To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 mana sudah artis2 kita yg dulu2?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Tue Mar 09, 2010 5:41 pm

serita pasal mujik, tepikir pula sia pasal artis2 panyanyi2 kita yg dulu2.... mana sdh diurang ah? masam si justin lusah, molly alina mojinggol.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 2:17 am

si molly seangkatan sama ko ka pukutarap?... dia salalu beduet sama donny tu kan? saya pikir diurang masing2 sibuk layan cucu bah... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 2:51 am

dorang c molly , justin lusah dan yg lain2 itu tua sudah sekarang ....umur dalam 50an sudah , ada yg sudah bercucu pun ..

dimana akhirnya dunia seorang artis ? adakah kerjaya artis menjanjikan kemewahan ....atau pendapatan yg baik ?

kenapa agaknya ramai orang muda2 berlumba2 jadi artis ? ada pencen atau kwsp mangkali ...atau bonus 3 bulan dalam setahun Very Happy
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 9:24 am

aiyar...satu pun sa nda kenal...sa kenal tu lagu durang saja pasal aki sa suka btul pasang....
kalau pasang lagu org putih dia bilang ' apa pasang lagu urang ni, nina( moyang) kamurang bukan orang putih...kakakaka...mum sa pula minat si justin lusah..sama yg suda mati ekseden tu...entha sapa laa tapi ada dua org sumandak dia yg sa ingat nama dia edith....mum sa sebut2 tu..entah pa pa la...tapi sa sendri pun lebih suka dengar lagu dusun dulu2 daripada yg ada sekarang...keluar muzik dia ala2 pop, ballad tiba2 bahasa yg keluar dusun...arrrrrrrggghhh..mataiii..bukan tidak bule ada pembaharuan tapi sa suka yg asli..apa lagi lagu dusun rap.....sepa tu..ci atama..( sori la kalau ada sodara2 dia masuk sini ah)..suda la kuning rambut...baju pun macm tu stail penyanyi hip hop yg oitom mcm si lil wayne...kapisaaaannnn.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 10:17 am

sama saja kita ini monkey. Sayapun inda suka lagu dusun contemporary. Identiti utama lagu dusun ini ialah rentak sumazau.. tapi joget pun buli jugalah. rentak slow2 tu ok juga tapi guna major cord saja la. kalau talampau banyak minor cord maka hilang suda ciri2 irama dusunnya.
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 11:53 am

senang bah klau main utk gitar bassist dia tuan yorut...dia pnya dung...dung...dung...sound tu syiok dengar terutama kalau yg slow punya beat...apa lagi kalau lagu joget dusun...tidak sma mcm tu joget malayu.....joget dusun ni, kalau sa dingar..macm kaki sa pndai mo bergerak2 tapping sendiri....
tiada kah koleksi muzik tradisional kdm di kadai2 kaset/cd...kalau ramai sdah beliau2 yg mahir main tu tanggungak kah, sompoton ka, kulintangan , apa lagi tu gong,,,,nanti generasi yg akan datang tidak tau apa worr...dulu sa ada ikut tu kursus muzik tempatan( masa masih belajar la)...kami rasa, kami main dengan beat yg betul..'tune' yg btul sudah tapi tu instruktor kami ckp belum cukup lagi...adeiiiii....tu lagu utk sumazau papar tu bah...itu baru satu...kapisaaan
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 12:13 pm

sayang bah kan kalau musik tradisi pupus... saya tau pukulan gong (rentak sumazau) dari gong no.1 - no.6 tapi anak2?? susah..inda berminat belajar langsung. bila ada kenduri kawin (ada pukul gong) baru kunun diurang barabut-rabut mau pukul gong..tapi rentak/bunyi/irama dia?? kling, klung, klang, tung, klang, kling, tung, klang, kling..hehe..giling kapala si aki..sumbang trus sazau si odu ..hahhaa... Laughing Laughing
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 1:30 pm

kalau saya , memang sangat kurang pasal muzik dan lagu ni ...gong cuma tahu pukul 2,3 biji ja , tapi kalau seruling bolehlah sikit , sama keyboard ...kira cukup makan ja
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Wed Mar 10, 2010 7:47 pm

tdk pasti di mana berakhirnya artis2 lama tempatan... tp sdh tentu kita mengharapkan yg terbaik utk mereka... dan betul, biasanya artis2 tempatan ni tenggelam begitu shj.. generasi baru pula kurang betul yg berminat dgn muzik2 lama.. semua seakan2 terikut muzik2 luar spt rap...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Thu Mar 11, 2010 12:54 pm

pasal muzik , saya pening kepala dengar muzik generasi baru yang entah apa2 ...tidak faham apa dia cakap , dengar yo yo ja ..

menari lompat tiarap , terkedek2 macam itik balik petang , sekejap kepala dibawah ..sekejap badan senget , haiyaa ..
dalam kereta cuma pasang Cd lagu2 lama seperti shidee , Jamal ..Ibnor rizal dsb , itu pun pasang pelan2 ja

untuk lagu tempatan , susah mau cari Cd dorng ...
Back to top Go down
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Thu Mar 11, 2010 7:07 pm

monkey wrote:
aiyar...satu pun sa nda kenal...sa kenal tu lagu durang saja pasal aki sa suka btul pasang....
kalau pasang lagu org putih dia bilang ' apa pasang lagu urang ni, nina( moyang) kamurang bukan orang putih...kakakaka...mum sa pula minat si justin lusah..sama yg suda mati ekseden tu...entha sapa laa tapi ada dua org sumandak dia yg sa ingat nama dia edith....mum sa sebut2 tu..entah pa pa la...tapi sa sendri pun lebih suka dengar lagu dusun dulu2 daripada yg ada sekarang...keluar muzik dia ala2 pop, ballad tiba2 bahasa yg keluar dusun...arrrrrrrggghhh..mataiii..bukan tidak bule ada pembaharuan tapi sa suka yg asli..apa lagi lagu dusun rap.....sepa tu..ci atama..( sori la kalau ada sodara2 dia masuk sini ah)..suda la kuning rambut...baju pun macm tu stail penyanyi hip hop yg oitom mcm si lil wayne...kapisaaaannnn.
si john gaisah bah tu.kan?anak2 dia si ester,si edith sama si aldro.si aldro sikarang pun panyanyi sudah juga.tapi sya tida barani la mo komen. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Thu Mar 11, 2010 7:19 pm

mangkali inda lama munsul lagu dusun rantak sapol..... atau mangkali ada sdh.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Thu Mar 11, 2010 7:26 pm

Asal po jangan munsul irama gothik. Very Happy kalou ada,haiya!bagus dangar mogondi. Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Thu Mar 11, 2010 9:54 pm

penyanyi dusun pun mengalami masalah yang sama dengan penyanyi2 dari malaya , buat lagu syok sendiri Very Happy dlam satu Cd cuma ada satu buah killer song ..orang malas mau beli , sebab tu jual Cd tidak laku ........
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Fri Mar 12, 2010 1:33 pm

itulah tu, diurang bilang strategi pamasaran, mo ada 1 lagu yg siuk dlm cd, yg lain biarlah buruk..... indatau masamana ada mintaliti begini, masam inda buli kunun samua lagu dlm cd bagus2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
taksub
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 101
Age : 41
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Sat Mar 13, 2010 7:57 am

saya ada terbaca inda berapa lama dulu yg si molly sebenarnya hidup senang dan menetap di United kingdom...... dia pulang ke sabah hari tu untuk melawat keluarga.

Justin lusah masih lagi aktif dlm bidang muzik tapi kerja2 di belakang tabir

John Ghaisah - RIP

Richard Ghaisah - indada kedengaran suda

Julius Gudok - masih aktif dlm persatuan artis2 tempatan

Francis Landong - dia ni pun kategori lama juga ni, dia ok saja.. mimang ada studio dan juga berkecimpung dalam pembikinan telemovie

si Billy Gatong - RIP

George pudon - buka karaoke di keningau

penyanyi2 lain sya kurang pasti tapi yg saya tau, tiada penyanyi lama yg menderita atau terabai sebab selalunya penyanyi lama2 ni ada wawasan, dorang bukan nyanyi gitu2 saja, dorang akan ambil peluang dan mencapai sesuatu.

Penyanyi skarang terlalu fikir glamour sampai lupa menyediakan periuk nasi yg tahan lama dan bagus...

Laughing
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Sat Mar 13, 2010 8:48 am

tidak payahlah jadi artis , kalau setakat untuk suka2 ..hobi sampingan , tapi dalam masa yg sama ada kerjaya yg bagus dan tetap .

jangan jadikan kerjaya artis sebagai pendapatan utama , ia tidak menjanjikan kemewahan dan kesenangan , saingan muncul setiap hari , kalau bakat cuma tebal seinci baik jangan masuk jalur artis ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Sat Mar 13, 2010 12:32 pm

kalou dulu bulilah, tp sikarang aduinaaaa..... budak yg baru kana baranak pun buli manyanyi bagus.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Sat Mar 13, 2010 1:12 pm

betul ...

dan ramai artis yg sebenarnya 'masih dibawah keperluan ' kualiti suaranya , ..di sabah melambak yang suara begitu ,
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Sat Mar 13, 2010 1:26 pm

majuriti artis yg sia tingu mangajar glemer sj, periuk nasi masa dapan balakang kira...... maka tarpaksalah menguntrul ayu sampai tua..... pasal takut glemer ilang bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Sat Mar 13, 2010 2:27 pm

biasalah artis 'budaya belatuk ' ..kualiti pun kualiti kuaci
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: mana sudah artis2 kita yg dulu2?   Today at 4:39 pm

Back to top Go down
 
mana sudah artis2 kita yg dulu2?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Music & Entertainment-
Jump to: