To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 butulkah pederal mo tulung sabah?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Feb 28, 2010 1:47 pm

1. masalah pti yg inda abis2
2. ic prujik yg masam mo kana kasi tapuk
3. rotation katua menteri yg butul2 'mangaringkan' duit sabah
4. sukai 2 kali sawit di sabah sj
5. haraga barangan yg jauh lebi mahal dr tampat lain
6. sabah yg mangkali paling kaya dulu kini paling miskin sini malasia
7. elaun samananjung sini sabah tinggi butul tp sabahan di samananjung pula, aduinaaa.....
8. ......

sabagai rayat sabah, mimang sia merungut pasal ini..... takan sia sanyum2 sj manganggap adalah bah tujuan baik pederal buat begitu...... si anipah & si gapur pun parna merungut...... yg inda parna merungut, siapa tu ah? atau tanam sj dlm pikiran, bukan sanang juga bah pederal mo kasi puas ati samua negeri2...... dan diam2 sjlah menunggu durian jatu dr langit.....?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Feb 28, 2010 4:41 pm

butulkah pederal mo tulung sabah?

Inda butul. Adakah pederal tulung sabah? sebenarnya sabah lah yg tulung pederal kerana sabah adalah lubuk emas pederal sama seperti sarawak.
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Feb 28, 2010 6:26 pm

ya betullah... kta tengok siapa yg perlu siapa... sabah sarawak adalah fix deposit bn, tiada sabah sarawak, tumbanglah bn... mmg banyak ketidakseimbangan yg berlaku... negeri2 lain mcmana? adakah rungutan durang sama federal? ya, sarawak pula bgmana?
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Feb 28, 2010 10:13 pm

kalau kita cakap Federal tidak tolong sabah , macam tidak adil juga bah ...seolah kita menafikan segala yang kerajaan buat disabah selama ini , federal ? bukankah bermakna kerajaan pusat ...?

yang buat UMS , yang buat jalanraya persekutuan , yang buat hospital , buat sekolah , kem2 tentera , quaters polis/bomba/Jkr , pelabuhan , Airport , dan sebagainya adalah Federal melalui jabatan masing2 ,


Tapi kalau kita cakap pertolongan dari Federal untuk Sabah masih belum mencukupi ...itu betul , bermakna kita tidak menafikan bantuan dari Federal cuma 'tidak mencukupi' , banyak lagi yang perlu mereka lakukan untuk kita agar sebanding dan setaraf dengan negeri2 lain di Malaysia , sesuai dengan keadaan dan tuntutan semasa ..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Mon Mar 01, 2010 11:55 am

hehe..saya dari kem pembangkang kunun-kununlah... Very Happy
tulung yg betul2 tulung mimang indada bah. Bila kita sakap pasal 'tulung' itu bererti tidak mengharapkan balasan sebaliknya kita kena pakai tenaga empat kerat kita...atau kita keluarkan wang ringgit utk tulung org tanpa minta bayar balik. itu lah yg namanya tulung. Adakah kerajaan pusat buat begitu kepada sabah?

UMS (terima kasih kepada federal kerana bagi UMS).. Sekolah, hospital, balai polis, kem tentera, jalan raya, dll yg di bawah federal adalah di bawah kuasa federal dan sudah menjadi tanggungjawab federal untuk membangun/membinanya. Jadi misalnya kalau federal bikin jalanraya..adakah itu bererti federal tolong sabah? bukankah federal juga yg pungut cukai jalan? senang cerita.. mana yg lebih banyak, duit yg federal dapat dari sabah (termsauk hasil petroleum) atau duit yg federal belanjakan untuk sabah? Ini kamurang kena kasi faham sama saya pasal saya betul2 inda faham hal ini. Selama ini saya pikir federal dapat lebih banyak...betulkan saya... Cool
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Mon Mar 01, 2010 1:49 pm

bah , konon2 kita ahli panel lah , forum perdana TV1 ... Very Happy

'tidak tolong ' dan 'tolong betul2' , ini dua isu yang kita bincangkan , adakah kita menganggap federal tidak tolong atau tidak betul2 tolong ? ataukah bermakna kita menganggap federal tolong main2 ja ? langsung tidak tolong walau secebis pun ?

kerajaan sudah menunaikan 'sebahagian' tanggungjawabnya pada sabah , dalam masa yg sama masih ada yang perlu dan belum ditunaikan , tanggungjawab yang lain adalah atas bahu kerajaan negeri dan kita rakyat sabah sendiri , kita tidak boleh bergantung sepenuhnya dari 0 - 10 pada kerajaan persekutuan ,

balasannya ? kerajaan cuma mahu kita memahami situasi yang kerajaan hadapi , situasi ekonomi dan isu2 semasa yang berkaitan , kerajaan cuma mahu kita sedar dan menghargai apa yang telah diberikan , jadi warganega yang baik dan setia , perkara baik yang kerajaan buat kita kena sokong , kesilapan2 kerajaan kita berhak untuk bersuara menegur ..

kerajaan tidak mampu memberi segalanya dengan percuma , cukai harus ada sebagai pusingan modal pada projek2 kerajaan yang lain , biasiswa/pinjaman diberikan tapi harus dibayar selepas berkerja sebagaimana syarat awal , begitu juga dengan perkara2 yang lain , cukai adalah salah satu sumber pendapatan kerajaan , cukai pintu ..cukai perjudian , cukai tanah , saman kenderaan , dan sebagainya ,
tiada satu pun negara didunia yang free segalanya , US dan UK negara2 maju tapi masih mengenakan cukai ..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Mon Mar 01, 2010 2:06 pm

seni pemerintahan dan pentadbiran malaysia , antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri/ kerajaan tempatan ...masing2 ada tanggungjawab dan peranan , pembahagian tugas dan tanggungjawab yang dipersetujui sejak dahulu , sebagai contoh jalanraya disabah adalah berbeza statusnya , ada yang berstatus jalanraya persekutuan , jalanraya negeri ..
untuk jalanraya persekutuan , ia adalah tanggungjawab kerajaan pusat ..untuk jalanraya negeri ia dibawah tanggungjawab kerajaan sabah , cuma kita kadang2 keliru dan tidak tahu untuk membezakan ,

kerajaan pusat sudah tolong buat bermacam prasarana , [ dan masih banyak yg kita perlukan ...] segala ladang , pelancongan , sektor pendidikan , keselamatan , perkilangan , pengangkutan laut dan udara , semuanya memberikan peluang2 pekerjaan dan kemudahan pada rakyat sabah ,
kemudahan sudah dibagi , peluang sudah ada ...terpulang pada kita bagaimana untuk menempatkan diri , jangan salahkan kerajaan apabila kita gagal kerana orang lain berjaya ,

pun demikian , kita mengakui masih banyak yang kerajaan pusat perlu lakukan untuk sabah , keadaan sudah berubah dan semakin banyak keperluan2 baru yang mustahak , semakin banyak kemudahan2 asas yang diperlukan sesuai dengan corak penempatan , corak kehidupan semasa ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Mon Mar 01, 2010 5:51 pm

pukutarap. wrote:
1. masalah pti yg inda abis2
2. ic prujik yg masam mo kana kasi tapuk
3. rotation katua menteri yg butul2 'mangaringkan' duit sabah
4. sukai 2 kali sawit di sabah sj
5. haraga barangan yg jauh lebi mahal dr tampat lain
6. sabah yg mangkali paling kaya dulu kini paling miskin sini malasia
7. elaun samananjung sini sabah tinggi butul tp sabahan di samananjung pula, aduinaaa.....
8. ......

sabagai rayat sabah, mimang sia merungut pasal ini..... takan sia sanyum2 sj manganggap adalah bah tujuan baik pederal buat begitu...... si anipah & si gapur pun parna merungut...... yg inda parna merungut, siapa tu ah? atau tanam sj dlm pikiran, bukan sanang juga bah pederal mo kasi puas ati samua negeri2...... dan diam2 sjlah menunggu durian jatu dr langit.....?
sia akui mimang pederal ada tulung sabahlah..... jaraya, huspital, sikulah...... itu sdh mimang tgjawap diurang, kalou itupun inda buli buat, inda payalah jd pederal...... masam ibubapa bah, tgjwp kasi makan, sikul, baju sama anak2...... kalou inda buli, jgn jd ibubapa...... jd itu bukan tulung, itu tgjawap...... mau inda mau, misti buat.....

tp, masamana hal2 di atas, no.1,2,4,5,6,7......? no.1,2 yg paling kritikal dan sdh bejuta taun tp masi indada panalasaian..... bila ada usul sana palimen utk siasatan lebi mandalam, karajaan rejek pula...... masam sia yg kompungan ni mimanglah akan tepikir yg bukan2..... atau mgkin butul..... apa panjalasan karajaan utk ini? bukti ada, kerisauan ada, ansaman kasalamatan ada, kanapa masam mo kasi ilang sj ini serita? jgn pula karajaan sakap, "hal ini mimang sdh lama kana kaji..... bukan sanang mo kasi salasai, banyak pihak akan telibat, masam2 prusis, jan pikir karajaan indada buat apa2, karajaan pun sadar akan kerisauan rayat......" dan pd taun 2050, jawapan standard begini masi kita dingar, inda basi2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Wed Mar 03, 2010 6:41 pm

masalah 1 & 2 itu yg saya betul2 geram. kerajaan negeri indada power untuk kasi selasai masalah itu. pulis, tentera, imigresen semua di bawah kuasa federal. Kalau federal tiada political will utk kasi salasai ini hal...sampai 2050 pun kes ini inda salasai, malah inda buli salasai sudah. semua PTI akan jadi warga negara yg sah.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Thu Mar 04, 2010 10:59 am

Saya puji butul cara kamu berforum ni. ada point2 yg bagus..matang dan bersifat akademik. cuma kelihatan seperti 2 vs 1 ni.

romeo vs PT dan yorut.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Thu Mar 04, 2010 11:34 am

alphawaves wrote:
Saya puji butul cara kamu berforum ni. ada point2 yg bagus..matang dan bersifat akademik. cuma kelihatan seperti 2 vs 1 ni.

romeo vs PT dan yorut.
Romeo pun benci pti bah tuan alpha cuma dia tidak begitu menuding jari kepada kerajaan.. itu yg saya fahami dari post dia tu.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Thu Mar 04, 2010 1:23 pm

ini PTI , tangkap hantar ...tangkap hantar , hantar balik 1 ribu masuk lagi 1 ribu , memang bikin panas bikin peniing kepala ...saya rasa ada dua masalah utama disini ,

pertama , dinegara dorang tidak semewah disabah , peluang pekerjaan disini banyak , duit senang dapat , tiada perang tiada tembak2 , ini yang buat dorang ghairah dan suka masuk , menetap disini ..beberapa orang pilipin yg pernah sya bercakap , dia bilang ' orang gila ja yg mau balik pilipin , sana matiii ....tiada kerja , tiada apa2 , sini sabah macam syurga [semua ada dan aman ]' maknanya tarikan ekonomi faktor utama ,

kedua , kedudukan geografi yg terlalu dekat , walau berdayung sekalipun ...dalam masa sehari akan sampai di Cagayan , lautan yg luas dan pulau2 yg menawarkan perlindungan pada PTI , pernah seorang anggota elit keselamatan berkata ' walau setiap diri anggota polis, tentera , APMM dan marin berbaris berpegang tangan jadi pagar pada setiap inci sempadan kita , masih tidak mampu menutupi segala ruang2 masuk ' bermkna perairan kita terlalu luas untuk dikawal , sedangkan US yang punya unit khas kawalan sempadan pun tidak mampu mengekang kemasukan pendatang dari Mexico didaratan , dengan dibantu oleh segala teknologi canggih ,

ketiga , bantuan , kerjasama dari orang dalam , samada bantuan dari orang tempatan atau daripada PTI yg sudah lama menetap disabah , saudara2 mereka pasti membantu , bantu cari tempat tinggal dan pekerjaan , malah menolong sembunyikan pesalah jenayah yg diburu polis ,
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Thu Mar 04, 2010 7:31 pm

satu2nya cara ialah jgn kasi sanang tu pti sini...salalu buat operasi ..yg kena tangkap jgn kasi makanan bagus2 asal jgn mati.. kasi tinggal dalam bangunan yg serba kurang..misalnya bekalan letrik cuma 12 jam..air dicatu. peniaga2 cd haram, ruku haram tangkap semua.. asal nampak pti jahit kasut, jual bahai, jual jam tirun, hp tiruan tangkap saja. rampas semua barang jualan. mudah2an diurang rasa sabah mcm neraka...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Thu Mar 04, 2010 7:44 pm

bagus kalou begitu..... tp karajaan kita lain, mangkali pasal tabiat supan santun menghurmat tatamu..... sin sabah, pti kana layan bagus2, inda kana kasi takut2 mo tangkap kunun..... sabap tu diurang linggang kangkung sj jalan2 sana kadai..... buli jual2 ruku lg, ikan bom, jual2 pakaian rombengan, draiber bas, kundaktor, sabung..... dingan keselisaan begini, manalah diurang mo balik nagara asal..... kalou kana telipon sudara diurang apa kabar, "aduinaaaa..... sihat kami di sini, itu pulis bagus2 samua, karajaan pun bagus..... lumayan oo pandapatan kami tiap ari..... takut? hihihihihiiii sini inda bikin takut lansung, ok bah sini, itu pulis pun buli buat kawan, ikut basabung ayam lagi..... bah kamu aturlah, ada tu bot mo dtg sini minggu dapan, kamu kasi kompom awal2 itu bot, dtg sj, nt sia tunggu kamu sana..... tampat tinggal jan risau..... pulis? hihihiiii jan risaulah, sia jamin indada pulis menunggu kamu sana pantai....."
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Thu Mar 04, 2010 7:55 pm

dialog pti yg ko kasi bold itu mimang masuk akal..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Fri Mar 05, 2010 1:56 am

penempatan PTI , jabatan tanah sepatutnya ambil tindakan , mereka berkuasa merobohkan setinggan yg ada ...
PTI bisnes , penjual kecil tepi jalan ..DBKK patut ambil tndakan rampas barangan , mereka berkuasa melakukannya
PTI ada lesen memandu , JPJ punya tanggungjawab ........kurang pasti samada wujud undang2 melarang PTI ambil lesen memandu ,, atau melarang PTI memiliki kenderaan sendiri ..


PTI curi letrik , SESB punya kerja ...ptong bekalan elektrik atau potong sambungan wayar haram oleh setinggan , mana boleh dorang guna letrik free tiada bil bulanan ,
PTI buat penempatan dikampung2 , JKKK dan orang kampung boleh buat tindakan , buat satu jawatankuasa bertindak , satu suara kata kami tidak mah kampung kami ada penempatan haram ..

semua kita ada tanggungjawab , semua kita ada peranan ...kita tidak boleh menyalahkan PTI sepenuhnya sedangkan kita sendiri cuma mampu bercakap tanpa sebarang tindakan , menyalahkan kerajaan sepenuhnya juga tidak tepat , kerajaan itu dibentuk dari rakyat , oleh suara rakyat dan kepada rakyat ,

kerja PTI ialah 'bagaimana untuk terus hidup dan tinggal disini ' kerja kita pula ialah ' bagaimana mengurangkan atau menghapuskan ' kemasukan , kehadiran PTI disabah [b]
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Fri Mar 05, 2010 5:11 pm

paranan karajaan pula kasi simpati..... kalou rumah2 pti tabakar angus, bagi bantuan jing papan paku baras...... kalou inda, nt nama inda bagus di antarabansa...... kalou tabakar rumah2 di kg2 tampatan, aduinaaaaa punya serewet mo minta bantuan, isi burang itu ini..... lapas 6 bulan baru tau lulus ka inda...... kanapaitu? mangkali pasal kalou tabakar sana rumah2 pti, kana liputan kamira tv3, itu yb2 suka mo tamasuk berita..... kalou tabakar di kg2, manada masuk tv3...... pandai yb2 sari paluang menunjul diri.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Fri Mar 05, 2010 8:12 pm

orang tempatan tidaklah terpinggir , kalau terjadi kebakaran pasti akan ada bantuan juga ...malahan akan ditapis , PTI atau yang tidak dapat dipastikan sebagai orang tempatan tidak diterima sebagai layak , ini kerja jabatan kebajikan dan jabatan ketua menteri , disamping bantuan kecemasan pelbagai bentuk ..

cuma , apabila terjadi kebakaran pada penempatan PTi ...akan sangat ketara apabila dihulurkan bantuan apapun , orang tepatan akan bertanya 'kenapa harus mereka dibantu ..? '

tidak dapat dipastikan , adakah bantuan kepada mereka itu sebagai bantuan perikemanusiaan semata2 , atau bantuan sebagai seorang rakyat malaysia yg tidk sah ?

apapun , banyak 'kebakaran' yang kita nanti2kan , sebagimana yang berlaku di sandakan area Sim2 , kebakaran pelik telah 'terjadi' atau 'dijadikan' , selepas kebakaran ..tempat tersebut dipagar oleh pihak berkuasa dan dilarang mendirikan sebarang bangunan , akhirnya pihak berkuasa tempatan menjadikan ia sebagai kawasan industri ,
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Fri Mar 05, 2010 11:33 pm

aisbuk sana tawau, bdc sana sandakang, gaya sana kk, kunak, panji sana LD..... inda lama kana taluklah ini sabah dgn karabat2 sultan sulu & bambang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sat Mar 06, 2010 2:27 am

bukan itu ja , dalam fail imigresen terdapat lebih dari 20 penempatan besar PTI disabah ...dalam setiap penempatan itu penduduknya sering bertukar ganti , sering berpindah dan dihganti oleh orang lain ,

penempatan2 ini sudah dikenal pasti dan pihak berkuasa sering mengempur ..tapi setiapkali digempur , mereka cuma hilang sekejap kemudian akan datang balik membuat koloni , ..

penempatan2 seperti BDC sandakan dan yang sebagainya , penduduk disana bukan semuanya PTI ..ada orang tempatan yang menyelit ikut campur [beberapa rumah ] tapi yg pasti kebanyakan PTI yg tinggal disana sudah lama , sudah beranak pinak , yg bercucu cicit pun ada , maknanya ...kita sudah tersilap dan terlalai sekian lama , pihak berkuasa ? entahlah ..susah mau cakap

kalau ngikut adat kuning , bakar ja tempat2 begitu ...peduli apa !! lepas itu kasi pagar , kasi maju , buat projek lain ..PTI terpulanglah mau tinggal dimana , tinggal atas perahu pun lagi bagus ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sat Mar 06, 2010 3:01 pm

jan haraplah buli buat itu adat kuning kao gaman..... kalou kao dpt buatpun, banyak yb2 munsul bg bantuan jing pakaian papan baras duit..... 2 taun lalu ada kabakaran sana tamparuli, babarapa rumah urang kg, sampai sikarang bulum siap, kunun itupun ada babarapa tuan punya rumah yg tabakar inda lulus bantuan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sat Mar 06, 2010 3:27 pm

entahlah , saya perasan mana2 kawasan dusun begitulah keadaannya tuan PT ...Tamparuli , Tambunan , Tenom , Keningau , Telupid , macam tidak berapa diambil perhatian pasal bantuan , mungkin dorang bilang 'buat apa tolong ..dusun banyak harta , dusun jangan dikasi manja , kompom pilihanraya dia undi kita juga tu ' [b]
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Mar 07, 2010 12:16 am

atau..... dusun sanang di susun..... janji sikit2, hihihihiii diam sdh diurang tu..... susa2, kasi gula2 sikit, atukoiiiiii histaria sdh diurang tu hepi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Mar 07, 2010 2:08 am

atau dusun itu manusia lembut hati , pemaaf ...tidak berdendam , simpatinya melimpah-limpah , pemurahnya tiada noktah , mengalah sentiasa , ...
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Sun Mar 07, 2010 1:48 pm

mengalah dan terus mengalah... bangga dianggap bangsa yg baik, pemaaf, lembut hati & sopan tp kehilangan segala2... apa faedah?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: butulkah pederal mo tulung sabah?   Today at 5:52 pm

Back to top Go down
 
butulkah pederal mo tulung sabah?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: