To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Derma darah???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Derma darah???   Thu Apr 08, 2010 2:13 pm

parna ka anda menderma darah kapada orang yang memerlukan????barapa kali? brapa paun??sakit atau x???


saya baru sakali saya parna darma darah..tu pun waktu bersekolah....ai ya punya main basar jarum nya..mcm batang ink dalam pen.. fist time saya pgi test ba mcm mana rasa menderma darah nie..pertama guna jarum yg untuk ambil darah di jari untuk mau tau darah jenis apa..pas tu sia layak derma darah..dia guna jarum suntik kicil kaci masuk tu bius g dakat urat...baru dia guna jarum lagi basar ...atuk ui.sebesar batang ink dalam pen.
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Derma darah???   Thu Apr 08, 2010 4:00 pm

saya sdh juga beberapa kali... mmg pedas/pedih masa mula jarum dimasukkan tp lepas itu ok sj...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Derma darah???   Thu Apr 08, 2010 4:55 pm

saya pula pernah terima darah..mungkin jarumnya sama basar...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Derma darah???   Thu Apr 08, 2010 6:45 pm

derma darah bagus untuk kesihatan , saya sudah 29 kali derma darah ...kebetulan darah saya jenis '0' , boleh masuk pada semua jenis darah ,..

darah pemberian tuhan , berilah pada mereka yang memerlukan ...tapi tdk semua orang boleh menderma darah , sebab itu sebelum darah diambil kena check dulu
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Derma darah???   Thu Apr 08, 2010 7:16 pm

hahhh? 29kali? wow... Shocked bgus o romeo...

almk... sya pula belum prnah derma darah lagi o... Embarassed mao juga ba daa tapi mcm bikin takut pula nmpak tu jarum, hehe. sdgkan suntik biasa², yg buli dikira wajibpun sya bagagar sudah, inikan lagi yg scara sukarela pigi minta jarum. pale tapi slalu juga kana marah & kana galak pigi derma darah. hehe... adoina, check darahpun sya belum prnah ba... haha...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 12:07 am

setahun 3 kali ja boleh derma darah , selang 3 bulan sekali ...

naa ..macmana ni Dr laa jenis darah sendiri pun tdk tau apa ? loyar buruk sdh c Dr Laa ni ...
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 11:03 am

sa suda pigi cuba kunu mo derma, tapi darah sa cukup2 utk sa saja kunu...jadi nda buleh...dia suruh sa makan makanan yg bule kasi tambah darah tapi masalahnya, sa lebih kepada sayur2an...bukanla vegetarian tapi memang lebih banyak sayur la.
darah sa jenis 'O'....
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 11:11 am

romeo wrote:
derma darah bagus untuk kesihatan , saya sudah 29 kali derma darah ...kebetulan darah saya jenis '0' , boleh masuk pada semua jenis darah ,..

darah pemberian tuhan , berilah pada mereka yang memerlukan ...tapi tdk semua orang boleh menderma darah , sebab itu sebelum darah diambil kena check dulu

jadik...kalau macam tu, ko ada harapan dapat pingat la ni....mcm beliau sa..dia dpt pingat pasal banyak kali menderma..
Back to top Go down
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 1:12 pm

sia pun darah O...ui darma darah ada dapat pingat ka juga...setahu sia bukan sijil ka...oooo mungkin ada cara tersendiri kali nie hospital bagi cendera hati kapada c pandarma...sia p darma darah lugai2 ba sia jalan2 baru kapaningan sia sebab fist time kan menderma darah, mangampai ba d katil...tapi bugus ko anu lah tuan laa pigi darma darah sbab dia buang itu darah lama yg kutur...tulang yg kaci hasil darah baru..makin banyak derma makin banyak darah baru...x la hari2 baa...setengah tahun p darma la..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 3:15 pm

ada jg saya dengar siapa2 yg telah menderma darah sekian jumlah akan dapat pingat kono ...mungkin 100x keatas baru dapat pingat , saya baru 29x ...jauh lagi tu ,

rupanya ramai diantara kita punya darah jenis '0' , Dr Laa sama Catun pun jenis '0' ...ini jenis darah yg baik , penderma yang baik , masalhnya cuma jenis '0' saja yg boleh masuk sekiranya kita memerlukan darah ..

saya syorkan , pada rakan2 dimana jua ...dermalah darah , tdk rugi kita menderma darah , malah satu sokongan dan bantuan paling mudah pada mereka yang memerlukan , darah ini hak Tuhan ...pemberian Tuhan , tuhan bagi free , maka kita pun patut bagi free sama orang utk penyembuhan ,

dulu2 , pihak hospital terpaksa merantau sampai ke kem2 balak untuk mencari darah , ramai org tdk berani menderma sebab percaya pada taboo atau cakap2 orang kampung yang bukan2 , lepas derma dorang kena bagi stout 2 botol Very Happy

..tabung darah mesti punya stok pada sebilang masa , kalau ramai yg menderma lagi bagus ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 8:11 pm

sia darah janis O juga..... sdh mandarma babarapa kali...... paling sia suka, ada 1 kali jarum dia masam pistul, pekkkkkkkk..... timbak 1 kali, sdh belubang, lansung inda tarasa apa2..... yg lain, aduinaaaaa basar2 jarum.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 10:07 pm

na...sia punya urat kicil ba...tapi d jarum juga..aduuna..memang tiada rasa tapi kalo uda kana sabut itu babakas.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 11:25 pm

mcm majuriti pula darah grup '0' ini...saya pun grup '0' ...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Derma darah???   Fri Apr 09, 2010 11:39 pm

mimang dunia majuriti grup O..... itu jiran kaopun.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Derma darah???   Sat Apr 10, 2010 1:36 am

deiii ..majoriti jenis '0' ni , Obama ..Onasis , Oscar , Olyimpik , Outil , Ogulot , Very Happy
Back to top Go down
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Derma darah???   Sat Apr 10, 2010 2:08 am

ui mcm2 tu tuan romeo...
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: Derma darah???   Sun Apr 11, 2010 10:22 am

perbuatan menderma darah mmg perbuatan yg nobel... ia juga memberi kebaikan kpd diri sendiri. Siapa ada peluang tu, pergilah menderma..
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Derma darah???   Mon Apr 12, 2010 9:37 pm

Betul2..dan selalunya penderma darah ini pula akan di beri sedikit keistimewaan sekiranya mereka berada di hospital.
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: Derma darah???   Mon Apr 12, 2010 9:53 pm

tp hanya setelah menderma berpuluh2 kali, kalau setakat beberapa kali, hospital tdk kisahpun..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Derma darah???   Wed Apr 14, 2010 6:28 pm

mungkin pihak kementirian patut buat satu promosi , tarikan utk masyarakat menderma darah ...hari demi hari kesedaran menderma dan kepentingan darah semakin pudar dikalangan masyarakat , sehinggakan pihak Hospital terpaksa membuat sesuatu majlis untuk menampung keperluan darah semasa , ..

yg datang menderma pun mereka yang berusia dalam lingkungan sebaya , anak2 muda patut diberi penerangan dan kefahaman lebih banyak lagi ,..

atau mungkin mereka yg kerap menderma patut diberi sesuatu keistimewaan yg setimpal , dengan niat untuk /sebagai menggalakan dan menarik minat orangramai utk menderma darah ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Derma darah???   Wed Apr 14, 2010 7:01 pm

kalou mandarma satakat 20 kali, jan haraplah ada layanan spesel bila pigi rumasakit..... 20 kali barmakna minima 20 liter darah kao kana ambil..... mo ambil numbur pun kana baris panjang juga, kalou tunjuk itu kad mandarma darahpun, sanyum sj itu urang sana kaunter.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Derma darah???   Wed Apr 14, 2010 8:32 pm

memangpun , setakat 30-50 kali ....belum ada apa2 tu ,..
Back to top Go down
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Derma darah???   Wed Apr 14, 2010 8:53 pm

satu lagi, kalo la rakyat malaysia x mampu menderma darah sudah....ui na darah binatang kali sudah yg jadi buruan nie bebab rakyat malaysia x mampu derma darah sudah...macam mana tu...ada pendapat yg lain tau jawapan..????
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Derma darah???   Wed Apr 14, 2010 11:38 pm

darah binatang? aduinaaaa kaoni katun..... darah binatang mana ngam di badan urang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Derma darah???   Thu Apr 15, 2010 11:27 pm

mana tau ba kalo kritikal uda c pemerlu darah....hospital pun kehabisan darah...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Derma darah???   Today at 5:52 am

Back to top Go down
 
Derma darah???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Paranormal & Mystery-
Jump to: