To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Fri Apr 02, 2010 1:44 pm

tarikhnya 2-4 April 2010 di tenom... bertindih dengan Good Friday bagi agama Kristian iaitu 2 April 2010... terdpt permintaan di newspaper utk mengubah tarikh pesta tersebut tp nampaknya spt tdk ditunaikan.. keadaan begini tdk mencemrinkan 1Malaysia spt yg dilaung2kan... good friday (jumaat agung) adalah hari di mana orang kristian ke gereja utk sembahyang dan dirayakan di seluruh dunia... ia telah dirayakan ratusan tahun... ia adalah sembahyang lain drpd sembahyang hari2 sabtu/minggu biasa... pesta kalimaran pula hanyalah perayaan bangsa murut di sabah shj dan tiada kaitan dgn agama... ia hanya berkaitan dgn kraftangan shj... 1malaysia mengajak semua lapisan masyarakat saling menghormati 1 sama lain... tp saya tdk nampak tanda hormat dlm kes begini... bgmana jika bertindih dgn hariraya? atau puasa? atau hari2 agama bg agama2 lain? Diharap kerajaan Sabah terutamanya ajk pelaksana pesta kalimaran akan lebih berperangai prihatin di masa akan datang... lakukan dan amalkanlah apa yg dilaung2kan... biar cakap serupa bikin...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Fri Apr 02, 2010 7:17 pm

kenapa salahkan slogan 1malaysia ? patutkah federal yg disalahkan sedangkan orang lain yg membuat dasar tarikh pelaksanaan pesta kalimaran ?

kenapa tidak masukkan isu ini dalam muka depan paper Borneo mail atau Daily xpress sahaja ...senang cerita , tuju direct pada mereka yg terlibat dalam pesta kalimaran , bercakap disini tidak membawa apa2 perubahan cuma mensensasikan isu ...

menyalahkan pihak lain yg tiada kena mengena dalam penentuan pesta kalimaran bukan satu tindakan yg tepat ..kenapa harus disabitkan bulan puasa [ orang Islam ] dalam hal ini ? apa kena mengena dengan mereka ? adakah mereka yg hendak sangat pesta ini dilangsungkan atau adakah mereka yg mendesak pesta ini dilangsungkan pada tarikh tersebut ini ?
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Sat Apr 03, 2010 9:21 pm

butul jugalah patut time kasi tantu itu harbulan kalimaran, tingu juga adakah tetindih dingan parayaan2 lain..... after all apa yg sia tau kalimaran ni parayaan kraptangan sj (hihihiiii sia basa di web palansungan bah)..... barmakna buli ejes haribulan dia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Sun Apr 04, 2010 9:40 am

barangkali org AJK yg menetapkan tarikh pesta kalimaran itu tidak tepikir pun slogan 1 malaysia. Jd slogan 1 malaysia indada kaitan. Ini berlaku kerana ketidakprihatinan pihak tertentu. Atau mungkin mereka sudah timbang2 dan mereka berpendapat pesta itu tidak mencacatkan perayaan good Friday...?
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Sun Apr 04, 2010 11:34 am

romeo wrote:
kenapa salahkan slogan 1malaysia ? patutkah federal yg disalahkan sedangkan orang lain yg membuat dasar tarikh pelaksanaan pesta kalimaran ?

kenapa tidak masukkan isu ini dalam muka depan paper Borneo mail atau Daily xpress sahaja ...senang cerita , tuju direct pada mereka yg terlibat dalam pesta kalimaran , bercakap disini tidak membawa apa2 perubahan cuma mensensasikan isu ...

menyalahkan pihak lain yg tiada kena mengena dalam penentuan pesta kalimaran bukan satu tindakan yg tepat ..kenapa harus disabitkan bulan puasa [ orang Islam ] dalam hal ini ? apa kena mengena dengan mereka ? adakah mereka yg hendak sangat pesta ini dilangsungkan atau adakah mereka yg mendesak pesta ini dilangsungkan pada tarikh tersebut ini ?
tuan romeo umur berapa? mungkin anda masih belasan tahun.. jangan terlalu ikut hati remaja...
mana ayat saya yg menyalahkan slogan 1malaysia & federal? mana pula ayat saya yg menyentuh ttg agama islam? baca betul2 dan fahami, itupun kalau mampulah... slogan 1malaysia itu baik, tp mereka yg melaung2kannya yg mungkin tdk serupa bikin... di mana2 kita dengar 1malaysia, dan saya percaya ajk pelaksana pesta kalimaran juga menyebut2 mengenainya... kalau anda ke pesta kalimaran tersebut, percayalah anda mesti akan melihat slogan 1malaysia dilekat di sana sini. Ttg perayaan hari raya, puasa... itu adalah setakat contoh perayaan agama shj... demikian juga dgn perayaan2 agama lain.. pertanyaan saya, jika pesta kalimaran yg berunsurkan perayaan kebudayaan & kraftangan shj itu bertindih dgn mana2 perayaan agama yg lain, termasuklah hari raya atau puasa, apatah lg ia mmg sdh jadi perayaan keagamaan setiap tahun, adakah pihak yg terlibat (agama) akan berdiam diri shj? Jika ada permintaan utk menunda pesta tersebut pula, adakah ia akan ditunaikan demi menghormati bangsa & agama lain? Jadi, cuba tunjukkan pd saya bhg mana ayat saya yg salah? Spt yg saya sebut, anda mungkin masih umur belasan tahun... dan fikiran belum matang sepenuhnya.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Mon Apr 05, 2010 12:11 am

Anda menampakan kematangan sebenar tuan garadu ,memang anda matang ...salute , ..
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Mon Apr 05, 2010 5:38 pm

hehe... maaflah tuan romeo, agak kasar sikit...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Mon Apr 05, 2010 6:34 pm

he he ..orang matang memang gitu tuan , biasa ja tu Very Happy
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Mon Apr 05, 2010 7:47 pm

maaf mememaafi adalah salah satu ciri2 kematangan berforum.. syabas tuan2..
Back to top Go down
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Mon Apr 05, 2010 8:44 pm

bulih la.. Basketball
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Mon Apr 05, 2010 9:39 pm

tp mimang sia ada tabasa tu timpu ari pihak gerija ada meminta kana tunda haribulan, tp inda pula sia tabasa respon urang2 kalimaran......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Tue Apr 06, 2010 9:53 am

apa masam tu...
Back to top Go down
taksub
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 101
Age : 41
Registration date : 2008-10-08

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Tue Apr 06, 2010 11:21 pm

tuan catun.. masalah dlm forum ini suda terselesaii.. cuma kalau boleh, kalau ada diantara kita yg power2 di sini... boleh la kita cuba selesaikan masalah ini pula di peringkat penganjur... he he he ... Laughing .. bty.. nanti sia chek kenapa perkara ini bole berlaku...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Wed Apr 07, 2010 3:56 am

Garadu wrote:
romeo wrote:
kenapa salahkan slogan 1malaysia ? patutkah federal yg disalahkan sedangkan orang lain yg membuat dasar tarikh pelaksanaan pesta kalimaran ?

kenapa tidak masukkan isu ini dalam muka depan paper Borneo mail atau Daily xpress sahaja ...senang cerita , tuju direct pada mereka yg terlibat dalam pesta kalimaran , bercakap disini tidak membawa apa2 perubahan cuma mensensasikan isu ...

menyalahkan pihak lain yg tiada kena mengena dalam penentuan pesta kalimaran bukan satu tindakan yg tepat ..kenapa harus disabitkan bulan puasa [ orang Islam ] dalam hal ini ? apa kena mengena dengan mereka ? adakah mereka yg hendak sangat pesta ini dilangsungkan atau adakah mereka yg mendesak pesta ini dilangsungkan pada tarikh tersebut ini ?
tuan romeo umur berapa? mungkin anda masih belasan tahun.. jangan terlalu ikut hati remaja...
mana ayat saya yg menyalahkan slogan 1malaysia & federal? mana pula ayat saya yg menyentuh ttg agama islam? baca betul2 dan fahami, itupun kalau mampulah... slogan 1malaysia itu baik, tp mereka yg melaung2kannya yg mungkin tdk serupa bikin... di mana2 kita dengar 1malaysia, dan saya percaya ajk pelaksana pesta kalimaran juga menyebut2 mengenainya... kalau anda ke pesta kalimaran tersebut, percayalah anda mesti akan melihat slogan 1malaysia dilekat di sana sini. Ttg perayaan hari raya, puasa... itu adalah setakat contoh perayaan agama shj... demikian juga dgn perayaan2 agama lain.. pertanyaan saya, jika pesta kalimaran yg berunsurkan perayaan kebudayaan & kraftangan shj itu bertindih dgn mana2 perayaan agama yg lain, termasuklah hari raya atau puasa, apatah lg ia mmg sdh jadi perayaan keagamaan setiap tahun, adakah pihak yg terlibat (agama) akan berdiam diri shj? Jika ada permintaan utk menunda pesta tersebut pula, adakah ia akan ditunaikan demi menghormati bangsa & agama lain? Jadi, cuba tunjukkan pd saya bhg mana ayat saya yg salah? Spt yg saya sebut, anda mungkin masih umur belasan tahun... dan fikiran belum matang sepenuhnya.

Jarang2 tuan garadu ni pos panjang2 ooh.. Smile
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Wed Apr 07, 2010 8:36 am

Good friday tu bukan perayaan ba sebenarnya... ia adalah cuti utk org2 kristian pigi sembayang, jadi kalau dorang buat kalimaran, bagi sya indada masalah... terpulang la sama dorang! apa yg sia tingu, yg pigi sembayang tatap pigi sembayang juga... yg inda pigi sembayang, kasi dia cuti 100 hari pun dia tetapi inda pigi sembayang juga... Laughing
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Wed Apr 07, 2010 9:04 am

mcm butul juga sakap si sioksendiri. cuma...sepatutnya kepekaan terhadap hari penting bagi org lain itu harus ada. menghormati kepercayaan org lain bah kunun. mcm kalo org puasa..takkan kita makan dapan2 diurang kan..walaupun kita tau ramai juga org yg inda puasa...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Wed Apr 07, 2010 11:05 am

SiokSondri wrote:
Good friday tu bukan perayaan ba sebenarnya... ia adalah cuti utk org2 kristian pigi sembayang, jadi kalau dorang buat kalimaran, bagi sya indada masalah... terpulang la sama dorang! apa yg sia tingu, yg pigi sembayang tatap pigi sembayang juga... yg inda pigi sembayang, kasi dia cuti 100 hari pun dia tetapi inda pigi sembayang juga... Laughing

biasalah tu tuan , yg rock tetap rock walau perayaan atau hari agama apa pun , ada cina yg pigi mancing tengah laut masa tahun baru cina ...ada muslim yg makan siang hari dlm bulan puasa ketika org lain sembahyang jumaat , ada yang yang yang ...macam2 perangai orang ni , yg sabung ayam masa org lain sdg smbahyang pun ada , ha ha

yg mau sembahyang ... sembahyanglah , yang memang kaki ponteng ... memontenglah , bagi la cuti panjang brapa hari/minggu pun tetap begitu jg , pilihan ditangan masing2 ..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia   Today at 3:51 am

Back to top Go down
 
Pesta Kalimaran Tenom tidak menunjukkan nilai2 1Malaysia
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: