgkin betul jugalah. tapi kalo kadai yg mula˛ hrga dia murah, tapi bila musim sales dorg kasih tinggi hrga lepas tu tulis smpai 70% discount, tu mimang trick busines punya tu.
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Fri Feb 26, 2010 9:03 pm

mgki betul juga idea kamu, mgkin awal tahun harga batangan sdh dinaikkan awal2... sampai masa hujung tahun, konon ada mega sale, ada diskaun lg... padahal patut harga semasa mega sale lah harga dr awal tahun... itupun masih untung besar tu...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Sat Feb 27, 2010 11:26 am

kalau dorang kasi diskaun 70% itu periuk , itu enjin bot, simen , bata, kereta, lori , zink , kan bagus .....
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Sat Feb 27, 2010 1:28 pm

kalou 1 barang haraga kilangnya rm10, masuk sj kadai sdh kana jek pigi rm100..... ujung taun kunun mega sale kasi lilung 50% diskaun, haraga tinggal rm50..... di kapala kita, fuhhhh...... diskaun 50%, banyak tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Sat Feb 27, 2010 3:02 pm

dulu-duuuuuuuuulu saya pernah keraja di kadai jual alat ganti kereta. setiap barang diurang kasi naik harga hampir 100% dari harga pokok. ertinya jika harga pokok seunit clutch lining RM80..tauki suru kami darab 100% = RM160. Ini kerana peniaga mau cover sewa kedai, gaji pekerja, kos itu ini, dan tentulah mau untung.
Tentu org bertanya kenapa barang makan tidak ada diskaun? sebab barang makanan dikawal harganya. Begitu juga dengan perkakas utk bikin rumah spt simen, zing, bata, dll
barang2 ini ada kawalan harga. Tapi barang2 spt pakaian, perabot, spare part kenderaan..mimang tiada kawalan. suka hati diuranglah asalkan tidak begitu ketara beza antara kedai2 lain.
sebenarnya semua peniaga ada pakatan mengenai harga. pakatan itu mudah saja iaitu setiap barangan kasi naik 100%. puratanya 100% tapi ada jg barang yg dikasi naik sampai 150% spt alat ganti yg sukar didapati. Peniaga tidak perlu tinjau kedai sesama peniaga untuk memastikan berapa harga diurang jual Brake lining proton saga dan sebagainya sebab sudah dipersetujui matematiknya iaitu darab 100%.
Begitulah kira2nya. sebab itu jgn kita hairan mengapa penjual alat ganti kereta, perabot, dan pakaian boleh kaya walaupun pelanggan yg datang bukan seperti pelanggan super market atau kedai2 runcit. Kedai runcit dan supermarket jadi kaya kerana ramai pembeli (banyak jualan). Manakala peniaga spare part jadi kaya kerana mengaut keuntungan tinggi walaupun pelanggan tak seramai pelanggan kedai runcit atau supermarket.

P/s. bukan 100% tepat info si orut ini tapi lebi kurang begitulah...Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Sun Feb 28, 2010 12:29 pm

masuk akal juga tuan orut..... tp mmg sia dingar jual2 hardware / parts kerita ni mmg sangat sangat sangat menguntngkan.... jd siapa2 mo bisnes, suba pikir utk bisnes ini......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Sun Feb 28, 2010 1:21 pm

mau jual spare parts mesti pandai order sendiri dari jipun/malaya. kalau kita beli spare part dari peniaga cina matai lah pasal paling2 diurang kasi special price (dealer price kunun). Sebenarnya org kitapun boleh berniaga spare parts tapi mesti mendapat kepercayaan dari pembekal dulu. Semua barangan yg dibeli dari malaya atau jipun sebenarnya diurang tidak bayar cash. Misalnya kalau diurang order barang dengan hagra RM10,000.. Hutang saja itu. Tiap bulan bayar sikit2..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?   Today at 9:48 pm

Back to top Go down
 
Sejauh mana benarnya 'Diskaun" ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Forum :: New Members Introduction-
Jump to: